Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
kaasdoos (meervoud kaasdozen) Alternatieve vorm van kaasdoos (“container voor kaas”) Een apparaat dat vroeger door phreakers werd gebruikt om een vaste telefoonlijn om te zetten in een openbare telefoon .
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
De meeste kazen moeten in bakpapier of gewaxt kaaspapier (als u dat kunt vinden) worden gewikkeld in een afgesloten plastic bak met vochtig keukenpapier of een doek om de luchtvochtigheid te reguleren en te voorkomen dat de kazen uitdrogen.
SCHOON: kaas neemt andere smaken op, dus houd de jouwe uit de buurt van aromatische voedingsmiddelen zoals uien of die geweldige curry die je voor de lunch hebt gemaakt. KOUD: de meeste kazen voelen zich prettig tussen 34 en 38 graden. BEKLEED: kaas verliest smaak en vocht wanneer het aan lucht wordt blootgesteld, dus zorg ervoor dat je het bedekt met bakpapier .
Heel kort gesteld: eet een beetje kaas vanwege de voedingswaarde, maar wel de magere varianten vanwege het verzadigde vet. Voor volwassenen is het advies 40 gram per dag (twee plakken).
De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
De beste manier om kaas vers en schimmelvrij te houden is door kaaspapier, bakpapier of een kaaszak te gebruiken . Deze wikkels zorgen ervoor dat de kaas kan "ademen", maar voorkomen dat er ongewenste lucht in de kaas komt. Gebruik nooit plasticfolie. Het verstikt de kaas, waardoor deze vocht vasthoudt en smaak verliest.
Een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius is ideaal voor de meeste kazen. Om een hele kaas langer vers te houden, kun je ervoor kiezen om de stukken van de hele kaas te vacumeren. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht bij de kaas komt en vertraagt het rijpingsproces, waardoor de kaas langer vers blijft.
Zilver: Gouda Vergeer Jong Belegen van Vergeer Holland B.V. Goud: Amalthea Oud van de Amalthea Group B.V. De kazen dragen een jaar lang het predicaat 'lekkerste kaas van Nederland'.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Thermogesealde verpakking
Het meest voorkomende type kaasverpakking is vacuümverpakte plastic multibarrière of halfharde folie , die ideaal is om vocht buiten te houden en de smaak te behouden.
Harde kazen kan je officieel buiten de koelkast bewaren in de juiste temperatuur, maar wij raden aan om dit niet te doen. Vooral boven 20 graden moet je goed opletten! Door de warmte kan de kaas gaan ''zweten'' en wordt het vatbaarder voor schimmels en bacteriën.
Er is ook speciaal, wasbaar kaaspapier verkrijgbaar. Ook vetvrij bakpapier of ademend huishoudfolie zijn goede opties op kaas in te bewaren. Door de verpakte kaas vervolgens in een container met luchtgaten te plaatsen, blijft die nog langer vers.
Voor langere termijn opslag, wikkel ze in bakpapier of vetvrij papier gevolgd door een laag plasticfolie of aluminiumfolie . Net als zachte kaas, wilt u deze soorten bewaren in de groentelade of op een koude plek achterin de koelkast. U kunt deze kazen ook invriezen, zolang ze goed verpakt zijn om vriesbrand te voorkomen.
Je denkt misschien: gewoon een stuk aluminiumfolie eromheen en klaar is Kees, maar niets blijkt minder waar te zijn. Als je je kaas zo lang mogelijk lekker wilt houden, dan kun je beter bakpapier gebruiken. Bakpapier zorgt er namelijk voor dat de kaas niet te vochtig, maar ook niet te droog is.
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.
Plasticfolie is uit den boze — sterker nog, kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft. Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier , waardoor de kaas kan ademen en er geen extra vocht bij kan komen. Je kunt ook kaaspapier gebruiken, maar dat is een stuk duurder.
Laat je oude kaas ademen
Oude kaas – met zijn rijke en romige smaak – gedijt het best bij kamertemperatuur. Ja, echt. In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren.
Gebruik was- of bakpapier om kaas te bewaren
Voor degenen die geen kaaspapier kunnen vinden, wikkel de overgebleven kaas in was- of bakpapier en doe het vervolgens in een gedeeltelijk afgesloten plastic zak. Hierdoor ontstaat er een barrière tussen de kaas en het plastic, terwijl het plastic voorkomt dat het uitdroogt.