Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
1. Pasta afspoelen met koud water. Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Volgens Schols werkt het snel proberen af te koelen met bijvoorbeeld koud water niet goed. ,,Laat het eten langzaam afkoelen op het aanrecht of eventueel in de koelkast.'' Er bestaat nóg een manier om de opname van zetmeel te bemoeilijken volgens Elferink.
Ik spoel daarom mijn pasta voor pastasalade meteen na het afgieten met ruim koud water, en laat de pasta verder afkoelen in een bak met koud water. Zo gaat de pasta niet plakken en kun je er de andere ingrediënten door roeren zonder de pasta te beschadigen.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Het koken van pasta in koud water heeft namelijk een heleboel voordelen: het kost minder energie om op te warmen, het duurt korter omdat de noedels samen met het water aan de kook komen en het eindresultaat is geconcentreerd zetmeelrijk kookwater dat een zijdezachte, romige afwerking aan pastasaus geeft.
Je pasta breken
Een van de belangrijkste pastaregels: breek de pasta niet voor het koken. Zoals de Italianen zeggen: elke pastasoort heeft zijn eigen vorm en bestaan. Pasta breken is dus Italiaanse heiligschennis. Laat lange pasta gewoon lang, en indien je liever korte pasta eet, kies voor spirelli of macaroni.
Spaghetti koken doe je in een grote pan met kokend water. Vul de pan met water, breng het water aan de kook en doe de spaghetti in de pan. Laat de spaghetti voor ongeveer 9 minuten lang koken totdat ze gaar zijn. Zodra de spaghetti gaar is kun je de ze afgieten.
De zetmeel is de 'boosdoener': zodra de pasta in het kokende water komt, zetten de zetmeelkorrels gedurende de eerste twee minuten uit en knappen ze. Het zetmeel verspreidt zich aan de oppervlakte van de pasta en zorgt zo voor de plakkerigheid.
Ik voeg een beetje slaolie toe aan de pasta als deze gaar is, zodat deze niet aan elkaar plakt.
Toch is het geen slecht idee om olijfolie aan het kookwater van pasta toe te voegen. De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma's vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert.
Als je een gerecht maakt dat gekoeld of op kamertemperatuur wordt geserveerd, denk aan koude soba, rijstnoedels, pastasalade , dan wil je wel spoelen zodat je smakelijke (sorry) individuele strengen krijgt in plaats van één grote, gomachtige klont . Bepaalde soorten noedels hebben baat bij spoelen in bijna alle toepassingen.
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen. Daarnaast bestaat er ook een Eiermie, deze mie is gemaakt van tarwe en eieren.
Dit komt omdat spaghetti bedoeld is om rond een vork te draaien op een manier die ook saus verzamelt . Met kortere, doormidden gebroken stukken spaghetti wordt dit draaien moeilijker of onmogelijk: De spaghetti is misschien te kort om te draaien, of de saus kan het verzwaren, waardoor het van de vork valt.
Breek of snijd niet de spaghetti
Dit is absoluut nummer één van dingen die je niet moet doen in Italië. Spaghetti breken staat gelijk aan het breken van het hart van een Italiaan. Spaghetti rol je op je bord om je vork en mag niet gesneden worden.
Ze zijn gewoon te lang om te koken zoals ze komen. Daarom worden ze traditioneel gebroken bij het gebogen deel. Dus ja, spaghetti, zelfs in Italië, kan gebroken worden . In twee min of meer gelijke delen.
Wat bij boekweitnoedels het voorschrift is, is hier absoluut verboden. Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Waarom kan ik geen heet water uit de kraan gebruiken om te drinken, koken of babyvoeding te maken? Antwoord: Warm water lost lood sneller op dan koud water en bevat daarom waarschijnlijk meer lood . Gebruik nooit water uit de warmwaterkraan om te drinken, koken of babyvoeding te maken.
Helaas is het niet zo makkelijk. De pasta zal in het hete water verder garen en papperig worden als je het te lang in het water laat staan . Hoe voorkom ik dat mijn pasta blijft plakken? Als je de pasta nog niet klaar bent om te serveren, kun je de pasta omscheppen met een beetje olie of boter om te voorkomen dat het aan elkaar blijft plakken.
Omdat zetmeel verhit moet worden om goed te kunnen geleren, kunt u de pasta in koud water weken zodat deze gehydrateerd blijft, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de pasta aan elkaar gaat plakken .
Manier 1: gewoon laten afkoelen in een vergiet
Kook de pasta al dente, giet 'm af in een groot vergiet en laat hem afkoelen.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.