Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Yoghurt verbetert je immuunsysteem
Zo reduceert de probiotica in yoghurt het risico op ontstekingen, die zijn gerelateerd aan verschillende aandoeningen en darminfecties. Een andere studie toonde aan dat probiotica ook kan helpen om de duur van een verkoudheid te verkorten.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel. Eet ze het liefst biologisch. Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag (minder mag ook).
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Voor het slapen:
Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Te veel stress. Een te hoog (of te laag) gehalte van het stresshormoon cortisol werkt ontstekingsbevorderend. Stress verergert bovendien de ontstekingen die er al zijn. Ook een tekort aan cortisol (door jarenlange stress bijvoorbeeld) kan voor ontstekingen en/of een 'ontremd' immuunsysteem zorgen.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Eieren en gevogelte zoals kip is licht ontstekingsbevorderend, maar dat heeft vooral met de voeding te maken die deze dieren krijgen in de bio-industrie. Dus een betere kwaliteit kip en eieren geeft minder ontstekingen. Daarom hoef je dit ook niet te vermijden.
Yoghurt. Vullend en heerlijk, ik kan yoghurt aankleden voor ontbijt, lunch, diner of een snack en ben in elk scenario helemaal tevreden. Griekse yoghurt is al ontstekingsremmend, maar door er granola of gemengde bessen aan toe te voegen, wordt het nog beter.
“ Yoghurt wordt in verband gebracht met verminderde ontstekingen , verminderde insulineresistentie en het kan diabetes type 2 voorkomen”, zegt Dr. Hu.
Er zijn verschillende mechanismen die het effect van zuivel op ontstekingen kunnen verklaren. Zuivelcomponenten zoals calcium, bioactieve peptiden en culturen in gefermenteerde zuivel kunnen mogelijk de ontstekingsreactie onderdrukken.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Veel verzadigd vet in romige yoghurt
Vet in zuivel is grotendeels van de ongezonde verzadigde soort. Dat maakt volvette varianten minder gezond. Ze zijn vaak te herkennen aan woorden als 'vol', 'room' en 'verwen'. Ook Griekse yoghurt bevat veel vet, zo'n 10%, en scoort dan ook slechts een C.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Drinken van kruidenthee zoals gemberthee of thee met zoethout kan de keelpijn verzachten en heeft een ontstekingsremmend effect.
Olijfolie bevat ook ontstekingsremmende stoffen, zoals oleocanthal, die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en het risico op bepaalde chronische ziekten te verlagen.
De volgende vitamines en mineralen hebben hierop een gunstig effect: vitamine D, vitamine E, Omega 3 en magnesium. Al deze vitamines en mineralen zorgen voor een ontstekingsremmende werking. Let er wel op dat geraffineerde suikers, alcohol en vlees stoffen bevatten die de werking van Omega 3 tegengaan.
De schimmel in blauwe kaas bevat stoffen die kunnen helpen bij het remmen van ontstekingsreacties in het lichaam. Door deze ontstekingsremmende eigenschappen kan blauwe kaas mogelijk bijdragen aan het verminderen van chronische ontstekingen, die in verband worden gebracht met verschillende gezondheidsproblemen.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit.
Als mensen met overgewicht wit brood en witte rijst inwisselen voor volkorenbrood en zilvervliesrijst eten ze minder, verliezen ze gewicht en neemt het aantal laaggradige ontstekingen in het lichaam af.