Wil je de gezondheidsvoordelen uit chocolade halen, dan kies je in ieder geval niet voor witte chocolade. Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Maar vergeleken met melkchocolade is pure chocolade het gezondere alternatief . Pure chocolade bevat minder suiker en geen melk, maar wel veel meer cacao. Het hoge percentage cacao zorgt voor bepaalde voordelen van het consumeren van pure chocolade. Flavanol wordt in veel planten aangetroffen, waaronder de cacaoplant.
Omdat cacao en cacaobonen veel gezondheidsvoordelen bieden, zullen chocoladerepen met hogere cacao- of cacaopercentages waarschijnlijk meer gezondheidsvoordelen hebben dan die met lagere percentages. Het kiezen van repen met ten minste 70% cacao of cacao is een goed beginpunt.
Pure chocolade , die veel cacao bevat, bevat veel minder suiker dan melk- of witte chocolade. De volgende tabel toont de hoeveelheid suikers in 10 gram chocolade, oftewel een standaardportie.
Didier & Frank 99% Ultimate Pure Chocolade 100g, Zonder Toegevoegde Suiker (Keto, Vegan)
Nee, 100% pure chocoladerepen worden niet beschouwd als "lege calorieën" omdat ze waardevolle voedingsstoffen bevatten zoals vezels, ijzer, magnesium en antioxidanten, ondanks dat ze weinig suiker bevatten. Ze bevatten echter nog steeds veel calorieën en moeten met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
1. Stap over op pure chocolade. In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Consumer Reports zei dat veiligere keuzes onder andere Mast Organic pure chocolade, Taza chocolade, Ghiardelli en Valrhona zijn. "Er zijn veganistische 'melkchocolaatjes' die de hoeveelheid cacao zouden verdunnen, en daarom theoretisch gezien lood en cadmium zouden bevatten die je binnenkrijgt," zei Hunnes.
Van de drie soorten chocolade (puur, melk en wit) is pure chocolade het gezondst, zeggen voedingsdeskundigen.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Het eten van pure chocolade zou onderdeel moeten zijn van een verandering naar een gezondere levensstijl als je serieus bent over het verlagen van je cholesterol. Geef jezelf wat pure chocolade als beloning voor het eten van een gezond dieet, het verliezen van gewicht en het bereiken van je trainingsdoelen.
Zoek naar chocolade die 60 tot 70 procent cacao bevat — vaak bittersweet of extra bittersweet genoemd. Deze pure chocolade is gemaakt met een kleine hoeveelheid suiker en een gezonde hoeveelheid flavonoïden, wat essentieel is voor het verlagen van de bloeddruk.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
In theorie bevat pure chocolade een hoger flavanolengehalte (groter gezondheidsvoordeel). Melkchocolade bevat veel minder en witte chocolade bevat geen flavanolen. Pure chocolade is ook een goede bron van oplosbare vezels, vitaminen en mineralen (zoals ijzer, zink, magnesium, etc.).
Pure chocolade is populair onder chocoladeliefhebbers in de VS, Europa en over de hele wereld . Het is een van de beste feelgood-snacks voor gezondheidsbewuste mensen .
Het cacaogehalte
Chocolade moet minimaal een cacaogehalte van 54% hebben, om “puur” te mogen heten. Dit is vastgelegd in het Warenwetbesluit en Europese kwaliteitsstandaarden. Een hoger cacaopercentage mag echter ook. Hoe meer cacao een reep bevat, des te puurder hij is.