Vruchtenyoghurt lijkt voor veel consumenten gezond, omdat het gaat om (magere) yoghurt en vruchten, twee producten die goede voedingstoffen bevatten. Maar ze bevatten ook veel toegevoegd suiker. Zelf wat vers fruit toevoegen aan een schaaltje magere of halfvolle yoghurt is een gezonder alternatief.
Fruityoghurts bieden immers niet dezelfde gezondheidsvoordelen als gewone yoghurts. Koop je ze toch, check dan altijd het suikergehalte op het etiket, en ga niet blindelings af op de benaming. Zo kan "magere" fruityoghurt met minder vet wel meer toegevoegde suikers bevatten, en dus meer calorieën dan de volle variant.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Naast naturel yoghurt is er ook yoghurt met smaakjes verkrijgbaar, zoals aardbeienyoghurt of bosvruchtenyoghurt. Deze yoghurtsoorten staan meestal niet in de Schijf van Vijf, omdat ze relatief veel suiker bevatten.
Het dient niet alleen als een heerlijk dessert of tussendoortje, maar biedt ook talloze gezondheidsvoordelen. Yoghurt is rijk aan probiotica, die bijdragen aan een gezonde darmflora, terwijl honing antibacteriële eigenschappen heeft en kaneel anti-inflammatoire en antioxidante werking bevat.
Recent onderzoek toont aan dat honing helpt om de probiotica in yoghurt te behouden, wat mogelijk kan helpen om de gezondheid van de darmen te verbeteren . Van de vier onderzochte soorten honing had klaver de hoogste overlevingskans van probiotica.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Fruityoghurt bevat over het algemeen meer suiker dan gewone yoghurt, maar bevat ook meer vitaminen en mineralen. Fruityoghurt is een goede bron van eiwitten, calcium en vitaminen . Het is ook een goede bron van levende culturen, die goed zijn voor de darmen. Fruityoghurt is een gezonde keuze voor ontbijt of tussendoortje.
Gearomatiseerde yoghurts — zelfs die met fruitsmaak — zitten meestal vol met toegevoegde suiker en zelfs kunstmatige zoetstoffen, die allemaal bijdragen aan gewichtstoename . Je beste optie is om jezelf te trakteren op gewone Griekse yoghurt met verse bessen erdoorheen.
Probiotica helpen het spijsverteringsstelsel te reguleren, verminderen gas, diarree, constipatie en een opgeblazen gevoel . Eet dagelijks aardbei of een andere smaak yoghurt en geniet van de voordelen.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Yoghurt heb je in vele varianten maar als je af wilt vallen dan ga je het beste voor de echte Griekse yoghurt. Deze is erg rijk aan hoogwaardige eiwitten wat helpt tegen het hongergevoel. Het helpt je bij het stabiel houden van de bloedglucosespiegel wat ook gunstig is als je af wilt vallen.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk, heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren .
Griekse yoghurt wordt vaak beschouwd als de beste soort voor gewichtsverlies vanwege het spierbehoud en verzadigende eiwitgehalte, ongeveer het dubbele van gewone yoghurt. Griekse yoghurt verliest echter meer calcium tijdens het zeven. Aan de andere kant is de dikke textuur perfect voor dips en smoothies.
Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan voedingsstoffen . Ja, yoghurt met aardbeien toevoegen aan je ontbijt is een goede keuze, omdat het eiwitten, vezels en vitaminen bevat. Het caloriegehalte hangt af van het type yoghurt dat je kiest, maar de meeste magere of halfvolle yoghurts bevatten relatief weinig calorieën.
Yoghurt bevat probiotica die het vermogen van het lichaam om schadelijke bacteriën te bestrijden kunnen vergroten. Bovendien kan yoghurt die rijk is aan goede bacteriën ook de maag kalmeren om GERD te verlichten . Met het gebruik van yoghurt kan de tijd die het kost voordat voedsel de darmen bereikt, sneller worden verlengd.
Bovendien bevat het nuttige bacterieculturen, waardoor het een potentiële bron van probiotica is . De unieke gefermenteerde voedingsmatrix van yoghurt biedt extra gezondheidsvoordelen door de opname en vertering van voedingsstoffen te verbeteren.
Conclusie: Hoewel in de winkel gekochte yoghurt goede bacteriën bevat in de vorm van probiotica , kunnen de hoeveelheid en het type variëren op basis van factoren zoals productieprocessen en opslagomstandigheden. Om ervoor te zorgen dat u de maximale voordelen krijgt, kiest u yoghurt waarop duidelijk staat vermeld dat het levende en actieve culturen bevat.
Het zit ook boordevol vullende eiwitten. "De meeste Griekse yoghurts bevatten ongeveer twee keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt," zegt ze. Bij het kiezen van een yoghurt die de gezondste genoemd kan worden, zegt Linsenmeyer dat " alles wat ongezoet is " een topkandidaat zou zijn. En met zijn extra eiwitboost, "zal Griekse yoghurt de gouden medaille winnen."
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Nou ja, dat kun je eten . Beide samen is onschadelijk. Het goede is dat, naast dat het een smakelijke combinatie is, er ook wat gezondheidsvoordelen zijn als je wrongel met honing eet.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.