In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Bij opslag onder deze gematigde temperaturen, zullen de meeste soorten chocolade in dozen hun kwaliteit ten minste 6 tot 9 maanden behouden, zelfs nadat ze zijn geopend. Voor chocolade gevuld met crèmes en karamels is dit korter.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Onze chocolade heeft een houdbaarheid limiet. Onze massieve chocolade producten, degene zonder vulling, kunt u buiten de koelkast ongeveer 6 maanden bewaren.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Bakken, pure of halfzoete chocolade: Minder zuivel betekent een langere houdbaarheid . Bewaar het op kamertemperatuur of in de koelkast tot twee jaar. Pure chocolade: Ongeopende repen zouden minstens twee jaar houdbaar moeten zijn.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat chocolade een lange houdbaarheid heeft. Dit komt omdat chocolade een relatief laag watergehalte heeft en een hoog vetgehalte, waardoor het minder vatbaar is voor bederf dan andere voedingsmiddelen.
"Idealiter moet chocolade worden bewaard bij 68ºF, maar alles tussen 65ºF en 70ºF is goed," zegt ze. Ze vervolgt met te zeggen dat het bij het bewaren van chocolade het beste is om het uit de buurt te houden van warmtebronnen en direct licht , evenals extreme vochtigheid en sterke geuren, zoals een kruidenkast.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als deze in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard, zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Wij raden aan om chocolade te bewaren bij 60º tot 70ºF en binnen ongeveer 3-4 weken na aankoop te consumeren. Andere snoepjes variëren. Hoe lang blijven verpakte chocolades houdbaar? De meeste van onze snoepjes zijn bedoeld om binnen 60-120 dagen na productie te worden verkocht en geconsumeerd, wanneer de snoepjes hun maximale smaakniveau hebben bereikt.
U moet echter weten dat het koelen ervan de smaak en textuur van zelfs de hoogste kwaliteit chocolade zal veranderen . Cacaobestanddelen en cacaoboter hebben een constante temperatuur nodig om stabiel te blijven. Als deze ingrediënten instabiel worden door temperatuurveranderingen, kan de chocoladereep zijn consistentie en smaak verliezen.
U kunt het bijvoorbeeld smelten om andere chocoladelekkernijen te maken, het toevoegen aan gebakken goederen of het gebruiken als topping of vulling voor verschillende gerechten . En als u denkt dat uw chocolade beschimmeld is en weggegooid moet worden, wacht dan gewoon en lees u in, want het kan zijn dat het zijn temperament verloren heeft.
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Het eten van chocolade die over de houdbaarheidsdatum is, is over het algemeen veilig, omdat chocolade relatief lang houdbaar is en niet snel bederft. Gebruik uw zintuigen om de kwaliteit te beoordelen; als u twijfelt, kunt u het beter weggooien of hergebruiken bij het koken .
Chocolade wordt niet slecht . Ja, u leest het goed! Als uw chocolade normaal ruikt/smaakt en er geen schimmelgroei is, dan is het veilig om te consumeren. De houdbaarheidsdatum die op chocoladeverpakkingen staat, geeft aan wanneer de smaak, het aroma en het mondgevoel afnemen, niet wanneer het oneetbaar is.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf. Hoe? Door de twee lekkerste ingrediënten: vet en suiker.
Chocolade is een kwetsbaar product en kan het best bewaard worden op een droge, koele plek bij een temperatuur tussen de 14 en 18 graden Celsius. Zoek een donkere plek uit, zoals een keukenkastje, voorraadkast of kelder (als deze niet vochtig is).
Wordt chocolade te warm, dan smelt de cacaoboter in je reep. Wanneer de chocolade vervolgens afkoelt, stolt en kristalliseert de boter weer. Het resultaat: witte boterkristallen. De eerste boosdoener van de waas op je geliefde snack.
Cacaopoeder zal je waarschijnlijk nooit een voedselvergiftiging bezorgen. Je kunt er echter wel maagklachten van krijgen als het ranzig is geworden. Om dit te controleren, ruik je er gewoon even aan. Als het niet onaangenaam ruikt, vochtig aanvoelt of tekenen van schimmel vertoont, is het meestal nog prima om te eten, zelfs jaren na de houdbaarheidsdatum .
Als je echter zin hebt in chocolade, maar alleen bakchocolade hebt, is het prima om het als tussendoortje te eten . Als je daarentegen van plan bent om te bakken en alleen gewone chocolade bij de hand hebt, ga dan gewoon je recept maken. Je moet misschien de suiker aanpassen en er beter op letten om te voorkomen dat het verbrandt.
Chocolade met een hoger melkgehalte (zoals witte chocolade of melkchocolade) bederft sneller dan chocolade met een lager melkgehalte (zoals halfzoete, bittere en pure chocolade). Het is over het algemeen prima om chocolade maanden na de houdbaarheidsdatum te eten als deze ongeopend is of op de juiste manier is bewaard .