Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Suiker vind je dus zowel in natuurlijke producten als in bewerkte voeding. Als je je afvraagt waar echt helemaal geen suiker in zit dan kom je meestal uit bij dierlijke voeding. In zuivel zit wel suiker: namelijk lactose. Maar in vlees en vis zit meestal echt geen enkele gram suiker.
Aspartaam én suiker worden vaak verwerkt in producten die geen gezonde keuze zijn, zoals frisdrank, gezoete (zuivel)dranken, koek, snoep, gebak, chocolade, ontbijtgranen en kant-en-klare voedingsmiddelen. “Daarom is het een minder verstandige keuze om deze producten veel te eten”, zegt diëtist Kortbeek.
Antwoord. “In de basisbereiding van gistdeeg voor brood hoeft geen suiker. Wit brood wordt gemaakt van geraffineerd wit meel. Geraffineerd meel wordt sneller in je bloed opgenomen, dus is het slimmer om voor volle granen te gaan.”
Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezonde voeding. Fruit en magere en halfvolle melk staan in de Schijf van Vijf. Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep, gebak, frisdrank en suikerrijke toetjes.
Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk, magere en halfvolle melk zijn gezonde alternatieven. Dit geldt ook voor magere en halfvolle zuiveldrinks met maximaal 6 gram suiker per 100 gram.
Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
In een banaan zitten per 100 gram gemiddeld 88 kcal. Er zit bijna geen vet (0,3 gram) en geen eiwit (1,1 gram) in. Van de 23 gram koolhydraten zijn er ongeveer 12 gram suikers. Een banaan bevat dus best een hoge hoeveelheid koolhydraten en suikers.
Kortom, we gaan ervan uit dat er 10 gram suiker 100 gram appel zit. Net iets minder dan een banaan, maar dat is niet de enige reden waarom je iedere dag een appel zou moeten eten.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Te veel suiker kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. Ook kan suiker leiden tot overgewicht. Heb je overgewicht?
Wist je dat kaas in verschillende diëten past? Kaas is namelijk koolhydraatarm en suikervrij.
Een plakje kaas op brood, een tosti, geraspte kaas over je favoriete pasta of gewoon een paar blokjes uit het vuistje? Dan hebben we heel goed nieuws: hoewel het jarenlang een slecht imago had (te zout, te vet), toont recent onderzoek aan dat kaas juist wél gezond is.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.