Schijnaardbeien groeien graag op vochtige, voedingsrijke bodems. Ook tussen het gazon! De beste manier op deze bodembedekker te bestrijden is door de schijnaardbei met wortel en al te verwijderen.
Uittrekken: Voordat het onkruid vruchtbaar wordt, moet u handschoenen dragen of gereedschap gebruiken om ze eruit te trekken. De dag voordat u het onkruid eruit trekt, de grond water geven en de grond losmaken met een schop en dan diep in de wortels graven met een onkruidvork om de wortels volledig te verwijderen.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
De vruchtjes zijn heerlijk als tussendoortje! Of eigenlijk moeten we zeggen: schijnvruchtjes; de pitjes zitten namelijk aan de buitenkant. Schijnvrucht betekent echter niet dat je de bosaardbei niet kunt eten. Sterker nog, de aardbeitjes zijn fris en zoetzuur en rijk aan vitamine C.
Vermeerdert zich door zaden en gewortelde uitlopers ; bloemen geel met 5 bloemblaadjes, gevolgd door aardbei-achtige vruchten.
Het kan helpen bij de behandeling van eczeem, brandwonden, zweren, etc. Het wordt ook gebruikt bij de behandeling van slangenbeten . Bovendien kun je de vruchten en bladeren toevoegen aan salades voor extra gezondheidsvoordelen. Hier zijn wat foto's van schijnaardbei.
Toxiciteit is geen probleem bij soorten als Fragaria virginiana, Fragaria vesca en Fragaria chiloensis. Maar wees niet te voorzichtig; veelvoorkomende voedselallergieën kunnen nog steeds roet in het eten gooien. Hoewel wilde aardbeien niet de boze heks van de bessenwereld zijn, kunnen ze bij sommige kinderen allergische reacties of maagklachten veroorzaken .
Een hardnekkige, kruipende onkruidsoort die juist beter handmatig bestreden kan worden, is schijnaardbei. Dit onkruid heeft alle schijn van een bosaardbei, maar niks is minder waar! Het grote verschil tussen de schijnaardbei en de bosaardbei is dat de schijnaardbei bloeit met gele bloemen in plaats van witte bloemen.
Met citroensap kunt u aardbeien vlekken uit kleding verwijderen. Giet om te beginnen koud water over het kledingstuk heen en breng dan enkele druppels citroensap aan op de vlek. Spoel de stof daarna uit met behulp van wasmiddel of was volgens het wasvoorschrift om de vlek voorgoed te verwijderen.
De Fragaria vesca, in Nederland zeer bekend als de Bosaardbei, is een prachtige vaste plant die tot ongeveer 15 cm hoog wordt.
Vindplaats. De bosaardbei komt voor op schaduwrijke, vochtige plaatsen, in bossen en langs oevers. Hij wordt ook veel gekweekt als bodembedekker. Hij kan groeien als onkruid dus in en kleine tuin is kweken in een aardbeipot misschien wel zo handig.
Geef aardbeien geen kalk, ze hebben een neutrale tot lichtzure bodem nodig!
De bosaardbei is een kruipende bodembedekker, met kleine witte bloemen met 5 rondachtige kroonblaadjes rond diepgele meeldraden. De gedeelde drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. Aan de onderkant zijn de bladeren zijdeachtig behaard.
Aangezien bramen ondiep wortelen, is een wortelbarrière van ongeveer 30 cm diep voldoende.
Bij de bemesting van aardbeien geldt de vuistregel: een derde vóór de bloei, twee derde na de oogst. In augustus (aan het einde van de maand) is de jaarlijkse hoofdbemesting in het aardbeienbed aan de beurt, zodat de planten nog tot in de herfst krachtig groeien en nieuwe bloemuitlopers vormen voor het volgende jaar.
Maar het goede nieuws is dat de planten zelf voor een volgende generatie zullen zorgen. Aardbeiplanten planten zich voort via zogenaamde uitlopers die naast de moederplant wortel schieten. Het enige dat je hoeft te doen, is jezelf behelpen met de kleine plantjes.
Voor grote vruchten dun je ook dit jaar de bloeistengels uit. Volwassen planten maken veel uitlopers aan, direct na de bloei. Aan al die uitlopers komen kleine aardbeien plantjes. Je kunt ze gebruiken om de ouder-plant te vervangen, maar vaak wordt de smaak dan wel iets minder dan die van de ouder-plant.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
Verticuteren is goed om weerbarstig onkruid en vervilt mos te bestrijden, maar het vraagt ook veel van de bodem. Wil je op het einde van de zomer verticuteren, doe dat dan zeker minder intensief. Het gazon heeft dan nog tijd om goed te herstellen en met nieuwe kracht aan de winterslaap te beginnen.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Nepaardbeien zijn voor mensen weliswaar flauw, maar voor honden over het algemeen veilig . Deze bessen bevatten voedingsstoffen zoals ijzer, proteïne en vitamine C, die goed kunnen zijn voor de gezondheid van uw hond. Allergieën voor nepaardbeien bij honden zijn echter niet ongehoord, dus het is het beste om ze in kleine hoeveelheden te introduceren.
Wilde aardbeien zijn een uitstekende bron van kalium, wat kan helpen de bloeddruk te verlagen en het risico op osteoporose te verminderen . Aardbeien zijn een geweldige bron van vezels en hydratatie, wat helpt om u regelmatig en gezond te houden. Vezels samen met kalium zijn een fantastische manier om de gezondheid van het hart te ondersteunen.
Variatie is dus heel belangrijk.” Toch is het belangrijk om te weten hoeveel aardbeien je op een dag mag eten, want er zitten natuurlijk ook wat suikers in. “In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten.