Let op dat je ze niet langer dan 4 dagen bewaart. Anders kunnen ze zwarte vlekken krijgen van de kou (onder de 5 °C).
Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla blijven maar 2 dagen goed in de koeling. Sperziebonen, wortels, broccoli, witlof en bloemkool zijn ongeveer 4 tot 10 dagen (afhankelijk van de groente) te bewaren in de koelkast. Deze groenten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden.
Wortels, selderij en radijzen blijven tot 5 dagen goed als ze in water worden bewaard, maar als je ze zo lang bewaart, zorg er dan voor dat je het water elke dag of ten minste om de dag ververst. Dus ga je gang, snijd wat groenten!
Bewaar gesneden courgettes in vershoudfolie verpakt tot 2 dagen in de koelkast.
Rogers adviseert om , als de helft of meer van de groenten slijmerig zijn , ze allemaal weg te gooien.
"Let op hun uiterlijk, geur en textuur," zei Spina. Als de groenten een onaangename geur hebben of tekenen van verkleuring vertonen , is dat een teken dat ze bedorven zijn en weggegooid moeten worden. Vertrouw op je instinct als het gaat om voedselveiligheid.
De meeste mensen zouden er niet voor kiezen om bedorven voedsel te eten. Als ze dat wel zouden doen, zouden ze waarschijnlijk niet ziek worden. Bederfbacteriën kunnen ervoor zorgen dat fruit en groenten papperig of slijmerig worden, of dat vlees een slechte geur krijgt, maar ze maken je over het algemeen niet ziek . Pathogene bacteriën veroorzaken ziekte.
Groenten en bladgroenten zijn een veelvoorkomende bron van voedselvergiftiging, vooral als ze rauw worden gegeten . In feite hebben fruit en groenten een aantal voedselvergiftigingsuitbraken veroorzaakt, met name sla, spinazie, kool, selderij en tomaten ( 10 ).
De gezondheidsvoordelen van bladgroenten
Vezels, die gezonde darmbacteriën bevorderen, de spijsvertering bevorderen, de bloedsuikerspiegel reguleren en ontstekingen en een opgeblazen gevoel kunnen verminderen . Antioxidanten, die celschade bestrijden en gezond ouder worden ondersteunen door het risico op chronische ziekten te verminderen.
Hoewel hier een grote kern van waarheid in zit, zijn bladgroenten vanuit een bepaald oogpunt ook een veelvoorkomende bron voor door voedsel overgedragen ziekteverwekkers zoals Salmonella , E. coli, Campylobacter, Listeria, bepaalde virussen zoals hepatitis A en parasieten zoals Cyclospora.
Sla en andere bladgroenten zoals boerenkool, spinazie of snijbiet moet je in de koelkast bewaren. Sla moet een week of twee houdbaar zijn. Spinazie blijft niet langer dan een week houdbaar. Andere bladgroenten blijven tot 4 dagen vers in de koelkast.
Voor bladgroenten, voeg keukenpapier toe
Als u van plan bent om een plastic zak te gebruiken voor opslag, zorg er dan voor dat u alle overtollige lucht eruit drukt. Zorg ervoor dat een opslagcontainer goed is afgesloten. Bewaar groenten in de groentelade voor het beste resultaat.
Gesloten zak met lucht erin
Doe je groenten in een zachte plastic zak en adem er een beetje lucht in, voordat je hem snel dichtknoopt met een knoop of een clip. Door erin te ademen, vul je de zak met koolstofdioxide, waar planten van gedijen en zo blijven ze vers!
Uitgegroeide exemplaren zijn eigenlijk oneetbaar en alleen in een gerecht nog te gebruiken als vulstof. Courgette is erg veelzijdig en je kunt er veel gerechten mee maken. Vers is de groente het lekkerst, maar van een overrijpe courgette kun je bijvoorbeeld een lekkere courgettesoep maken.
Hoe weet ik of een courgette niet goed meer is? De courgette heeft dan rotte plekken of gaat schimmelen. Bederf ontdek je snel door je zintuigen te gebruiken. Dus kijk, ruik of proef en je weet het!
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Absoluut! Het soort maaltijdvoorbereiding waar we het hier over hebben, heeft minder te maken met het van tevoren koken van de groenten en meer met het zo klaar mogelijk maken ervan (denk aan: wassen, drogen, snijden, etc.) zodat het makkelijker wordt om het avondeten op tafel te zetten te midden van de chaos die vaak gepaard gaat met doordeweekse avonden.
Groenten die het langst houdbaar zijn
Over het algemeen zijn wortelgroenten zoals aardappelen, wortels en winterpompoenen langer houdbaar. Bladgroenten en zachte groenten zoals tomaten, komkommers, aubergine en broccoli zijn korter houdbaar.
De meeste gekoelde producten blijven langer vers als ze afgesloten zijn, of het nu gaat om plastic zakken met ritssluiting, herbruikbare siliconen zakjes of containers met goed sluitende deksels . Deze containers houden vocht vast, voorkomen dat producten uitdrogen en ze helpen gevoelige producten te beschermen tegen de effecten van ethyleengas.
Sla was goed voor bijna 40 procent van de incidenten, gevolgd door spinazie , goed voor 26 procent van de incidenten.
Listeria in bladgroenten
Bladgroenten kunnen ook de bron zijn van andere bacteriën die u ziek kunnen maken. Zoals de onderstaande grafiek laat zien, zijn bladgroenten betrokken geweest bij uitbraken van salmonella, campylobacter en Listeria monocytogenes, naast E. coli .
Vezelrijke groenten en fruit. Groenten en fruit zitten boordevol vitaminen en voedingsstoffen. Ze zijn absoluut gezond, maar bepaalde producten kunnen ervoor zorgen dat je naar het toilet rent — vooral vezelrijke keuzes zoals: Donkere bladgroenten .