In plaats van chocolade kun je ook kiezen voor groente, fruit, noten, zaden en dadels. Of neem een supplement met magnesium!
Heb je erge trek in chocola (en bijvoorbeeld ook geregeld last van spiersamentrekkingen)? Dan heeft je lichaam behoefte aan meer magnesium. Je vindt het in caloriearme alternatieven zoals groene bladgroente (zie ook mijn Power Smoothie recept), avocado, vette vis en noten.
Een alternatief voor chocolade zijn producten op basis van carobe. De smaak lijkt op die van cacao en wordt daarom vaak gebruikt als vervanger. Carobe wordt gemaakt uit de Johannesbroodboom. Ook cacaoboter bevat geen cacao-eiwit en kan daarom ook gebruikt worden zonder een reactie te krijgen.
Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80 procent van de mensen een tekort aan magnesium.
Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Probeer dus om bij je volgende chocolade craving de voorraadkast even dicht te laten en maak bijvoorbeeld een smoothie met spinazie, avocado en banaan - allemaal rijk aan magnesium! En om toch een beetje aan je chocolade craving toe te geven, kun je een schepje Cacao Mix toevoegen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Waarom kan ik niet stoppen met chocolade eten? Omdat chocolade echt verslavend is, kun je de controle verliezen over je chocolade consumptie. De werkzame stoffen in chocola beïnvloeden namelijk de hersenen en zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt wanneer je het eet.
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Wil je een gezond stukje chocolade eten, kies dan voor rauwe chocolade. In deze chocolade zit veel meer cacao dan in andere soorten chocolade. Daarnaast worden de bonen koud gemalen in plaats van gebrand; hierdoor blijven de gezonde stoffen beter bewaard.
De Keto-chocoladeproducten van Sukrin zijn volledig suikervrij en passen perfect binnen een ketogeen dieet. Ze zijn bijzonder geschikt voor diabetici, omdat ze je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Met diverse smaken kun je optimaal genieten zonder je dieet te verstoren.
Oplossing 1: Afwasmiddel
Meng ongeveer één eetlepel afwasmiddel met twee kopjes koud water. Met dit mengsel kunt u chocoladevlekken te verwijderen. Maak een schone (witte) doek vochtig en breng het hiermee aan op de vlek. Werk van buiten naar binnen en schrob niet; voorzichtig deppen of heel licht wrijven kan wel.
Veel mensen kiezen voor carobe als alternatief voor chocolade omdat het gezonder is. Het gaat daarbij voornamelijk om de natuurlijke zoetkracht van carobe. Het poeder is van zichzelf al zoetig, terwijl cacaopoeder een stuk bitterder en helemaal niet zoet is.
Vooral donkere chocolade stimuleert de aanmaak van endorfines in onze hersenen. Maar dat is niet de enige reden waarom je van chocolade blij wordt. Het feit dat chocolade meteen begint te smelten in je mond wordt door ons lichaam bijvoorbeeld als heel aangenaam ervaren.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Chocolade bevat stoffen zoals serotonine en endorfines die een gevoel van geluk naar boven halen. Hierdoor kunnen vrouwen vaak sterkere cravings hebben naar chocolade net voor of tijdens de menstruatie.
Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
“Snacks die voornamelijk uit vet vlees bestaan, zijn in ieder geval het ongezondste”, meent De Vries. “Een mexicano, bijvoorbeeld.” Deze snack van zo'n 135 gram bevat gemiddeld 297 calorieën en 18,6 gram vet, waarvan 6,5 gram verzadigd vet.
Dit zeggen je verlangens naar bepaalde snacks stiekem over je gezondheid. DIT is dus de reden dat je zin hebt in chocola.
Als je eet, duurt het een tijdje om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft het lichaam nog niet het signaal dat het genoeg heeft. Daardoor heb je behoefte aan snelle suikers, zoete dingen.
Het werkt wel minder goed dan cafeïne, maar het werkt langer omdat het niet zo snel wordt afgebroken in ons lichaam. Zes tot tien uur nadat je chocolade hebt gegeten, is de helft van de theobromine afgebroken (dit wordt in de chemie de halfwaardetijd genoemd). Van chocolade eten word je gelukkig!