Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
Je hebt dan een 'suikerpiek' in je bloedsuikerspiegel gehad, en het 'dal' na die piek veroorzaakt de trek. Probeer meer 'langzame' koolhydraten te eten zoals in peulvruchten, groente, fruit en volkoren producten (volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta).
Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker.
Omdat er ineens veel insuline vrij komt, daalt de bloedsuiker na de maaltijd weer. Dit kan zorgen voor zoete trek na de maaltijd, je lichaam gaat opzoek naar een nieuwe piek. Om dit te voorkomen kan je proberen om minder en meer langzame koolhydraten te eten, zoals volkoren producten, groente en peulvruchten.
Hier leest u hoe u uw suikerverslaving in 10 dagen kunt doorbreken
Wat vermindert trek in suiker?
Minder zin in zoet
De wetenschap is het erover eens dat chroom een invloed heeft op insuline. Dit hormoon regelt onze bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt, zal je minder honger hebben en dus makkelijker vermageren. Bij een lage bloedsuikerspiegel zal je meer zin hebben in zoetigheid.
Door regelmatig te eten hou je je bloedsuikerspiegel op pijl. Hierdoor zal je minder snel zin hebben en zoet, ongezond voedsel. Snacken is dus zeker niet verboden maar zorg wel voor gezonde tussendoortjes!
Je lichaam maakt insuline aan om deze suikers uit je bloed te halen en op te nemen in je lichaam. Als je teveel suiker binnenkrijgt daalt je bloedsuikerspiegel weer. Hierdoor krijg je deze dip en krijg je ontzettende zin in zoet. Je lichaam vraag dus om nieuwe energie en jij haalt dit dan uit iets lekkers.
Iemand met een suikerverslaving heeft een ongezond verlangen naar zoetigheid en kan niet stoppen met het eten van voedsel met veel suiker. Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat je een probleem hebt, maar het is belangrijk om hulp te zoeken als je denkt dat je verslaafd bent aan suiker.
Het kan helpen om naast eiwitten ook gezonde vetten en vezels, iets vaker langzame koolhydraten te eten in de vorm van zoete aardappel, havermout, peulvruchten of quinoa. Die gezonde vetten, eiwitten en vezels geven jou het gevoel van verzadiging dat je nodig hebt!
Fruit en groenten - Verse groenten en fruit zijn uitstekende keuzes. Ze zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Snijd bijvoorbeeld wat wortels, selderij of appels in hapklare stukjes.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
Dat komt omdat ze veel calorieën bevatten. Hetzelfde geldt voor vet. Vet en suiker vinden onze hersenen helemaal geweldig. Het maakt een stofje in de hersenen vrij (dopamine) die je een beetje genot geeft op het moment dat je het eet.
Waar heb je echt behoefte aan als je naar suiker verlangt?
Vaak gaat je behoefte aan suiker gepaard met wat je daarvoor gegeten hebt: wit brood, witte rijst en pasta bevatten simpele koolhydraten die je bloedsuikers laten pieken waardoor je even heel veel energie krijgt en dan een suikerdip krijgt - en daarna ben je dus naarstig op zoek naar suiker om dat te fixen. >
We hebben je vraag ontvangen en willen je alvast bedanken voor het delen van je kookvraag. Ons team zal zo snel mogelijk je vraag bekijken en contact met je opnemen. In de tussentijd geven we je een paar tips:
Controleer je e-mailinbox en spamfolder voor ons antwoord.
Bekijk onze veelgestelde vragen (FAQ) voor mogelijke snelle antwoorden.
Volg ons op sociale media voor nieuws en extra kooktips.
Als je nog meer vragen hebt, aarzel dan niet om ze te stellen. We staan klaar om je te helpen!