Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Vervang eigeel door sojamelk
Als je eigeel wilt gebruiken, bijvoorbeeld om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Sommige mensen vragen zich af of je een ei kunt vervangen door lijnzaad of chiazaad. Dat is zeker mogelijk. 1 ei staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel lijn- of chiazaad + 3 eetlepels water. Je kunt het beste eerst een mengsel van het zaad en het water maken en vervolgens het goedje aan het beslag toevoegen.
Alles wat u nodig hebt voor onze eenvoudige formule is Lijnzaadmeel of Golden Lijnzaadmeel en water. Als u één lijnzaadei maakt, meng dan één eetlepel lijnzaadmeel en drie eetlepels water en laat het ongeveer 5 minuten staan . Vanaf hier kunt u dit ingrediënt toevoegen aan uw recept, net zoals u een ei zou toevoegen!
Soms kan je last krijgen van buikklachten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel of verstopping. Lijnzaad is rijk aan vezels en deze nemen veel vocht op, waardoor ze volume geven aan de ontlasting. Wanneer je last hebt van verstopping, is het dus belangrijk om goed te drinken.
De beste vervangers voor eidooiers om te verdikken zijn: Zijden tofu . Geprakte banaan, avocado of pompoen.
Om 1 eiwit te vervangen, heb je 2 eetlepels aquafaba nodig. We raden aan om aquafaba te wegen: het eiwit van 1 ei is ongeveer 33 gram. Let wel op: voor sommige recepten is de stevigheid van het eiwit een vereiste, zoals bij macarons.
Tapiocameel en maizena
Meng één eetlepel tapiocameel of maizena met drie eetlepels water ter vervanging van één ei.
Het gebruik van plantaardige oliën
Plantaardige oliën, zoals olijfolie of zonnebloemolie, kunnen ook worden gebruikt om een heerlijk gepaneerde korst te maken. Bestrijk je voedsel met een dun laagje olie voordat je het door de paneermeel rolt. Dit zorgt voor een mooie kleur en extra knapperigheid.
Als veganist wil je zo min mogelijk bijdragen aan uitbuiting van en wreedheid naar dieren. Daarom eten veganisten geen ei. Hiervoor worden namelijk kippen gebruikt en uiteindelijk gedood in het slachthuis.
Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water, en klaar is je ei! Bakpoeder met azijn kan je in als eivervanger gebruiken bij het maken van een cake. Vervang 1 ei door 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel bakpoeder. Meng dit zeer goed elkaar door voordat je het toevoegt aan het cakebeslag.
Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten
Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Eieren als bindmiddel
Voor recepten waarin eieren voornamelijk als bindmiddel worden gebruikt (zoals dropkoekjes), kunt u één van de volgende mogelijke vervangers voor één ei gebruiken: 1/2 middelgrote banaan, geprakt . 1/4 kopje appelmoes (of ander gepureerd fruit)
Eidooiers of eiwitten vervangen
Vervang een eidooier door: 1 eetlepel (7,5 gram) maizena gemengd met 2 eetlepels water .
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Bij grote hoeveelheden kan het menselijk lichaam cyanogeen omzetten in cyanide, en dit kan zorgen voor ademhalings- en hartproblemen. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 45 gram lijnzaad per dag te eten in porties van 15 gram.
Toch zitten er ook verschillen in gezondheidsvoordelen tussen deze twee. Lijnzaad heeft namelijk een hoog alfa-linoleenzuur (ALA), wat bijdraagt aan de gezondheid van je hart. Chiazaad bevat meer vezels en calcium, waardoor dit product extra goed is voor je spijsvertering en sterke botten.
Lijnzaad wordt veel gebruikt in de alternatieve geneeskunde. Het heeft een diuretisch effect en wordt daarom gebruikt bij urineweginfecties en nierstenen.