Zowel koud als warm zorgt het eten van soep ervoor dat je vochtbalans op peil blijft. Met een bordje soep krijg je namelijk niet alleen meer vocht binnen (belangrijk!), maar houd je het vocht door het zoutgehalte vaak ook beter vast. Win-win. Zo blijf je dus ook in tropische temperaturen goed gehydrateerd.
Bij mooi weer kun je eten van verse seizoensgroenten, zoals courgette, tomaat en komkommer. Maar bijvoorbeeld ook van rode biet, broccoli en bloemkool. Kies verder liefst voor lichte ingrediënten, zoals kip, vis, of schelp- en schaaldieren. Bij warm weer kan ons lichaam vlees namelijk minder goed verteren.
Het is niet slim om je dorst te lessen met suikerrijke dranken, zoals cola, sinas of sap. Daar zitten veel calorieën in. Kies liever voor water, thee en koffie zonder suiker. Koffie drijft geen vocht af, maar alcohol wel.
Niet alleen is de geur sterker bij warm eten en drinken, ook de smaak is intenser. Dit komt deels doordat je meer geurige stofjes ruikt, deels doordat de smaakpapillen op je tong gevoeliger zijn bij hogere temperaturen.
Kies voor koude of lauwe gerechten, want die koelen het lichaam af. Als het warm is, dan heb je behoefte aan vocht. Kies groente- en fruitsoorten die rijk zijn aan water. Denk aan (water)meloen, komkommer, sla, tomaat, bleekselderij, ananas, aardbeien, perzik, nectarines.
Twee studies uit 2020, een van de Western Washington University (VS) en een van de Ecole de Management van Grenoble (F), hebben objectief aangetoond dat warme bereidingen beter verzadigen dan koude gerechten. Wie een koude maaltijd nuttigt, neemt tot wel 30% méér calorieën op dan zijn tafelgenoot die warm eet.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Zeker! Zowel koud als warm zorgt het eten van soep ervoor dat je vochtbalans op peil blijft. Met een bordje soep krijg je namelijk niet alleen meer vocht binnen (belangrijk!), maar houd je het vocht door het zoutgehalte vaak ook beter vast.
Dus, wanneer een soep wordt verhit, zal de oppervlaktespanning afnemen en zal het een groter oppervlak innemen . Dus zal het zich goed en gelijkmatig over onze tong verspreiden. Deze goede verspreiding van soep op onze tong resulteert in een betere smaak van de warme soep dan de koude soep.
Koude soep als superfood
Zeker ongekookt zijn ze erg gezond omdat ze, vooral dankzij de groente, veel voedingsstoffen bevatten die meestal verloren gaan als de ingrediënten worden gekookt. Als je koude soep eet, krijg je tegelijkertijd vitaminen, mineralen en vocht binnen.
Het is, weer of geen weer, belangrijk om iedere dag anderhalve liter aan vocht binnen te krijgen. Dat mag water zijn, maar ook koffie, melk of frisdrank. Toch een kleine toevoeging: bij warm weer is water het beste om te drinken.
Op warme dagen zweten we meer om zo de hitte uit ons lichaam kwijt te raken. Hierdoor verlies je vocht en ook wat zout. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken, maar heb je ook meer zout nodig?
Oververhitting kan het beste worden bestreden door het lichaam geleidelijk te koelen, 'Wat je eigenlijk wil is je bloedvaten openzetten om meer warmte af te kunnen geven. Als je te snel te veel koud water drinkt gaan de bloedvaten zich juist vernauwen; dat heeft een tegengesteld effect.
Verwarmende producten brengen onze organen in beweging en verwarmen ons lichaam. Verkoelend voedsel brengt ons lichaam juist tot rust en geeft het lichaam verkoeling. Zo spreekt men in de Chinese voedingsleer ook wel over 'yin' en 'yang'; oftewel koud en warm.
Rond het middaguur draait deze op volle toeren. Dit is dan het uitgerekende moment om een warme maaltijd te nuttigen omdat je lichaam het dan het beste kan verwerken. Tegen de avond neemt de spijsverteringskracht af,en zul je merken dat je sneller een 'vol' gevoel hebt na het eten.
Het eten van verkoelende voedingsmiddelen zoals kokosnoten, citrusvruchten, komkommers, watermeloen, uien, kwark, bananen, bladgroenten, munt en vis kan helpen de lichaamstemperatuur te reguleren tijdens de nazomer.
Kippensoep wordt al lang gebruikt als huismiddeltje tegen verkoudheid en griep. Sommige wetenschappelijke bewijzen geven aan dat de soep ontstekingsremmend kan zijn . Hoewel er weinig onderzoek is gedaan, zeggen experts dat kippensoep het proberen waard is als je ziek bent.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Vergeleken met alleen heet water, tonen studies aan dat kippensoep effectiever is bij het losmaken van slijm . De kruiden en specerijen die soms in kippensoep worden gebruikt, zoals peper en knoflook, maken slijm ook los. De bouillon, die water en elektrolyten bevat, helpt bij rehydratie.
Soepen hebben doorgaans een hoog watergehalte en in combinatie met de toegevoegde elektrolyten van groenten, vlees en kruiden dragen ze bij aan het handhaven van de vocht- en elektrolytenbalans van uw lichaam. Dit kan met name gunstig zijn bij warm weer, wanneer uitdroging een veelvoorkomend risico is .
Als je het warm hebt, hoeft het niet nog heter te worden. Vermijd dus gerechten met pepertjes erin: de capsaïcine doet je lichaamstemperatuur stijgen en doet de bloedvaten verwijden, waardoor je een beetje duizelig kunt worden. Alle barbecues ten spijt, te veel vlees eten doe je beter niet op een hete dag.
Dit is de wetenschap erachter: Het eten van hete soepen triggert je lichaam om een afkoelingsproces te starten van... zweten . Dat zweet moet dan verdampen en de afkoelingscyclus komt op gang, wat leidt tot gevoelens van opluchting. Het is belangrijk om op te merken dat het proces niet zo effectief is in vochtige klimaten.
Twee keer warm per dag
Of een maaltijd warm of koud is maakt niet uit. Het gaat altijd om de samenstelling. En omdat de samenstelling van een warme lunch over het algemeen gezonder is dan van een broodmaaltijd van alleen brood met beleg, is twee keer per dag warm eten geen enkel punt.
Uit een onderzoek onder duizend afvallers bleek dat 18.14 werd gezien als ideale tijd om te dineren. Laat dat nou precies in het timeframe van 18-20 uur vallen! Eet smakelijk!
Voedzaam en minder stress
Dit komt omdat het over het algemeen vaak vis, vlees, kaas of iets van groente bevat, producten waar uw lichaam goede (voeding)stoffen uithaalt. Tegelijkertijd kan een warme maaltijd ook zorgen voor minder stress. Over het algemeen neemt u uitgebreider de tijd om een warme maaltijd te eten.