Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
De olie die het meest geschikt is om te verhitten is olijfolie (niet de koude persing), zonnebloemolie, druivenpitolie, arachide-olie, koolzaadolie of soja-olie. De olijfolie is daarvan degene met het meeste smaak, dus het minst neutraal.
Conclusie. Olijfolie is beter dan zonnebloemolie als het gaat om gezondheid en voedingswaarde. Het bevat meer gezonde vetten en vitamines dan zonnebloemolie en heeft meer gezondheidsvoordelen. Het is ook een uitstekende keuze om mee te koken vanwege het hoge rookpunt.
Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. ,,Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten”, verduidelijkt Sollid. En dat is goed nieuws, want dat doet het cholesterolgehalte in je bloed dalen. ,,Koolzaadolie is ook een goede bron aan enkelvoudige onverzadigde vetten.
Olijfolie wint qua smaak en aroma , en het is een veelzijdige olie om bij de hand te hebben voor veel verschillende kooktoepassingen, waaronder frituren. De milde smaak en het hogere rookpunt van zonnebloemolie maken het echter een goede keuze als u bakt of werkt bij extreem hoge kooktemperaturen.
Uit een analyse van gegevens uit tientallen onderzoeken blijkt dat het vervangen van verzadigd vet in het dieet door onverzadigd vet het LDL-cholesterol verlaagt. Daarnaast hebben van de onverzadigde vetten zaadoliën zoals zonnebloemolie het sterkste effect.
Het olijfolie vervangen door zonnebloemolie wordt dikwijls aangeraden omdat zonnebloemolie een neutrale smaak kent en daarom prima te gebruiken is in gerechten. Wanneer je het hebt over het bakken in zonnebloemolie of olijfolie, is zonnebloemolie zeker een optie, maar we raden het toch eerder af dan aan.
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Zonnebloemolie is een alleskunner: het heeft een neutrale smaak, dus is geschikt om zowel vlees in te bakken, een bitterbal in te frituren als een cake mee te bakken.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Zonnebloemolie heeft veel gezondheidsvoordelen omdat het weinig verzadigd vet bevat en veel twee soorten vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren . Meervoudig onverzadigde vetzuren, of PUFA's, omvatten omega-3's en omega-6's.
Extra vierge olijfolie
Olijfolie is een van de gezondste opties als je overweegt welke olie het beste is voor een hartpatiënt. Het zit boordevol antioxidanten die de bloedsomloop kunnen verbeteren, een gezonde darmflora kunnen bevorderen, je immuunsysteem kunnen versterken en ontstekingen kunnen verminderen.
- De natuurlijke polyfenolen in vierge olijfolie, die een hoge antioxiderende werking hebben, voorkomen de oxidatie van slechte cholesterol (LDL) en verhinderen dat deze zich ophoopt in de wanden van de bloedvaten.
Stevige oliën die geschikt zijn voor het bakken, roerbakken of roosteren van voedsel zijn onder andere avocado-, koolzaad-, maïs-, druivenpit-, gewone of lichte olijfolie (geen vierge of extra vierge), pinda-, rijstzemelen-, saffloer-, soja- en zonnebloemolie .
Olijfolie komt van olijven, het wordt koudgeëxtraheerd, door middel van mechanische processen. En zonnebloemolie wordt gewonnen door het persen van de zaden van de zonnebloemplant. Olijfolie is rijk aan onverzadigd vet en oliezuur, terwijl zonnebloemolie rijk is aan poly-onverzadigde vetzuren.
Verzadigde vetten (zoals boter en reuzel) zijn slecht voor ons, zo wordt ons verteld. Meervoudig onverzadigde vetten (zoals zonnebloemolie en maïsolie) zijn daarentegen goed voor ons .
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
Sommige oliën verdragen hitte goed. Dit is het geval met pindaolie, palmolie, kokosolie, enz. Andere daarentegen verdragen geen hoge temperaturen en verbranden: zonnebloemolie van eerste persing (ongeraffineerd), lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootolie, enz.
Beide oliën bevatten minimale minerale elementen. Zonnebloemolie bevat twee keer zoveel fytosterolen als olijfolie, wat gunstig is voor het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed .
Geperst uit zonnebloempitten, heeft zonnebloemolie van nature geen transvet en is rijk aan oliezuur. Het is een van de beste alternatieven die u kunt gebruiken voor olijfolie, omdat het hetzelfde rookpunt heeft en zeer veelzijdig is.
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.