Eieren zijn dan ook heel veelzijdig en supergezond: ze zijn rijk aan antioxidanten, ijzer en eiwitten, maar barsten ook van de vitamines B2, B12 en D. Oh ja, één gekookt of gepocheerd eitje bevat zo'n 75 calorieën, dus het is ook nog eens goed voor je slanke lijn!
Er is een arsenaal aan gezonde bereidingswijzen voor eieren: zacht- of hardgekookt, als omelet of sunny side up (spiegelei), ter vervanging van kaas of vlees op je boterham … Maak je een omelet? Fiks dan meteen ook een extra portie vitamines: voeg bijvoorbeeld groenten en verse tuinkruiden toe.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Een gepocheerd ei is een ei dat zonder schaal wordt gekookt in water, waarbij het eiwit zich rond de dooier vouwt, waardoor een zachte en romige textuur ontstaat. Het is bovendien ook een gezonde kookmethode, omdat er geen olie of boter wordt gebruikt.
Breek het ei eerst in een kopje. Laat dan voorzichtig het ei in de pan glijden. Vouw dan voorzichtig het eiwit om het eigeel heen met een spatel. Je kan meerdere eieren tegelijkertijd pocheren afhankelijk van hoe groot je pan is.
Eieren zijn dan ook heel veelzijdig en supergezond: ze zijn rijk aan antioxidanten, ijzer en eiwitten, maar barsten ook van de vitamines B2, B12 en D. Oh ja, één gekookt of gepocheerd eitje bevat zo'n 75 calorieën, dus het is ook nog eens goed voor je slanke lijn!
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Hardgekookte eieren zouden voor iedereen veilig moeten zijn om te eten. De American Egg Board raadt aan om eieren te bakken, te roeren, te stomen of te pocheren totdat zowel de dooier als het eiwit stevig zijn .
Over het algemeen veroorzaken kortere en lagere kookmethoden minder cholesteroloxidatie en helpen ze de meeste voedingsstoffen van het ei te behouden. Om deze reden zijn gepocheerde en gekookte (harde of zachte) eieren misschien wel het gezondst om te eten . Deze kookmethoden voegen ook geen onnodige calorieën toe.
Pocheren is het garen in vocht bij een temperatuur tussen 60 en 90 °C. Het verschil met blancheren is de temperatuur. Je kunt in water, bouillon, witte wijn of melk pocheren. Bouillon of witte wijn gebruik je voor de smaak; met melk houd je het product blank.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Gepocheerde eieren zijn beter dan gekookte eieren voor de gezondste plek, omdat ze maar een paar minuten nodig hebben om te koken zonder toegevoegde olie of vet. Dat wil zeggen, zolang je ze niet in hollandaisesaus doopt als ze klaar zijn. Probeer gepocheerde eieren eens toe te voegen aan een volkoren avocadotoast of met een portie groenten!
Intussen brachten verschillende studies aan het licht dat er geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Dagelijks een ei eten zou dus geen negatieve invloed hebben. Tenzij je gezondheidsproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hoge cholesterol die erfelijk is.
Is het oké om elke dag eieren te eten? Vanwege de vele voordelen is het oké om elke dag een heel ei te eten, inclusief de eidooier, als je geen hart- en vaatziekten hebt en je een gezond cholesterolgehalte in je bloed hebt . Of je kunt twee eiwitten mengen met elke eidooier om jezelf meer eiwitten te geven.
Mensen met een verhoogd cholesterol vragen zich vaak af of het oké is om eieren te eten, omdat eidooiers rijk zijn aan cholesterol. Over het algemeen zou het prima moeten zijn voor de meeste mensen, als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet, omdat de cholesterol in eieren geen significant effect heeft op het bloedcholesterol .
Een gepocheerd ei wordt gekookt zonder de schaal. Pocheren is een delicatere methode om eieren te koken in vergelijking met gekookte eieren, omdat ze worden gekookt in water dat heet is, maar niet kokend . Er is geen extra olie of boter nodig bij het pocheren, wat dit een methode met minder calorieën maakt voor het bereiden van eieren.
Eieren zijn betaalbaar en makkelijk op te nemen in het dieet. Een goede manier om eieren te consumeren is gekookt of gepocheerd zonder zout. Eieren verrijkt met omega-3 en afkomstig van scharrelboerderijen zijn doorgaans de gezondste eieren. Het eten van één tot drie eieren per dag kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben, maar dit verschilt van persoon tot persoon.
Terwijl eierboeren een veilig, schoon en vers product leveren, is het mogelijk dat eieren besmet raken met de voedselvergiftigingsbacterie Salmonella . Het goede nieuws is dat Salmonella direct doodgaat bij 74 o C. Dus zelfs als je de pech hebt om een ei met bacteriën erop te krijgen, wordt het voedsel veilig door het goed te koken.
3 Methoden voor het Pocheren van Eieren
Doe het ei bij je lunch en eet het koud op je salade , of verwarm het zachtjes een paar seconden in de magnetron om het weer warm en zacht te maken. Een gepocheerd ei geeft je een meer bevredigende lunch — een die er nauwelijks uitziet als een die je op de meeste bureaus zou vinden.
Ei pocheren in een zakje, dat kan niet misgaan!
Je hebt hiervoor geen azijn nodig, dus je zet gewoon een pan water op het vuur en als het water kookt zet je het vuur laag. Neem een stukje huishoudfolie van ongeveer 30×30 cm. Wrijf dit in met een dun laagje olie.
"Azijn is een van nature zuur materiaal. Als we een paar druppels azijn aan het kokende water toevoegen, versnelt dat de denaturatie . Dat gebeurt sneller en het gepocheerde ei behoudt zijn vorm beter."
Anders drogen ze uit. Je kunt je gepocheerd ei zo 2 dagen bewaren in de koelkast. Je gepocheerde ei opnieuw opwarmen? Dat doe je simpelweg in een pan met heet water dat net van de kook is.
Het oordeel. In dit scenario is eieren op toast de ontbijtwinnaar vanwege hun dubbele eiwit- en complexe koolhydratengehalte - het is vooral goed als je jezelf tot de lunch vol wilt houden.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Er bestaat een verschil tussen een gekookt of gebakken ei, dankzij de bereidingswijze en het vet dat je gebruikt om te bakken. Of je beter een gekookt of gebakken eitje kan eten, hangt af van jouw gehele voedingspatroon. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei.