Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Hoewel ze beide zeer voedzame groenten zijn, heeft broccoli een hoger vitaminegehalte, met name vitamine K en C, dan bloemkool en staat het er specifiek om bekend dat het goed is voor de gezondheid van de ogen. Broccoliroosjes leveren ook meer mineralen en vezels en bevatten vitamine A, wat niet in bloemkool zit.
Veruit de gezondste van deze koolsoorten is broccoli. Broccoli is rijk aan praktisch elke vitamine die je kan denken: A, B vitamines, C, E en K. De enige vitamines die in broccoli ontbreken is D (die door het lichaam aangemaakt wordt onder invloed van zonlicht) en B12 (die alleen door bacteriën aangemaakt wordt).
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
De gezondste groene groenten zijn waterkers, snijbiet, bietenbladeren, spinazie en witlof. Maar ook Chinese kool, boerenkool en bladsla zijn hoog in voedingswaarde.
Spinazie . Spinazie bevat veel van dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli en boerenkool. Maar het is ook rijk aan fytochemicaliën. Deze zorgen ervoor dat het lichaam hormonen vrijgeeft die ervoor zorgen dat je je vol voelt, wat nuttig kan zijn voor mensen die willen afvallen.
Bloemkool is rijk aan vezels
Van vezels weten we dat ze uitstekend zijn voor je stoelgang. Je darmen worden er hartstikke blij van, maar vezels zijn ook belangrijk voor je hart. Een vezelrijk dieet is daarom aan te raden voor mensen met hartaandoeningen en een hoge bloeddruk.
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.
IJsbergsla, komkommers, selderij, courgette, bananen, druiven, tomaten, bieten en appels bevatten relatief weinig essentiële voedingsstoffen. Voor een betere voeding kunt u overwegen om meer voedingsrijke producten zoals bladgroenten en bessen in uw dieet op te nemen.
Bloemkool, broccoli en spruitjes zijn ook rijk aan eiwitten. Dit heeft het gunstige effect dat je langer een vol gevoel houdt. Bonen en peulvruchten zoals linzen of kikkererwten zijn ook erg goed om af te vallen. Ze bevatten ook veel eiwitten en vezels en zorgen ervoor dat je lang vol zit.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Het werkt ontstekingsremmend
Wanneer het immuunsysteem onterecht een ontstekingsreactie uitlokt terwijl dit niet behandeld wordt, kan dit tot schade leiden; er ontstaan ziektes. Bloemkool houdt dit in balans, mede door het bestanddeel 3-carbinol of I3C. Dit voorkomt onnodige ontstekingsreacties.
Te veel bloemkool kan milde gastro-intestinale klachten veroorzaken, zoals overmatig gas en een opgeblazen gevoel. Als het gekookt is, is het gemakkelijker te verteren.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
1. Spinazie . Spinazie is een bladgroente en een geweldige bron van calcium, vitaminen, ijzer en antioxidanten. Vanwege het ijzer- en calciumgehalte is spinazie een geweldige aanvulling op elk vlees- of zuivelvrij dieet.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Enkele van de meest voedzame groenten zijn spinazie, boerenkool, romaine, waterkers en rucola (zie "Slagroenten in cijfers"). Ze zijn rijk aan een combinatie van vitamine A, C en K; verschillende B-vitamines (waaronder foliumzuur); en kalium.