Boerenkool staat bekend als een van de meest voedzame koolsoorten, omdat het bijzonder rijk is aan vitaminen A, C en K, calcium, ijzer en antioxidanten.
De rode kool is super gezond doordat hij rijk is aan mineralen. Je kan hem vers als krop op de markt kopen, aan te raden is om hem dan ook zo vers mogelijk eten en niet te lang te koken, maar ook voorgesneden in de supermarkt is de rode kool te vinden. Vooral in combinatie met fruit is deze soort heel lekker!
Spitskool is supergezond
De kool is supergezond! Spitskool levert meer vitamine C dan de verwante witte kool. Vitamine C ondersteunt samen met het folaat, het kalium en de natuurlijke suikers de normale functie van het zenuwstelsel en de hersenen.
Het grote verschil met de andere kolen is dat spitskool geen wintergroente is. Spitskool is een kleine soort wittekool met een spitse vorm. Het is een verse zomergroente die minder eisen stelt dan de grote wittekool. De teeltduur is korter en de kool weegt veel minder: ongeveer 0,5 kilogram.
Wil je savooiekool vervangen, omdat het niet verkrijgbaar is of omdat je gewoon liever een ander ingrediënt wilt gebruiken in je recept? Dan kun je het beste kiezen voor een andere koolsoort, zoals bijvoorbeeld witte kool. Liever iets anders dan kool? Dan is paksoi ook een goede optie.
Savooikool heeft diepgroene, gekreukelde bladeren en is iets malser dan gewone witte/groene kool. Als u geen Savooikool kunt vinden, dan is Chinese kool (ook wel Napa-kool of soms Nappa-kool genoemd) het beste alternatief.
Verwar boerenkool niet met groene kool. Boerenkool bestaat uit allemaal losse bladeren met een gekrulde rand, vandaar ook de naam krulkool. Groene kool (of savooikool) heeft meer die echte knolvorm zoals bijvoorbeeld rode of witte kool. Om boerenkool te bewaren laat je de stengels best ongewassen.
Veel mensen geven de voorkeur aan savooiekool boven gewone kool vanwege de mildere smaak en de malse bladeren. Dit is de perfecte kool om rauw en dun gesneden te gebruiken in salades, roerbakgerechten of gestoofd met boter. Savooiekool werkt prima als een verse en knapperige wrap – je kunt het vervangen door rijstpapier of tortilla's.
Savooikool heeft een milde, zoete, plantaardige smaak met minder van de peperige smaak die geassocieerd wordt met groene en rode kool. Vanwege de relatief neutrale smaak, past savooikool even goed bij zoute en rijke gerechten zoals varkensvlees, eend en spek als bij milde vis en zeevruchten.
Napa is misschien wel de meest malse van de algemeen verkrijgbare koolsoorten, waardoor het een uitstekende keuze is voor salades en andere rauwe bereidingen. En vergeet de heerlijke ingemaakte of gefermenteerde gerechten niet waar kool in kan transformeren.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat spitskool een positief effect heeft op het maag- en darmstelsel. In zoverre dat het zelfs helpt om maagzweren te genezen. Dat is te wijten aan de aanwezigheid van polyfenolen, glutamine en glucosinolaten.
Spitse kool
Waarom je vaker spitskool zou moeten eten: Gezonde spitskool bevat ook veel vitamine C en is calorie- en vetarm. Het is ook een van de gemakkelijkst verteerbare koolsoorten.
Groene kool is de meest herkenbare en meest geconsumeerde koolsoort. De dichte, ronde kop heeft gladde, levendige groene bladeren. De milde, licht peperige smaak maakt het een hoofdbestanddeel van koolsalade, roerbakgerechten en verschillende Europese en Aziatische gerechten.
Het smaakt vergelijkbaar met groene kool. De paarse variant is echter rijker aan nuttige plantenstoffen die in verband zijn gebracht met gezondheidsvoordelen, zoals sterkere botten en een gezonder hart. Er wordt ook gedacht dat paarse kool ontstekingen vermindert en beschermt tegen bepaalde soorten kanker.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
Veruit de gezondste van deze koolsoorten is broccoli. Broccoli is rijk aan praktisch elke vitamine die je kan denken: A, B vitamines, C, E en K. De enige vitamines die in broccoli ontbreken is D (die door het lichaam aangemaakt wordt onder invloed van zonlicht) en B12 (die alleen door bacteriën aangemaakt wordt).
Alle vier de belangrijkste koolsoorten kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Groene en rode kool worden vaak gekookt, gestoomd, gebakken, gegrild of zelfs geroosterd gegeten. Napakool en savooiekool kunnen echter niet zo goed tegen langdurige blootstelling aan hitte als groene of rode kool.
Ze hebben een andere vorm ( Chinese kool heeft geen puntige vorm ). Dit artikel zorgde voor een kleine discussie tussen mijn vrouw en mij (zij is Chinees en komt uit het noorden, waar Chinese kool oorspronkelijk vandaan komt!)
Napa kool
Dit is de meest malse koolsoort. Napakool karamelliseert heel goed en krijgt snel een mooie kleur, omdat de bladeren dunner zijn en de ribben minder stevig. Het is ook onze favoriet om te snijden, te bestrijken met olie, zuur en kruiden en te serveren.
Rode kool, witte kool, boerenkool, bloemkool, Chinese kool… Deze soorten kun je ook prima rauw eten. Bijvoorbeeld in een salade of in een smoothie. Leuk voor de variatie, de smaak, en omdat je niet altijd zin hebt in een warme maaltijd.
Hispi kool is niet alleen heerlijk, maar ook ongelooflijk goed voor je . Het is een rijke bron van vitaminen en mineralen, waaronder kalium en vitamine C, en is in verband gebracht met talloze gezondheidsvoordelen, waaronder een betere spijsvertering, sterker immuunsysteem en een lager risico op chronische ziekten.
Savooiekool smaak
Savooiekool heeft een stevige koolsmaak.
Het vaak eten van rauwe boerenkool, in die smoothie of salade, kan leiden tot scheetjes laten, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Het werkt gewoon niet lekker op je darmen. Al met al blijkt veelvuldig rauwe boerenkool eten, niet zo goed.
De bladeren van boerenkool hebben veel meer rand dan koolbladeren. Boerenkoolbladeren hebben een gelijkmatigere dikte dan koolbladeren en een droger mondgevoel. Omdat ze zulke verschillende texturen hebben, worden boerenkool en kool meestal niet als onderling verwisselbaar beschouwd in recepten . Ze lijken erg op elkaar in hun voedingsprofielen.