Om te weten of een perzik rijp is, druk je ze best lichtjes in. Voelt ze zacht aan en beweegt ze niet teveel mee? Dan is ze goed!
Een klassieke methode hiervoor is die met de papieren zak. Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
De wilde perzik heeft een verfijnde zoete smaak die sterker is dan die van de gewone perzik. Het vruchtvlees is sappig en stevig. Wilde perziken kun je zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Als vulling van volkorenpannenkoekjes.
De platte perzik is veel zoeter van smaak en de schil laat makkelijker los dan dat van de Spaanse perzik. De platte vorm zorgt er ook voor dat deze perzik makkelijker in de hand ligt dan een ronde perzik. Wel kan de Wilde bosperzik iets minder lang bewaard worden.
Niet rijp. Is de perzik nog niet rijp? Dan kunt u hem het beste nog even laten liggen, want een onrijpe perzik is minder smakelijk. Wilt u hem toch meteen gebruiken, snij dan eerst een kruisje aan de onderkant en dompel de vrucht daarna geheel onder in kokend water.
Als de perzik groen is of zelfs nog een beetje groen heeft, heeft hij meer tijd nodig aan de boom. Een groene perzik is zeker eetbaar, maar hij zal niet zo zoet en sappig zijn . Een perzik wordt rond naarmate hij rijper wordt.
Onze favoriete manier om deze vruchten te koken is door ze te pocheren . Dit betekent simpelweg dat je je fruit bedekt met vloeistof en laat sudderen tot het zacht is. Steenvruchten en vruchten met een kern van zaden zijn het beste om te pocheren. Peren, perziken, appels en zelfs pruimen doen het goed.
Om te weten of een perzik rijp is, druk je ze best lichtjes in. Voelt ze zacht aan en beweegt ze niet teveel mee? Dan is ze goed!
Net als gewone perziken zijn wilde perziken rijk aan vitamine A en C, evenals vezels en antioxidanten. Of je ze nu vers eet, in een taart stopt, grilt of pureert in een smoothie, wilde perziken zijn ongelooflijk veelzijdig. De mogelijkheden om ze te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten zijn eindeloos.
Om een wilde perzik schoon te maken, begin je met het wassen van de vrucht en eventueel het verwijderen van de pit. Om de pit te verwijderen, snijd je de perzik doormidden en maak je rondom de pit een insnijding. Hierdoor laat het rijpe vruchtvlees zich gemakkelijk losmaken van de pit.
Stevige, harde perziken kunnen erg lang nodig hebben om te rijpen, en kunnen niet direct worden gegeten. Je kunt hard, onrijpe perziken wel kopen om jam mee te maken of om te verhitten.
De schil van een perzik is eetbaar.
Perziken bevatten 7,9 gram suiker per 100 gram en zijn in elke supermarkt te koop. Eén perzik is al snel 100 gram en is dus ideaal om als portie fruit te eten op een dag.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak.
Maar wanneer kunnen de heerlijke vruchten precies worden geplukt? Alles hangt af van de variëteit. Sommige soorten zijn al eind juli rijp, andere pas eind augustus of begin september. Als de schil goudgeel tot roodachtig is en het vruchtvlees wat zachter aanvoelt, kunnen de perziken worden geplukt.
Overrijpe perziken zijn ideaal om in stukken te snijden en te combineren met tomaten, paprika's, jalapeno's, bosui, honing, koriander en limoensap voor een knapperige, zoete en pittige snack waar iedereen van zal genieten.
Het eten van perziken kan je helpen om obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vezels. De vezels nemen vocht op in je spijsverteringssysteem en helpen daardoor om je ontlasting soepel te houden en meer volume te geven. Dit bevordert de beweeglijkheid van je darmen en een regelmatige stoelgang.
Je kunt wilde perziken het beste op een koele plaats (12-15°C) bewaren. Daar zijn ze, afhankelijk van de rijpheid, 1-3 dagen houdbaar. In de koelkast kun je ze maximaal een week bewaren, maar dit gaat wel ten koste van de smaak en het aroma.
De perzik zuivert je lichaam dankzij de vele vezels en het hoge gehalte aan kalium. Dat is goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren. Een perzik wordt daarom ook wel detoxfruit genoemd. En ook niet onbelangrijk op het werk: kalium is goed om je zenuwprikkelgeleiding onder controle te houden.
Gelukkig is er een trucje waarmee je ervoor kunt zorgen dat je perziken een stuk sneller rijpen. En dat is simpeler dan je denkt. Het enige wat je moet doen, is een banaan in de fruitschaal met de onrijpe perziken leggen. Echt waar, that's it.
De gewone perzik komt uit Perzië ('perzik' betekent ook niets anders dan: 'Perzisch'). De plant van de wilde perzik is niet wild, maar komt oorspronkelijk uit het zuiden van China. Maar hij wordt inmiddels gecultiveerd in het Middellandse zeegebied en Nieuw Zeeland.
De grootste reden voor een slechte smaak van een perzik is de temperatuur waarin hij op enig moment tijdens zijn leven wordt bewaard . Alles tussen 36-50°F wordt beschouwd als een "killing zone" voor een perzik en zal ervoor zorgen dat hij net als een banaan begint af te breken.
Bewaar onrijpe perziken in een bruine papieren zak op het aanrecht (en op kamertemperatuur) om perziken sneller te laten rijpen. Zodra de perziken rijp zijn, gebruik ze dan meteen, vries ze in, bewaar ze in een luchtdichte container in de koelkast of pureer ze om te voorkomen dat ze bederven .
Zorg ervoor dat je kleine, iets onrijpe perziken gebruikt - je wilt dat ze hard zijn, het tegenovergestelde van wat je zou willen in een perzik die je zo uit de hand eet. Rijpe perziken worden te papperig nadat je de augurken verwerkt.
De beste manier om perziken te bewaren die nog niet helemaal rijp zijn
Bewaar onrijpe perziken op het aanrecht bij kamertemperatuur . Laat ze ongewassen en leg ze met de steel naar beneden, bij voorkeur in een enkele laag om kneuzingen te voorkomen.