De voedingswaarden van vers en bevroren fruit en groente zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Er blijven evenveel voedingsstoffen achter in diepvriesgroenten als in verse groenten.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.
De toegevoegde zoetheid heeft een prijs in termen van calorieën, aangezien 1 theelepel suiker ongeveer 16 calorieën bevat . Bijvoorbeeld, 1 kopje bevroren bosbessen zonder toegevoegde suiker bevat 13 g natuurlijke suiker en 79 calorieën. Een kopje gezoete, bevroren bosbessen bevat 186 calorieën en 45 g suiker, waarvan 32 g toegevoegde suikers zijn.
Eén portie uit de fruitgroep staat gelijk aan 1 kopje vers fruit, 1 kopje bevroren fruit, 1 kopje 100% vruchtensap of 1/2 kopje gedroogd fruit. Streef daarom naar ongeveer 2 kopjes vers of bevroren fruit per dag of 1 kopje gedroogd fruit per dag.
Overmatig natrium, suiker en verzadigde vetten, schadelijke conserveringsmiddelen, verlies van voedingsstoffen en ongezonde kookmethoden behoren tot de verborgen gevaren van diepvriesmaaltijden. Bovendien kunnen deze maaltijden gevolgen hebben voor de gezondheid van het hart, het mentale welzijn en de portiecontrole.
Fruit uit blik of pot is te koop in de varianten 'op sap' of 'op siroop'. Fruit 'op siroop' betekent dat het fruit drijft in een mengsel van water en suiker. Hierdoor wordt er suiker opgenomen in het fruit, waardoor het minder gezond is dan vers fruit. Fruit op siroop staat niet in de Schijf van Vijf.
Het voordeel van diepvriesgroenten is dat zodra ze ingevroren zijn, het vitaminegehalte vrij constant blijft. En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast.
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Bevroren fruit wordt gewassen en ingevroren, wat een vrij minimale bewerking is in vergelijking met bijvoorbeeld complete opwarmhamburgers uit de koeling.
Over het algemeen maakt het niet zoveel uit of je verse of bevroren producten kiest voor je smoothie. Beide tellen mee voor je vijf stuks fruit per dag en als je door bevroren producten te gebruiken je dagelijkse inname verhoogt, dan moet dat wel goed zijn .
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Vanwege het aantal calorieën en de algehele voedingswaarde is in water verpakt fruit uit blik de gezondste keuze . De zware en lichte siropen hebben weinig voedingswaarde behalve calorieën en bevatten veel suiker. Het fruit dat in sap is verpakt, bevat aanzienlijk minder toegevoegde suiker dan in siroop verpakt fruit uit blik.
Er is geen bewijs dat suggereert dat diepvriesvoedsel kanker veroorzaakt . Invriezen wordt vaak gebruikt om de houdbaarheid van voedsel te verlengen en voedsel voor langere tijd te bewaren. Door voedsel te koelen tot onder de 0°C wordt bederf door micro-organismen die in voedsel aanwezig kunnen zijn, gestopt.
Op de meeste dagen van de week wilt u vertrouwen op verse maaltijden — of smakelijke restjes. " Uiteindelijk zou ik diepvriesmaaltijden beperken tot maximaal twee keer per week ," merkt Taylor op. Maar wanneer u het gemak van een diepvriesgerecht nodig hebt, kunnen deze tips uw keuzes bepalen.
Diepvriesmaaltijden met veel additieven, conserveringsmiddelen en verdikkingsmiddelen vallen hier niet onder. In plaats daarvan vallen ze in de categorie ultrabewerkt voedsel. Onderzoeken tonen aan dat een hoge inname van ultrabewerkt voedsel verband houdt met een verhoogd risico op hartziekten, diabetes type 2 en sommige soorten kanker .
Bevroren fruit zit boordevol essentiële voedingsstoffen en antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid van het hart. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels, die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen , ontstekingen te verminderen en de algehele hartfunctie te verbeteren.
"Bevroren fruit heeft dezelfde - en soms zelfs hogere - voedingswaarde dan hun verse fruittegenhangers", zegt ze. Bevroren fruit bevat voedingsvezels, een belangrijke voedingsstof die je helpt om langer vol te blijven en gewichtsverlies te bevorderen.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.