,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is. Palmolie is bij kamertemperatuur harder dan olijf- en zonnebloemolie, dus zijn die oliesoorten gezonder dan palmolie.''
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Palmolie bevat veel verzadigd vet en het is net als sojaolie en zonnebloemolie niet gezond om te verhitten. Het is met name opletten voor geharde palmolie; geharde palmolie is palmolie dat sterk verwerkt is. Dit is dan ook de boosdoener voor onze gezondheid.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Koken met olijfolie en zonnebloemolie
Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Het is echter minder stabiel dan olijfolie en kan sneller oxideren bij hoge temperaturen.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. ,,Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten”, verduidelijkt Sollid. En dat is goed nieuws, want dat doet het cholesterolgehalte in je bloed dalen. ,,Koolzaadolie is ook een goede bron aan enkelvoudige onverzadigde vetten.
Er worden negatieve gezondheidsclaims aan zaadoliën verbonden, omdat mensen zaadoliën associëren met chronische ontstekingen , de hoofdoorzaak van talloze ernstige ziekten.
Het is wel aangetoond dat omega 6-vetzuren, zoals zonnebloemolie, je risico op hartziekten verlagen in vergelijking met verzadigde vetzuren, zoals kokosvet. Daarom kies je beter voor zonnebloemolie, zelfs opgewarmde, dan voor kokosvet.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is. Palmolie is bij kamertemperatuur harder dan olijf- en zonnebloemolie, dus zijn die oliesoorten gezonder dan palmolie.''
In palmolie zit meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn. Onderzoekers brengen een hoge inname van zonnebloemolie dan ook in verband met het ontstaan van overgewicht (24, 25).
Is zonnebloemolie gezond? Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer negentig procent uit gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor is zonnebloemolie gezond in vergelijking met harde bak- of braadproducten die veel ongezonde verzadigde vetten bevatten. Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
Zaadoliën zijn sterk bewerkt .
Industriële fabrikanten gebruiken hoge temperaturen, mechanische druk, chemische deodoranten en op petroleum gebaseerde oplosmiddelen om oliën uit zaden te extraheren. Dit ontdoet de olie effectief van voedingsstoffen en antioxidanten, terwijl er schadelijke transvetten ontstaan.
De beste alternatieven voor zonnebloemolie
Zonnebloemolie is een alleskunner: het heeft een neutrale smaak, dus is geschikt om zowel vlees in te bakken, een bitterbal in te frituren als een cake mee te bakken. Wij zetten de meest (en minder) geschikte alternatieven even voor je op een rijtje.
Zonnebloemolie bevat voornamelijk oliezuur (19,81%) en linolzuur (64,35%), die niet door mensen kunnen worden gesynthetiseerd en via de voeding moeten worden opgenomen. Zonnebloempitten zijn zeer voedzaam (33,85% eiwitten en 65,42% lipiden en 18 minerale elementen) .
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Niet alleen olijfolie, maar ook zonnebloemolie is hartstikke gezond. Zonnebloemolie bevat namelijk nog veel meer meervoudig onverzadigde vetzuren dan olijfolie. In olijfolie zitten overwegend veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.