Waarom? Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels.
Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal! Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding.
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee.
IS DIE SOEP DAN NOG WEL GEZOND? Zeker wel! Verse, zelfgemaakte soep bevat eerst en vooral al minder calorieën dan andere, voorgemaakte, soepen. Bovendien vult het ook goed én bevat het nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels.
Tijdens het bereiden van de soep, kook je groenten door en door. Hoe komt het dan toch dat soep wél zo gezond is? „De vitamines die verloren gaan tijdens het koken, blijven achter in het water. Soep is daarom top, de vitamines blijven in het kookvocht waardoor je ze goed binnenkrijgt.”
En wist je dat soep verrassend gezond kan zijn? Tenminste als je de soep zelf maakt met lekker veel groenten en niet te grote hoeveelheden zout of bouillon. Als je gebruik maakt van verse ingrediënten (wat trouwens ook restjes uit de koelkast kunnen zijn) heb je niet veel zout nodig voor een lekkere soep.
Gekookte, gepureerde groenten zijn veel gemakkelijker te verteren dan rauwe groenten . Als u probeert de hoeveelheid gezonde groenten in uw dieet te verhogen zonder uw spijsvertering te verstoren, zult u dol zijn op deze gemakkelijke groentesoep!
Groentesoepen zijn een uitstekende bron van vezels, vitaminen, mineralen en smaak . Serveer ze als bijgerecht of maak ze tot hoofdgerecht – deze voedingsrijke gerechten zijn laag in calorieën en koolhydraten, maar hoog in verzadiging.
Voor degenen die een intensiever regime wensen, kan een groentesoep twee maaltijden per dag vervangen gedurende vijf tot zeven dagen, zonder negatieve bijwerkingen .
Het soepdieet kan voor sommige mensen werken, maar wordt door gezondheidsdeskundigen niet aanbevolen, vooral niet voor langere periodes, vanwege het beperkende karakter ervan .
Verbetert de spijsvertering . Een ander geweldig gezondheidsvoordeel van het eten van meer soep is het stimuleren van uw spijsverteringsstelsel. Veel soepen bevatten hele voedingsmiddelen die vol vezels zitten, wat helpt de darmmotiliteit te verbeteren en de gezondheid van de darmen te reguleren.
Soep is een veelzijdig voedingsmiddel met veel voordelen en kan helpen bij gewichtsverlies . Soep is al lang een hoofdbestanddeel in veel culturen wereldwijd en kan troostend en veelzijdig zijn. Als het gaat om gewichtsverlies, kan soep bijzonder gunstig zijn.
Het koolsoepdieet wordt gezien als een dieet voor snel gewichtsverlies. Voorstanders beweren anekdotisch dat het volgen van het dieet gedurende 7 dagen kan leiden tot gewichtsverlies van maximaal 10 pond (4,5 kg) , waarvan zij geloven dat het een start kan zijn voor een dieetplan op de lange termijn. Het dieet houdt in dat je 1 week lang bij elke maaltijd zelfgemaakte koolsoep eet.
Groentesoep wordt door velen beschouwd als een ideale lunch of dineroptie .
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip). Soep is handig om, in de vriezer, achter de hand te hebben. Ideaal na een drukke werkdag of bij onverwachts bezoek rond lunchtijd.
George Mateljan Foundation (Werelds gezondste voedingsmiddelen): "Kool", "Pittige koolsoep", "Uien", "Minestroneverrassing", "Super Energy Kale Soep", "Boerenkool", "Prei", "Asperges", "Groene erwten", "Broccoli", "Linzen", "Pompoen, winter", "Komkommers".
Er is geen kwaad in om elke dag soep te eten, zolang het onderdeel is van een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan voedingsrijke voedingsmiddelen .
De meeste soepen zitten vol met ziektebestrijdende voedingsstoffen . Sterker nog, studies tonen aan dat kippensoep in het bijzonder kan helpen om verkoudheid te voorkomen, vooral als je het vult met verse knoflook, uien, selderij en wortels. (Ze bevatten allemaal krachtige immuunversterkende chemicaliën.)
Het idee achter een soepdetox is dat je een aantal dagen alleen groentesoep eet en daarna – poef – je op magische wijze slanker en gezonder bent.
"Soep telt absoluut mee als portie groenten! Het is een makkelijke manier om extra groenten te eten. Het is een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Uiteraard gaat het dan over een groenterijke soep, met minstens 400 gram groente per liter vocht."
Hoewel soepen uit blik een handige maaltijdoptie kunnen zijn, is het belangrijk om op hun voedingsaspecten te letten. Gezondere keuzes maken door te kiezen voor natriumarme, vetarme en biologische opties, verse of bevroren groenten toe te voegen en te kiezen voor BPA-vrije blikken, kan de voedingskwaliteit van soepen uit blik verbeteren.
Wanneer soep wordt gemaakt met voedingsrijke ingrediënten, zoals groenten en magere eiwitten, kan het talloze gezondheidsvoordelen bieden . U moet echter oppassen met soepen op basis van room, blik en instantsoepen, omdat deze vaak een hoger calorie- en natriumgehalte hebben.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het eten van soep als voormaaltijd de honger kan verminderen, het volheidsgevoel kan vergroten en de inname van daaropvolgende testmaaltijden kan verminderen (Himaya & Louis-Sylvestre, 1998; Kissileff, Gruss, Thornton & Jordan, 1984; Rolls, Bell & Thorwart, 1999; Rolls, Fedoroff, Guthrie & Laster, 1990).
Uit ander onderzoek is gebleken dat soep, vergeleken met vast voedsel zoals kaas, crackers en meloen, beter werkt bij het beperken van het eten van later . Waarom soep? Volgens wetenschappers is textuur de sleutel. Hoewel vloeistoffen sneller uit de maag verdwijnen dan vaste stoffen, zijn dikkere vloeistoffen zoals soep anders.
Groentesoep is gezond. Maar helaas vaak een stuk minder vezelrijk dan je denkt! Gelukkig zet je met een paar aanpassingen al gauw veel extra vezels op de teller! En dat is fijn, want vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering.