Verse groenten en fruit eten is de beste manier om alles uit je dag te halen. Zo krijg je veel vezels én voedingsstoffen binnen. Denk aan vitamine C, foliumzuur, de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium. Groenten en fruit zijn gezond, geven je langdurige energie en een verzadigd gevoel.
De basis voor een hoog energieniveau bestaat uit voldoende water drinken, gezond eten, goed slapen, bewegen en sociaal zijn. Je voedingspatroon is erg belangrijk als je meer energie wilt krijgen.
De energieleveranciers onder de voedingsstoffen zijn de vetten, eiwitten en koolhydraten. Vetten brengen de meeste energie aan. Ze leveren in een klein volume dubbel zoveel energie als de koolhydraten en eiwitten. Vetten geven je 9 kilocalorieën (kcal) per gram.
Eet als tussendoortje vezel- en eiwitrijke producten, die geven je een verzadigd gevoel en langer energie. Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip.
Eet en drink goed
Zuivel, ei, vlees, vis, noten en sojaproducten bevatten veel eiwitten. Lees hier meer over eiwitten. Als je te weinig drinkt kun je je ook moe voelen. Drink daarom voldoende vocht (minimaal 1,5 liter per dag).
Tips voor drinken
Dranken met suiker hebben meer energie. Melkproducten hebben veel eiwitten. Kies bij voorkeur volle melkproducten.
Energiedrank is frisdrank met veel cafeïne en suiker, met uitzondering van de lightvarianten die geen suiker bevatten. Verder kunnen er ingrediënten als taurine, D-glucuronolacton en guarana in energiedrank zitten. Voorbeelden van energiedrank zijn: Red Bull, Burn, Monster en Bullit.
Vooral citrusvruchten, zoals sinaasappelen en mandarijnen, bevatten deze vitamine en helpen je daarmee ook om vermoeidheid tegen te gaan. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat er ijzer kan worden opgenomen in je lichaam en ijzer zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof door je bloed kan stromen.
Wat helpt tegen vermoeidheid? Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Vitamine C (ascorbinezuur)
Vitamine C helpt om vermoeidheid te verminderen en ondersteunt de opname van ijzer in het bloed. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem tijdens en na fysieke inspanning*.
Vermoeidheid door vitaminetekort
Er zijn een aantal vitaminen en mineralen die inspelen op onze energiebalans. Zo gaat dit onder andere om vitamine D en B12. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot vermoeidheid of uitputting.
Blauwe bessen geven je niet alleen meer energie, maar ze bevatten ook ontzettend veel voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Zoek je iets dat je meer energie geeft, maar ook bijdraagt aan je gezondheid? Dan zijn blauwe bessen en ander rood fruit zoals frambozen, bessen en aardbeien het beste om te eten.
Oorzaken oververmoeidheid
Bijvoorbeeld door een slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen een rol spelen, zoals perfectionisme, subassertiviteit of veel piekeren. Sommige gezondheidsklachten zorgen ook voor oververmoeidheid.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Stop met gewoontes die vermoeidheid in de hand werken: stop met roken, gebruik geen drugs en drink alcohol met mate. Eet gezond en gevarieerd. Beweeg elke dag voldoende. Dagelijks een halfuurtje actief zijn geeft je energie en vormt de beste remedie tegen futloosheid.
Energie krijg je dus door meer te slapen, gezond te eten, water te drinken, te bewegen en buiten te komen. Vermijd alcohol, suiker en cafeïne.
Voel je je al een tijdje futloos en kosten dagelijkse taken je veel energie? Misschien heb je last van extreme vermoeidheid. Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen.