Totaal 3060 g/dag Gemiddeld eten en drinken 1-79-jarige mannen en vrouwen ongeveer 3,1 kg voedsel per dag. Bijna 2 kg hiervan betreft alcoholische en niet-alcoholische dranken. Dit zijn limonade, frisdranken, vruchtensappen, koffie en thee, water en mineraalwater en alcohol.
Nederlanders consumeren gemiddeld per dag 3,1 kg aan eten en drinken. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken. Jongens en mannen eten meer dan meisjes en vrouwen. De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt nauwelijks per leeftijd.
Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000. Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.
Hoeveel gram eet een volwassene? Voor een avondmaaltijd wordt vaak uitgegaan van 450 tot 500 gram per persoon. Natuurlijk is elke persoon anders, dus bedenk globaal wie er een hapje mee gaan eten. Zijn het allemaal krachtpatsers, dan kan het zo maar zijn dat ze 600 gram of meer op kunnen.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Gemiddelde hoeveelheid voor avondeten
Een gemiddelde hoeveelheid avondeten is ongeveer 450 gram. Dit is een 'medium' kant-en-klaar maaltijd bij Uitgekookt. De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis.
Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit.
De beste manier om te bepalen hoe groot een portie je moet eten is door te luisteren naar je lichaam en de hongersignalen die het je geeft . Oefen met aandachtig eten: let op je eten en je hongerniveau.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
De gemiddelde dagelijkse calorie-inname varieert sterk, maar een ruwe schatting voor een volwassene ligt tussen de 2.000 en 2.500 calorieën per dag. * Qua gewicht komt dit neer op ongeveer 1 tot 1,5 kilogram voedsel per dag.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Je kunt binnen een paar dagen echt geen kilo's in vet aankomen. Je moet namelijk een onmogelijk grote hoeveelheid eten om binnen één dag slechts een halve kilo aan te komen.
In het kort:
Regelmatig te veel calorieën eten en drinken leidt tot een toename van vetmassa. Maar dit geldt niet als je een keer te veel hebt gegeten. De gewichtstoename die je in dat geval ziet, is grotendeels toe te wijzen aan vocht. Een keer te veel eten is geen probleem.
Als je één dag niet eet, kun je doorgaans tussen de 0,5 en 1 kilogram verliezen!
Te veel eten kan ervoor zorgen dat je je misselijk voelt na het eten. Misselijkheid is een gevoel van ongemak of wee gevoel in de buik dat gepaard kan gaan met (een neiging tot) braken. Daarnaast zijn er ook andere veelvoorkomende klachten van overeten: Een opgeblazen gevoel.
1500 calorieën per dag is voor de meeste mensen een goede hoeveelheid calorieën om mee af te vallen. Als je daar onder gaat zitten, door bijvoorbeeld een crashdieet te volgen met slechts 1000 calorieën per dag, is dat niet gezond. Je lichaam krijgt dan onvoldoende brandstof en essentiële voedingsstoffen binnen.
Het aantal eetmomenten per dag varieert tussen 7 en 10 gemiddeld per dag. Een eetmoment is hier: elk moment waarop iets gegeten of gedronken werd.
Grammen worden bijna altijd gebruikt om portiegroottes te beschrijven. Een hoofdgerecht met drie componenten, zoals vlees, groenten en granen, zou gemiddeld 400 tot 550 gram moeten wegen om een volwassene tevreden te stellen. De hoeveelheid calorieën in een gerecht correleert echter niet altijd met het gewicht in grammen.
Een gebraden diner zou ongeveer twee sneetjes vlees moeten bevatten (ongeveer 70 tot 90 gram) en maximaal twee of drie gebakken aardappelen (ongeveer 200 gram) , zegt Dr. Phillips. Hoewel een typische portie groenten ongeveer 80 gram is, kunnen mensen dit overschrijden en in plaats daarvan de helft van hun bord vullen, zegt ze.
Gezonde porties per productgroep. Groente en fruit: 2 porties fruit en 250 gram groente per dag. Een portie fruit is bijvoorbeeld 1 appel, 2 mandarijnen, een schijf meloen. Twee opscheplepels groente is ongeveer 100 gram.
Geschat wordt dat de gemiddelde man 2500 kcal per dag zou moeten eten, of 2000 kcal voor een vrouw , wat ons een idee geeft van waar onze energie-inname ongeveer moet zijn. Sommige dagen eet je misschien meer en andere minder - het is het gemiddelde dat belangrijk is, niet de afzonderlijke dagen.
Gebruik je handen als gidsen
Voedsel met veel eiwitten: een handpalmgrote portie voor vrouwen en twee handpalmgrote porties voor mannen . Groenten of fruit: één portie van een holle hand. Voedsel met veel koolhydraten: een vuistgrote portie voor vrouwen en twee vuistgrote porties voor mannen. Voedsel met veel vet: een duimgrote portie voor vrouwen en twee voor mannen.