Schoonmaakazijn is een schoonmaakmiddel en is niet bedoeld voor het bereiden van voedsel, ook niet in verdunde vorm. Als je het binnenkrijgt, kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Andersom kun je natuurazijn wel gebruiken als schoonmaakmiddel.
Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Hou er rekening mee dat schoonmaakazijn iets heel anders is dan natuurazijn. Schoonmaakazijn is niet geschikt voor consumptie, ook niet als je de oplossing verdunt.
Azijn is ook niet agressief op de huid en wordt daarom vaak veel beter verdragen dan veel chemische reinigingsmiddelen.
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen.
Toepassingen van verdunde schoonmaakazijn
Het gebruik van verdunde schoonmaakazijn is net zo gevarieerd als het onverdunde product. Je kunt het gebruiken voor alles, van inductie kookplaat schoonmaken tot het verwijderen van kalkaanslag op douchekoppen.
Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk. Ik gebruik azijn voor het schoonmaken van het aanrecht, het fornuis, de eettafel, de wasbak, het toilet, spiegels, ramen en nog veel meer.
Azijn verstoort de spijsvertering, waardoor het lichaam minder voeding krijgt en onzuiverheden in de bloedbaan terechtkomen. Azijn geeft maag- en darm ongemak: De hoge zuurgraad van azijn kan problemen veroorzaken zoals zure reflux, brandend maagzuur of maagpijn bij gevoelige personen.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
EHBO na opname door de mond : De mond spoelen. GEEN braken opwekken. Onmiddellijk een ANTIGIFCENTRUM/arts raadplegen.
Azijn drinken is niet gevaarlijk. Het is een normaal onderdeel van een voeding. Maar het is best heftig qua smaak, en het zuur is een ware aanslag op je tanden.
Daarom hoeft schoonmaakazijn niet aan dezelfde voedselkwaliteitsnormen te voldoen als gedestilleerde witte azijn. Daarom bevat het onzuiverheden en een hoog zuurgehalte waardoor het onveilig is voor consumptie .
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Pure azijn is zoals je weet erg zuur en kan de huid van je hond irriteren. Verdun dus een kopje witte natuurazijn in 10 liter water om je hond extra fris te doen ruiken en zijn vacht te laten glanzen. Een hond wassen doe je nog altijd best met een milde shampoo speciaal ontwikkeld voor honden.
Schoonmaakazijn is een schoonmaakmiddel en is niet bedoeld voor het bereiden van voedsel, ook niet in verdunde vorm. Als je het binnenkrijgt, kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Andersom kun je natuurazijn wel gebruiken als schoonmaakmiddel.
U kunt schoonmaakazijn puur gebruiken. Dit komt doordat schoonmaakazijn een mix is van water en een percentage azijnzuur. Wanneer u water toevoegt, verdunt u de verhouding en zal de schoonmaakazijn minder sterk werken. U kunt water toevoegen, maar dit is geen vereiste.
De normale witte azijn voor menselijke consumptie in de supermarkt bestaat uit ongeveer 4% azijnzuur en 96% water. Schoonmaakazijn kan tussen de 5 – 10% azijnzuur bevatten, maar in Nederland ligt dit meestal op 7%.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Azijn kan van elke alcohol worden gemaakt — wijn, cider, bier — maar het is graanalcohol die gedistilleerde witte azijn zijn neutrale profiel geeft. Deze azijn smaakt assertiever dan de meeste, maar bevat ongeveer 5% azijnzuur (ongeveer dezelfde hoeveelheid als andere azijnen die u gebruikt om te koken), waardoor het volkomen veilig is om te eten .
U kunt een koffiezetapparaat schoonmaken met een commerciële reinigingsoplossing of een doe-het-zelfreiniger maken met witte azijn en water . U hebt ook een milde afwasmiddel nodig en, afhankelijk van de staat van uw koffiezetapparaat, baking soda. Zoek een afwasspons of een niet-schurende schrobber om verwijderbare onderdelen van het apparaat schoon te maken.
Onschuldige klachten zoals jeuk, een droge mond, wazig zien en pijn. Bij een ernstige situatie kunnen verschijnselen optreden als verwardheid, onrust, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en bewusteloosheid.