Witte kool is een van de oudste geteelde groenten. Ze wordt al sinds de oudheid gebruikt. In de middeleeuwen werd ze vooral beschouwd als een geneeskrachtige plant, maar ze werd toch ook gegeten door de burgerij.
Uien zijn waarschijnlijk de oudste groenten die we eten. De vroegst bekende referentie is een Sumerisch spijkerschrifttablet van rond 2400 v.Chr., maar ze werden waarschijnlijk al een eeuw of langer daarvoor in Centraal-Azië verbouwd.
De aardappel was de eerste gedomesticeerde groente in de regio van het huidige zuiden van Peru en het uiterste noordwesten van Bolivia tussen 8000 en 5000 v.Chr. De teelt van aardappelen in Zuid-Amerika gaat misschien wel 10.000 jaar terug, maar knollen blijven niet goed bewaard in archeologische vondsten, waardoor identificatie moeilijk is.
Populaire groenten waren kool, prei, knolraap en ui. Indien voorradig werd ook vlees verwerkt in de stoofpotten. Het hoofdbestanddeel van een middeleeuws dieet was echter geen groente of zuivelproduct, maar granen.
In de middeleeuwen werden de groenten eigenlijk in twee soorten verdeeld: "Onkruid" en "Wortels" - afhankelijk van het deel dat werd gegeten. Edele binnenplaatsen en tuinen groeiden groenten zoals kool, koolraap, bieten, uien, erwten, bonen, knoflook, wortelen en rapen .
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Is de honger naar vers groen heel groot dan kan je alvast aan de slag met verschillende kiemgroente. Dit kan je doen met erwten, radijsjes, waterkers, sojascheuten, mosterd, broccoli, basilicum, selder, prei, luzerne en racketsla.
Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten.
Oer-Hollandse groenten worden ook wel 'vergeten groenten' genoemd. Deze groenten werden door onze voorouders wekelijks gegeten, maar de generatie van nu kent deze niet meer. Lees hier meer over de vergeten groenten in ons land.
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Geen groenten, wel fruit
Door voldoende vitaminen in te nemen kun je natuurlijke immuunsysteem helpen. Voor vitamines A, B6, foliumzuur (B11) en C zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen.
Het oudste bekende gerecht ter wereld blijkt een soort pannenkoek te zijn. Neanderthalers aten naast vlees en vruchten ook plantaardig voedsel, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Onderzoekers hebben geprobeerd het recept te achterhalen van de oudste etensresten ter wereld.
Hoewel de oorsprong van gedomesticeerde erwten niet definitief is vastgesteld, is de erwt een van de oudste gecultiveerde gewassen . De wilde plant is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en er zijn oude overblijfselen uit de late Neolithische periode gevonden in het Midden-Oosten.
Hij is maar liefst 1,20 meter lang en weegt ruim 13 kilo. De komkommer van Vincent Sjodin uit Groot-Brittannië is de grootste ter wereld. Sinds vorige maand heeft hij zelfs een plek in het Guinness Book of World Records.
Welke groente kun je een baby geven? Elke soort groente is geschikt voor baby's. Je kunt bijvoorbeeld eerst de wat zachtere smaken van bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen laten proeven.
Tuinkers is een van de snelste groenten, na een week oogst je al de eerste verse groentjes.
Van eind februari tot begin maart, start met kool, boerenkool, broccoli, bloemkool, uien, prei, andijvie, andijvie, venkel, sla en artisjokken binnen. Van midden tot eind maart, zaai direct erwten, spinazie, tuinbonen en rucola buiten. Start met paprika's, tomaten, aubergine, snijbiet en tomatillos binnen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
Surströmming staat wereldwijd bekend als een van de smerigste gerechten. Dit komt voornamelijk door de opvallende geur die vrijkomt wanneer een blik hiervan wordt geopend.
Balut wordt veel gegeten in de Filipijnen, Cambodja en Vietnam. Het is een bevrucht ei van een eend of kip met een bijna ontwikkeld embryo. Het wordt veel op straat verkocht en de mensen zijn er gek op. Het ziet er alleen niet zo smakelijk uit.
Honing werd voor het eerst gevonden in een graf in het oude Egypte en is ongeveer 5.500 jaar oud. Honing werd vereerd in het oude Egypte en blijft lange tijd eetbaar. In 2015 vonden archeologen tijdens het opgraven van graven in Egypte ongeveer 3000 jaar oude honing die volledig eetbaar was.