Kies vooral voor verse producten. Eet veel groente, volkoren producten, fruit, peulvruchten, vette vis en noten. Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker. Bespreek het altijd eerst met uw arts, praktijkondersteuner of diëtist als u anders gaat eten.
Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, lijnzaad en chiazaad, zijn een goede bron van vezels, proteïnen en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen helpen om de opname van suiker in het bloed te vertragen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Kruidentheeën kunnen hierbij een ondersteunende rol spelen dankzij hun inhoudsstoffen die invloed hebben op de glucosemetabolisme. Studies wijzen uit dat bepaalde kruiden, zoals Gymnema sylvestre, Kaneel en Fenegriek, kunnen bijdragen aan de verlaging van de bloedglucosewaarden.
Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Het negatief effect van Cola Zero is dat door de kunstmatige zoetstoffen de bloedsuikerspiegel mogelijk een nog grotere piek krijgt dan met gewone suiker. Het verschil is niet groot, maar wel aanwezig.
Zwarte en groene thee zijn gezond
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten.
Ongeveer 1 tot 2 uur na het eten daalt de bloedsuiker weer naar een normaal niveau.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je misschien wel diabetes type 2.
Wanneer je dagelijks beweegt, verbrand je de koolhydraten die je binnenkrijgt en verlaag je de bloedsuikerspiegel. Ook zorgt bewegen ervoor dat je beter op insuline reageert. Vooral bewegen op een nuchtere maag en na de maaltijd een wandeling maken, hebben een gunstig effect.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Veel voorkomende redenen voor een te lage bloedsuiker zijn: Niet genoeg of te laat eten. Meer lichamelijke inspanning dan normaal. Infecties (zoals longontsteking, huidontsteking, blaasontsteking, verkoudheid) en ziekten met koorts, braken of diarree.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
Combineer geschikte koolhydraten met vetten en eiwitten
Als je (volkoren) koolhydraten eet, doe dit dan samen met eiwitten en/of vetten. Hierdoor wordt de opname en omzetting van koolhydraten afgeremd en trager opgenomen. Het duurt langer voordat de glucose in de bloedbaan komt en je bloedsuiker stijgt minder.
Wat gebeurt er in je lichaam als je suikers eet? In het lichaam worden koolhydraten in het maagdarmkanaal door verteringsenzymen afgebroken tot hun afzonderlijke bouwstenen. Kristalsuiker wordt bijvoorbeeld afgebroken tot glucose en fructose, melksuiker tot glucose en galactose.
Bij een hyper wil je lichaam zelf het teveel aan suiker in het bloed kwijtraken met als gevolg: veel plassen. Bij een hoge bloedsuiker is het belangrijk om veel dranken zonder suiker te drinken, het liefst water of thee. Drink geen zoete dranken en alcohol. Ook bewegen is goed, zoals wandelen of fietsen.
Havermout kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Havermout is rijk aan complexe koolhydraten die langzaam worden afgebroken en glucose langzaam in het bloed afgeven. Dit kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en pieken en dalen te voorkomen.
Warme maaltijden. Bouillon en heldere soep met groente, vlees of kip bevatten nauwelijks koolhydraten. Dit heeft geen effect op de bloedglucose. Is de soep gebonden met bloem, rijst, macaroni of bereid met veel vermicelli dan levert de soep 8 gram koolhydraten.
Kies vooral volkoren producten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst. Ga voor dranken zonder suiker: water, thee en koffie. Smeer en bak met zachte of vloeibare oliën en vetten. Eet niet te veel.