Te droge rijst redden Het betekent dat je te weinig vocht aan je ongekookte rijst hebt toegevoegd. Je kunt op een later moment extra water toevoegen door de rijst voorzichtig om te scheppen en een klein beetje water direct op de bodem van de pan te schenken.
Is je rijst plakkerig en wil je 'm juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!
Je hebt dus evenveel kopjes water als rijst. Breng de rijst vervolgens zonder deksel (eventueel met een snufje zout) aan de kook. Wanneer de rijst droog is, zet je de deksel erop en laat je het op een laag pitje zo'n 15 á 20 minuten garen. Het resultaat is droge rijst!
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje. Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!
Hoe zij haar perfecte witte rijst maakt (Timmen Abjad): door de basmatirijst eerst onder lauw stromend water af te spoelen tot het water helder is. Daarna laat ze de rijst 10 minuten weken in lauw water en giet ze de rijst af. In een ruime pan met kokend water gaart ze de geweekte rijst in 5 minuten halfgaar.
Wanneer je niet genoeg water toevoegt, zal de rijst waarschijnlijk op de bodem verbranden in plaats van zachtjes stomen. Als je te veel water toevoegt, zal de rijst nat, papperig en te gaar worden.
Rijst in de oven
Door de plaat voor circa 5 minuten in de oven te schuiven op 190 graden Celsius, verdwijnt het vocht als sneeuw voor de zon en krijg je een droge korrel.
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water. Je moet trouwens geen schrik hebben dat je rijst door het sap zuurder zal smaken.
Dat hangt van het type rijst af. Handig om te onthouden: Droog: basmatirijst, pandanrijst en Surinaamse rijst zijn droogkokende soorten met een lange, stevige korrel. Nat: Japanse rijst, Italiaanse rijst en dessertrijst zijn natkokende rijstsoorten met een korte en ronde of ovale korrel.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto recepten of sushi.
Nadat je de pan even op het aanrecht hebt laten rusten met een theedoek onder het deksel (om overtollig vocht te absorberen), spreid je de rijst uit op een bakplaat om het sneller te laten afkoelen tot kamertemperatuur, en zet je de plaat slechts 20 minuten in de koelkast . De resulterende gebakken rijst zal idealiter droog zijn en de rijstklonten minimaal.
Breng in een ruime pan een flinke laag water met een scheutje ketjap asin (of wat zout) aan de kook. Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel in 8-10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
Als bijkomend voordeel kookt goed gespoelde rijst lichter en luchtiger. Het is ook minder waarschijnlijk dat het overkookt en een plakkerige bende achterlaat op je deksel of aanrecht. De kookpot inspuiten met panspray of licht inwrijven met boter kan ook helpen voorkomen dat de rijst blijft plakken.
In principe kun je met elke rijstsoort aan de slag, zo lang het niet 'plakkerig' is zoals risotto- of sushirijst. Nasi kun je het best maken 'droogkokende rijstsoort' zoals zilvervliesrijst, Surinaamse rijst, witte rijst of Basmati.
Ketanrijst wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat het goed aan elkaar plakt. Het is dezelfde soort rijst als de Japanse sushi-, de Spaanse paella- en de Italiaanse risottorijst, maar de ketanrijst wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt.
De rijst niet wassen, teveel water en geen smaakmakers gebruiken, zoals de instructies vaak aangeven, leidt tot wellicht gare, maar kleverige, natte en smakeloze rijst.
Droog koken
Maar hoe doe je dat? Was de korrels eerst in koud water totdat het water helder blijft. Doe alles in een pan en voeg anderhalf keer zoveel water als rijst toe. Breng aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst rustig en afgedekt in 10-15 minuten gaar worden.
Voor elk koffiekopje rijst gebruik je 1 koffiekopje water (voor droge korrel). Houd je van nattere rijst, dan gebruik je 1½ tot 2x de hoeveelheid water. Draai de pan een beetje rond, zodat er geen rijst aan de wand blijft plakken. Breng de rijst op middelhoog vuur aan de kook.
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
Wil je de rijst weer plakkerig krijgen dan moet je er dus voor zorgen dat je weer zetmeel aan het kookproces toevoegd. Dit doe je door in een pan met water bloem toe te voegen en dit even goed te kloppen.
Als u de rijst voor het koken even afspoelt, verliest deze wat zetmeel en worden de korrels minder klonterig.
Als je de rijst nog roert als je er water bij hebt gedaan, komt er extra zetmeel los die je rijst plakkeriger maakt. Dat wil je (meestal) voorkomen. Houd de deksel op de pan. Voor de perfecte rijst is het namelijk belangrijk dat de stoom in de pan blijft.
natte rijstlandbouw in het Amerikaans Engels
(ˈwetˈrais) het verbouwen van rijst door het planten op droog land, het overbrengen van de zaailingen naar een overstroomd veld en het droogleggen van het veld vóór de oogst .
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.