Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je volgens het Voedingscentrum binnen 2 dagen nog opeten. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Dit geldt vooral voor verpakkingen die al open zijn geweest.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.
Bederf is het proces waarbij een levensmiddel ongeschikt wordt voor consumptie. Vaak is voedselbederf te ruiken en/of te zien.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Eten buiten koelkast bewaren
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten.
Voedselbederf ontstaat wanneer er microbiologische, chemische of fysieke veranderingen optreden, waardoor het voedselproduct onaanvaardbaar wordt voor de consument . Microbiologisch voedselbederf wordt veroorzaakt door de groei van micro-organismen die enzymen produceren die leiden tot ongewenste bijproducten in het voedsel.
Verschillende factoren zorgen ervoor dat voedsel bederft, waardoor producten ongeschikt worden voor consumptie. Licht, zuurstof, hitte, vochtigheid, temperatuur en bederfbacteriën kunnen allemaal de veiligheid en kwaliteit van bederfelijke voedingsmiddelen beïnvloeden. Wanneer ze aan deze factoren worden blootgesteld, zullen voedingsmiddelen geleidelijk aan bederven.
Bederf ontstaat als een natuurlijk proces waarbij micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels zich in voedsel kunnen nestelen, zich kunnen vermenigvuldigen en kunnen woekeren. Dit kan komen doordat het voedsel niet op de juiste manier is bewaard bij een lage temperatuur, of doordat het gedurende langere tijd in de 'gevarenzone' van 4 tot 60 °C heeft gelegen, waar ...
Koeling beschermt voedsel op korte termijn tegen bederf omdat het de groei van micro-organismen en de activiteit van natuurlijke enzymen vertraagt. Houd de interne temperatuur tussen 34°–40°F . Gebruik een koelkastthermometer om ervoor te zorgen dat de temperatuur onder de gevarenzone blijft.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Voedsel mag niet worden verstrekt of geserveerd na de houdbaarheidsdatum . Kant-en-klaarvoedsel met een hoog risico mag maximaal 3 dagen worden bewaard (de dag waarop het wordt gekookt of geopend plus 2 dagen), tenzij er bewijs is dat het veilig is om het langer te bewaren. Houd bij tot wanneer voedsel moet worden gebruikt of moet worden weggegooid.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Proef geen eten om te bepalen of het veilig is om te eten. Gooi eten met een ongewone geur, kleur of textuur weg . Controleer de temperatuur van eten (sommige koelkasten en vriezers hebben thermometers aan de binnenkant). Gooi alles weg dat warmer is dan 40°F in de koelkast.
Symptomen van voedselvergiftiging zijn vaak maagklachten, diarree en braken . Symptomen beginnen meestal binnen enkele uren of dagen na het eten van het voedsel. De meeste mensen hebben een milde ziekte en worden beter zonder behandeling.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Ziet het product er nog goed uit na de houdbaarheidsdatum? Dan kun je het in de meeste gevallen gewoon nog opeten. In het ergste geval krijgt het voedsel schimmel. Als je dit eet, kan er een allergische reactie of ademhalingsproblemen worden veroorzaakt of je maag kan overstuur raken.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Het bewaren van bederfelijk voedsel
Koeling kan de snelheid waarmee voedsel bederft aanzienlijk verminderen . Lage temperaturen vertragen de groei van micro-organismen en de snelheid van chemische (inclusief enzymatische) veranderingen in voedsel. Dit zijn twee van de belangrijkste oorzaken van voedselbederf.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.