Voedingsstoffen in groente Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Over het algemeen zijn groenten die vers van de boerderij komen of net geplukt zijn gezonder dan bevroren of ingeblikte groenten . Maar bevroren en ingeblikte groenten kunnen nog steeds een goede keuze zijn. Ze moeten direct na de oogst worden ingeblikt of ingevroren, wanneer ze nog steeds al hun gezonde voedingsstoffen bevatten.
Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Groenten en fruit uit blik en diepvries kunnen net zo gezond zijn als verse groenten en fruit. Ongeveer dezelfde hoeveelheid (80 gram) telt als een portie van vijf stuks fruit en groente per dag.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Waarom is wokken gezond? Door je gerecht te wokken behouden de ingrediënten het grootste deel van de voedingsstoffen en verliezen ze minder vitamines dan bij veel andere methodes om je groenten klaar te maken. Dat komt omdat het voedsel niet zo lang verhit wordt als bij veel andere methodes.
Diepvries vs. ingeblikt: Over het algemeen zijn diepvriesgroenten beter dan ingeblikt . Verse groenten worden geblancheerd voor het invriezen en verliezen wel wat voedingsstoffen, maar niet veel. Producten die precies op hun hoogtepunt worden ingevroren, bevatten meer voedingsstoffen dan producten die te vroeg worden geplukt, bewaard en duizenden kilometers worden vervoerd.
Heb je alleen blikbonen bij de hand? Maak je geen zorgen, ze zijn nog steeds voedzaam. " Blikbonen hebben een vergelijkbare voedingswaarde als verse of bevroren bonen ," zegt Whitson. "Maar kies voor varianten met weinig natrium of spoel ze af voor het koken om eventueel toegevoegd zout te verwijderen."
Take-home: Ingeblikt fruit, groenten en peulvruchten kunnen absoluut een geweldige, handige optie zijn als onderdeel van uw darmvriendelijke dieet – ze tellen allemaal mee voor uw wekelijkse plantenpuntendoelen. Lees gewoon het etiket en probeer te kiezen voor opties zonder toegevoegd zout of suiker.
Groene bonen zijn een sterspeler in de wereld van ingeblikte groenten omdat ze een niet-zetmeelrijke groente zijn (minder dan 5 g koolhydraten per portie). Ze behouden ook veel van hun smaak en textuur tijdens het inblikken. Ze bevatten ongeveer 2 g vezels per portie. Groene bonen bevatten ook vitamine C, A en B.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Bovendien kunt u door te kiezen voor "geen zout toegevoegd" en "BPA-vrij" varianten, de overmatige consumptie van deze toegevoegde stoffen verminderen . Door zorgvuldige selectie kunt u uw voedingswaarde van ingeblikte groenten maximaliseren, waardoor ze een gezonde manier zijn om groenten aan uw dieet toe te voegen.
Qua verpakking maakt het volgens Van der Geest niet veel verschil of je kiest voor glas, blik of diepvries. 'Het belangrijkste is dat je niet kiest voor ingevlogen groenten. ' En ook voor de gezondheid maakt het niet uit: groente uit blik, vriezer of pot bevat evenveel voedingsstoffen als verse groente.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Maar vergeet ook niet de perziken, peren, ananas en meer uit blik! U weet misschien niet dat veel ingeblikt fruit zoals perziken geplukt worden op het hoogtepunt van rijpheid en binnen een paar uur van het veld naar het blik gaan. Dit betekent dat ze rijp zijn tot hun volledige voedingswaarde en smaak aan de plant voordat ze in uw supermarkt belanden.
Of de spinazie nu uit een blik, pot of uit de diepvries komt, het bevat evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groenten, zegt voedingsexpert Van der Vossen.
Gezond eten betekent meer donkergroene groenten eten, zoals broccoli, spinazie en andere donkergroene bladgroenten . Neem meer rode of oranje groenten op in uw dieet, zoals wortels, tomaten, zoete aardappelen en peulvruchten (droge bonen en erwten).
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.