Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Te lang koken op een hoge temperatuur veroorzaakt een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit en het ijzer in de eidooier, waardoor er groen ijzersulfide ontstaat . De andere grote indicator dat je eieren te lang gekookt zijn, is als ze naar zwavel ruiken nadat je ze hebt gepeld.
Voor één tot vier eieren, breng het water aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur op de laagste stand gedurende 12-14 minuten. Voor vijf tot acht eieren, kook gedurende 15 tot 18 minuten. Voor negen tot een dozijn eieren, kook gedurende 20 minuten . Doe de eieren na het koken in een kom met ijswater.
Reken zodra de eieren in het water liggen voor een zacht ei vier en halve minuut, voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel zacht is zes minuten en voor een hard gekookt ei acht minuten.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
We raden het je af! Of het nu om te drinken of om te koken is, het is beter om koud water te gebruiken. Warm water bevordert namelijk de ontbinding en heeft zo een hoger risico om stukjes giftig metaal te bevatten.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de eieren test doen met een bak met water.
Doorprik het ei aan de onderkant, het stompere uiteinde, met een naald of eiprikker om te voorkomen dat het ei openbarst tijdens het koken. Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Te lang gekookte hardgekookte eieren zijn veilig om te eten, maar ze zijn misschien niet zo lekker om te eten als perfect gekookte hardgekookte eieren. Wanneer eieren te lang worden gekookt, kunnen ze rubberachtig, droog en verkleurd worden . Te lang gekookte eieren kunnen ook de vorming van een groengrijze ring rond de dooier veroorzaken.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
Zet het vuur iets lager, zodat de eieren niet barsten door het stampen, maar het water nog steeds zachtjes kookt. Start de timer: 6 minuten voor zachte dooiers, 8 minuten voor zachtgekookte dooiers, 10 minuten voor klassieke hardgekookte dooiers, 15 minuten voor onaangename rubberachtige eiwitten en poederige droge dooiers .
Schrik niet
Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
Eieren opzetten met koud water
Houd de onderstaande kooktijden aan als je ervoor kiest om de eieren op te zetten met koud water: Zacht ei: 3 minuten koken. Halfzacht ei: 4-5 minuten koken. Hardgekookt ei: 7 minuten koken.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
"Wanneer een ei te lang en/of op een te hoge temperatuur wordt gekookt, verbindt de zwavel in het eiwit zich met het ijzer in de dooier en ontstaat er ijzersulfide, dat een groene tint heeft ", legt ze uit.
Heb je het sterke vermoeden dat je je gekookte eieren niet gaar hebt gekookt, of gaf een scheurtje aan dat de partij nog niet helemaal gaar was? Zolang de schaal van een ei niet gebarsten is, is het prima om het terug in heet water te leggen en verder te koken .
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak.
Warmwatersystemen zoals tanks en boilers bevatten metalen onderdelen die na verloop van tijd corroderen en het water verontreinigen . Warm water lost ook verontreinigingen in leidingen sneller op dan koud water. En nee, het koken van het water zorgt er niet voor dat die verontreinigingen (zoals lood) verdwijnen.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit. Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken.