Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking). En dat je moet zorgen dat het niet in de brand vliegt doordat het tegen de zijkanten van de oven aankomt.
Bakpapier hergebruiken: beter niet doen
“Vaak heeft bakpapier een coating van siliconen of PFAS. PFAS zijn chemische stoffen die er onder andere voor zorgen dat bakpapier water- en vetafstotend is. Bij normaal gebruik komen deze stoffen bijna niet vrij in het eten.
Bij normaal gebruik is bakpapier veilig. Bij bakpapier met PFAS zitten de PFAS als het ware vastgebonden aan het papier. PFAS kunnen in heel kleine hoeveelheden vrijkomen uit het bakpapier en in het eten terechtkomen. Deze hoeveelheden zijn zo klein dat dit niet meteen schadelijk is voor je gezondheid.
Maak van het bakpapier een vochtige prop
Hij maakt het vel bakpapier vochtig. Dat doet hij door er eerst een prop van te maken en die onder de kraan te houden. Knijp het vervolgens nog wat uit en strijk het dan glad over de bakplaat. Het dient 2 doelen: het blijft liggen en scheurt minder snel.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking). En dat je moet zorgen dat het niet in de brand vliegt doordat het tegen de zijkanten van de oven aankomt.
Laat ons raden: je bakpapier is in brand gevlogen? Dan lag het te dicht bij de verwarmingselementen of bij de wanden van je oven. Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C. Toch vlammen?
Toch moet je goed opletten als je bakpapier in de oven gebruikt, het papier is namelijk brandbaarder dan je denkt. Gebruik het daarom niet als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt. Het papier is namelijk maar bestand tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius.
Aluminiumfolie
Het is misschien een stuk gladder, maar het is wel geschikt voor de oven. Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een hele kip of kalkoen met kerst.
PFAS-vrij bakpapier
Er zijn bedrijven die bakpapier produceren waar het PFAS wordt vervangen door siliconen en daarmee gifstofvrij zijn. Andere alternatieven voor bakpapier zijn een siliconen bakmat of aluminiumfolie.
Je kunt bakpapier ook gebruiken bij het bakken in de airfryer. Wees wel precies met het gebruik van het papier, laat het niet over de rand van de mand steken. Dat kan namelijk de luchtstroom belemmeren en dat gaat ten koste van de smaak. Gebruik het niet als er niets in de mand zit.
Naast het wel of niet bleken van het bakpapier is ook het antikleeflaagje van belang. Deze kan gemaakt zijn van siliconen, of van een chemische component met namen als quilon, PFAS en teflon. Bakpapier met een laagje siliconen is aldus gewoon te composteren en niet schadelijk voor je gezondheid.
Vellen bakpapier (zakken) van ITS zijn niet alleen handig voor gebruik in de oven, maar ook zeer effectief in de vriezer om te voorkomen dat producten aan elkaar vriezen of om het aanrecht en de oven schoon te houden tijdens de bereiding van voedsel.
Als u bakpapier of aluminiumfolie op de bodem van de pan plaatst waar vet en vuil zich verzamelen, wordt de luchtstroom onderbroken en krijgt u geen goed resultaat.
In principe doe je de gladde kant richting voedsel. Je wilt immers dat je eten niet aan het papier blijft plakken. M.a.w. meestal is de gladde kant dus bovenaan, tenzij je papillot of iets dergelijk maakt. Maar meestal maakt het zéér weinig uit.
Misschien wist je al dat bakpapier niet bij je oud papier kan, omdat het niet gerecycled kan worden. Hé, maar wist je ook dat het door allerlei verschillende coatings ook niet biologisch afbreekbaar is? Deze wel!
Om ervoor te zorgen dat je baksel niet vervelend blijft plakken aan het bakpapier, is het verstandig om de bakvorm eerst in te vetten. Zo voorkom je dat je cake of taart blijft kleven en niet goed loskomt van het bakpapier. Op deze manier blijft het bakpapier aan de vorm kleven en niet aan het baksel.
Is vetvrij papier hetzelfde als bakpapier? Nee, vetvrij papier is niet geschikt voor de hoge temperaturen in de oven. Een ander verschil met bakpapier is dat het verkrijgbaar is in diverse gramsgewichten.
“Heb je een bakvorm met een anti-aanbaklaag, dan hoef je volgens hem niet per se bakpapier te gebruiken. “Bakpapier zorgt voor de mooie strakke rand van je product, maar olie, boter of spray zorgt er net als bakpapier voor dat je product makkelijk loskomt.
Aluminiumfolie
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
6. Vermijd aluminiumfolie op de bodem. Hoewel bakpapier handig kan zijn, moet je oppassen met het gebruik van aluminiumfolie op de bodem van de oven. Dit kan de warmtecirculatie verstoren en de oven beschadigen.
Het bakpapier kleeft niet meer aan je baksel
Maar bijna net zo vervelend is het als je dat papier vervolgens van de cake moet pulken, omdat het blijft kleven. Dat probleem los je makkelijk op door de vorm eerst in te vetten met boter. Dan blijft het bakpapier namelijk aan de vorm plakken en niet aan de cake zelf.