Uit steekproeven naar diverse soorten groenten en fruit die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2016 genomen heeft blijkt namelijk dat aardbeien zijn bespoten met gemiddeld 7 tot 8 schadelijke stoffen. Eén partij aardbeien bevat daarbij zelfs 17 verschillende stoffen, schrijft Trouw.
Elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dat blijkt uit steekproeven die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
PFAS pesticiden op gangbare aardbeien
Desondanks troffen ze op 69% van de onderzochte gangbare aardbeien 1 tot 3 verschillende PFAS-pesticiden aan; 46% van de gangbare aardbeien zijn met 1 tot 3 verschillende 'Kandidaten voor Vervanging' (KvV) besmet.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Bij één monster was er mogelijk wel een risico, maar dit kwam door een hoog gehalte van het bestrijdingsmiddel iprodion, een stof die inmiddels verboden is. Op basis van deze nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Over het algemeen geldt dat een dagelijkse portie gelijk is aan ongeveer 1 kopje of acht middelgrote aardbeien. Het beste is om aardbeien (of ander fruit) met mate te eten . Als u te veel fruitsuikers en vezels consumeert, kunt u last krijgen van spijsverteringsklachten zoals maagpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of gasvorming.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen. Doe 1 eetlepel baking soda in 1,5l water.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden.
Aardbeien staan bovenaan de 'Dirty Dozen'-lijst, die producten rangschikt met de hoogste pesticidengehaltes . Malathion en bifenthrin behoren tot de chemicaliën die op aardbeien worden aangetroffen en die wenkbrauwen doen fronsen vanwege hun mogelijke gezondheidsrisico's.
Ook met komkommer is dit zo, alleen zijn dit niet zo veel dingen. Een van de belangrijkste dingen is om het liefst biologische komkommer te geven, omdat normale komkommers bespoten worden.
En duurzaamheid wordt nagestreeft door het Planet-Proof certificaat. Dit houdt in dat de witlof met gebruik van zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt geteeld. Dit maakt witlof tot één van de schoonste groenten.
Aardbeiensap bevat naar verluidt ongeveer 6 ppb HCN (uitzonderlijk weinig) en wordt gevormd door de hydrolyse van cyanogene glycosiden die zich in de athenes bevinden (de kleine gele bultjes op het oppervlak van de vrucht). Geschat wordt dat een dagelijkse inname van < 20 mg onschadelijk is voor een volwassene, aangezien HCN in de lever wordt gemetaboliseerd.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Bij verschillende groente en fruit levert dit problemen op, vertelt Dalhuisen. "Als je de cijfers van 2021 bekijkt, dat is het laatste jaar, dan zie je dat 70 procent van de aardbeien, 11 procent van de appels en 9 procent van de peren resten van PFAS hebben.
De aardbeientesten van de USDA lieten zien dat 99% van de geteste conventionele aardbeien detecteerbare residuen van ten minste één pesticide bevatte . Ongeveer 30% bevatte residuen van 10 of meer pesticiden, terwijl het vuilste aardbeienmonster residuen van 22 verschillende pesticiden en afbraakproducten bevatte.
Voeg 1 tl. baking soda toe aan 4 kopjes water en laat je aardbeien vijf minuten weken in een grote kom. Spoel je aardbeien vervolgens af met koud stromend water en dep ze droog . Baking soda helpt vuil, sporen van pesticiden en meer te verwijderen van verse groenten en fruit.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Een beschimmelde aardbei moet worden weggegooid . Als een bes alleen gekneusd is, maar geen tekenen van schimmel vertoont, kan het gekneusde deel worden weggesneden. Als u per ongeluk een beschimmelde aardbei eet, weet u dat omdat beschimmelde aardbeien een onaangename smaak hebben die een beetje zuur en zuur is en u misschien aan blauwe kaas doet denken.
Het wordt aangeraden om ongeveer acht aardbeien per dag te eten. Volgens experts kun je echter ongeveer vier aardbeien van normale grootte per dag eten en maximaal zes als ze extreem klein zijn, bij elke maaltijd . Je kunt elke dag 200 gram fruit eten, maar je moet altijd een breder scala aan fruit eten.
Bessen: Aardbeien en bosbessen zijn rijk aan antioxidanten genaamd anthocyanen. Onderzoek heeft anthocyanen in verband gebracht met een verlaging van de bloeddruk bij mensen met hypertensie . En nog meer goed nieuws: bessen zijn heerlijk!