Wanneer je margarine gebruikt om vlees mee te bakken, dan is het belangrijk om tijdens het verhitten het schuim weg te laten trekken voordat je het vlees in de pan doet. Omdat margarine ongeveer 80 procent vet bevat, en daarnaast water, bestaat de kans dat het product gaat spetteren tijdens het verhitten in een pan.
Als oliën gebruikt worden voor de productie van margarine, komen er soms transvetten vrij door het gedeeltelijke verhardingsproces. Dat proces zorgt ervoor dat onverzadigde vetten, verzadigd én deels transvetten worden. "Dat is niet oké, want transvetten zijn zelfs ongezonder dan verzadigde vetten."
Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Is bakken in olie gezonder dan bakken in boter? Boter (en andere harde vetten zoals kokosvet en palmvet) zijn rijk aan verzadigde vetten. Te veel verzadigde vetten in de voeding kan het cholesterolgehalte doen verhogen. Bakvet en oliën rijk aan onverzadigde vetten krijgen de voorkeur in een gezonde voeding.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Het eten van roomboter hangt samen met een verkleind risico op obesitas, diabetes en hartproblemen. Margarine bevat iets minder calorieën dan roomboter. Bovendien is margarine volledig plantaardig, wat een reden zou kunnen zijn om voor margarine te kiezen. Margarine bevat daarbij minder verzadigd vet dan roomboter.
Roomboter is gezonder én lekkerder dan (cholesterolverlagende) margarine. Dat concludeert dr. John Briffa (auteur van 'Butter and your heart: The Facts') in een artikel in de Times. Hij benadrukt dat we ons niet langer moeten focussen op het effect van verzadigd vet op ons cholesterol.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Geklaarde boter
Deze boter is gesmolten, waardoor de vaste bestanddelen, zoals zouten en eiwitten, eruit zijn gehaald. Ook water wordt hierdoor onttrokken aan de boter. Na dit proces is de boter veel beter bestand tegen hogere temperaturen en kun je het gebruiken om mee te bakken of braden.
Is margarine gezond? Margarine bevat minder verzadigd vet dan roomboter, namelijk “slechts” 33 gram per 100 gram. Er zitten per 100 gram 25 gram enkelvoudig onverzadigde vetten in en 17 gram meervoudig onverzadigde vetten. Meer meervoudig onverzadigde vetzuren klinkt goed, maar dat is het niet per se.
Het bevat namelijk belangrijke vetoplosbare vitamines die je dagelijks nodig hebt. Je kunt het beste kiezen voor margarine of halvarine uit een kuipje, omdat dit meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet bevat. Dit is beter voor hart- en bloedvaten.
Margarine is een goede vervanger omdat het doorgaans minder verzadigd vet bevat en geschikt kan zijn voor mensen die een vetarm of cholesterolarm dieet volgen . Daarnaast kunnen mensen met lactose-intolerantie of zuivelallergieën kiezen voor margarine als zuivelvrije vervanger.
Bij het bakken kan gesmolten margarine werken in recepten die om gesmolten boter vragen, maar in recepten die om zachte boter vragen, kan het vervangen van margarine door een kuipje margarine de textuur veranderen . Zo worden cakes bijvoorbeeld minder mals en koekjes lopen over het algemeen meer uit en zijn minder knapperig.
Margarine bevat minimaal 80% en maximaal 90% vet. Dit is ongeveer vergelijkbaar met boter, dat voor minimaal 82 % uit vet bestaat. Hierdoor kan je over het algemeen in bakrecepten dus zonder probleem de boter vervangen door margarine.
Gebruik bij voorkeur een smeersel met minder verzadigd vet. In de regel zijn dierlijke vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd. Het wordt dus aangeraden om meer plantaardige vetten te gebruiken. Halvarine, dieetmargarine en olijfolie zijn gezonder dan boter.
De vetten in roomboter. Roomboter wordt voornamelijk gezond of ongezond verklaard vanwege de vetten. Dit omdat roomboter in verhouding veel verzadigde vetten bevat (ongeveer 70%). Verzadigde vetten lijken verband te hebben met het verhogen van je cholesterol en hiermee het risico te vergroten op hart- en vaatziekten.
De plantensterolen in Becel pro-activ kunnen op lange termijn namelijk schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten. Omdat het product vrij te koop is, tornen niet alleen mensen met hoog cholesterol, maar ook gezonde mensen en kinderen aan hun bloedwaarden.
Kijk gewoon zelf even op de ingrediëntenlijst als je een goede keuze wilt maken. Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Waarom margarine niet zo gezond is
Er zit vaak het stof s-MCPD in, dit is een schadelijke stof. Vooral kinderen kunnen hier teveel van binnen krijgen. Dit staat ook in een RIVM rapport. Door het bewerken bevat het ook geen vitamines meer, maar worden er later weer toegevoegd.
Lurpak is een romige Deense boter van hoge kwaliteit en het blijkt geen merk te zijn maar een keurmerk (net als de Parmaham) die al meer dan 100 jaar bestaat. Om het keurmerk Lurpak te krijgen wordt er iedere twee weken een zogenaamde boterproeverij door het Deens Zuivel Bureau gehouden.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Ja. Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten, zoals Bertolli Margarine.
Margarine kan transvet bevatten, wat LDL (slechte) cholesterol verhoogt , HDL (goede) cholesterol verlaagt en bloedplaatjes plakkeriger maakt, wat het risico op hartziekten vergroot. Margarine met gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën bevat transvetten en moet worden vermeden.
Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm. Verder levert boter ook vitamine A, een klein beetje vitamine D en mineralen als natrium, calcium en fosfor.