Zout onderdrukt bijvoorbeeld bitterheid in voedsel. Ook maakt keukenzout de smaakpapillen actiever. Smaak heeft namelijk een biologische functie. Mensen vinden bepaalde smaken lekker, omdat hun lichaam het nodig heeft.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen.
Ons lichaam heeft zout nodig
'Het is een voedingsstof die je nodig hebt. Elk organisme heeft zout nodig om te overleven. Daarbij is het een basissmaak en geeft het een sterk gevoel van beloning. Over de hele wereld eten mensen zout, in ongeveer dezelfde hoeveelheden.
Uitdroging. De Amerikaanse diëtiste Shauna McQueen legt uit dat de voornaamste reden voor je drang naar iets zouts op uitdroging kan wijzen. “Vaak wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst. Je lichaam houdt zout vast, maar als je transpireert, verlies je dat.
"Een verlangen naar zout kan bijvoorbeeld wijzen op een magnesiumtekort, zin in zuivel dan weer op een calciumtekort. Heb je voortdurend trek in snoep of koolhydraten? Dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan essentiële vetzuren zoals omega 3."
Vloeistoffen zijn ontzettend belangrijk voor je lichaam om te functioneren zoals het hoort. Wanneer je lichaam begint uit te drogen, kun je dus naar zout gaan verlangen als signaal dat je meer moet eten of drinken . Omdat uitdroging echter zo schadelijk is voor ons lichaam, kun je ook andere symptomen opmerken, zoals: Intense dorst.
Dopamine-reactie, de combinatie van zout, vet en koolhydraten triggert een verslavende reactie in de hersenen en zorgt voor meer afgifte van dopamine.
Een persoon kan verlangen naar zout — of zout voedsel zoals chips, popcorn of friet — vanwege verveling of stress . Echter, hunkering naar zout kan ook duiden op een natriumtekort of een medische aandoening, zoals de ziekte van Addison.
En zout is lekker omdat daarmee de interne zoutbalans op peil kan worden gesteld. Zuren, zouten en suikers zijn ook prima bewaarmiddelen, wat aangeeft dat het eten 'veilig' is, en daarom des te lekkerder. Al deze voorkeuren zijn voor mensen gelijklopend, omdat zij de basisbehoeften invullen om te overleven.
Bij een mild natriumtekort heb je meer kans om te vallen door concentratiestoornissen. Daarnaast kunnen er klachten als hoofdpijn, misselijkheid, gevoelloosheid en spierkrampen optreden. Bij langdurig natriumtekort is er meer kans op botontkalking (osteoporose).
We hebben meer zout nodig als we onder stress staan (geen chronische maar acute stress). Ons vermogen om fysiologische stressuitdagingen (verhoogde hartslag en bloeddruk) het hoofd te bieden, wordt aangetast als er te weinig natrium is. Daarom verlangen we vaak naar zout als we gestrest zijn. Een laag natriumgehalte in ons dieet kan ook angst verergeren.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Zin in zout kan wijzen op een onderliggend medisch probleem. Wanneer je nieren niet goed functioneren of je lichaam onvoldoende cortisol aanmaakt, kun je zin krijgen in zout. Merk je dat je opvallend meer zin hebt in zout dan anders, neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.
Mondproblemen: Een slechte mondhygiëne, tandvleesontsteking, of een infectie in de mond kunnen een zoute smaak veroorzaken. Ziekten: Sommige medische aandoeningen, waaronder Sjögren's syndroom, Bell's Palsy, en bepaalde vormen van kanker, kunnen leiden tot een zoute smaak in de mond.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zout daadwerkelijk het vermogen van uw tongreceptoren om zoetigheid te detecteren vergroot en bovendien de smaak van bitterheid blokkeert . Simpel gezegd is het een natuurlijke smaakversterker.
Bewijs geeft ook aan dat vrouwen over het algemeen meer van zout houden dan mannen, zegt Belin de Chantemele. Zoals bij veel seksegerelateerde verschillen, heeft de neiging tot zout waarschijnlijk te maken met de fysiologische behoefte om natrium vast te houden, en de vloeistof die volgt op natrium, wat voldoende is om een ander leven in stand te houden tijdens de zwangerschap.
Zoute smaak in de mond: oorzaken
Voedingstekort : Dit geldt met name voor vitamine B12 of zink. Hoofdtrauma of operatie: Bij hoofdtrauma of operatie ervaren sommige mensen lekkende hersenvocht (CSF). Als de vloeistof die de hersenen beschermt, weglekt in de neus en mond, kan dit een zoute smaak achterlaten.
ZOUTBEHOEFTE
Veel senioren grijpen bij elke maaltijd naar het zoutvaatje. Dit kan een levenslange gewoonte zijn die begon in de jeugd, maar senioren voegen waarschijnlijk steeds meer zout toe aan hun eten vanwege smaakverlies . Bijna 75% van de zoutinname komt meestal uit het zoutvaatje of het voedselproductieproces.
Achtergrond: Zoutconsumptie activeert het beloningssysteem van de hersenen, wat hunkering en de zoektocht naar gezouten voedsel opwekt . De overmatige inname ervan wordt geassocieerd met hoge bloeddruk en obesitas. De grote hoeveelheid zout in bewerkt voedsel is hoogstwaarschijnlijk een belangrijke oorzaak van de wereldwijde pandemie van hypertensie (HT).
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Zout draagt namelijk bij aan een goede vochtbalans, je bloeddruk en een goede werking van spieren en zenuwen. Maar net als met zoveel dingen is te veel van iets niet gezond. Wanneer je te veel zout eet, kun je last krijgen van een te hoge bloeddruk en andere gezondheidsklachten waar je niet op zit te wachten.
Voedingsmiddelen met veel natrium zorgen ervoor dat we ons minder vol voelen
Zoute voedingsmiddelen zijn ook minder verzadigend, waardoor we meer moeten eten om ons vol te voelen. Neem bijvoorbeeld bewerkte voedingsmiddelen, die de bron zijn van ongeveer 70 procent van het natrium in het gemiddelde Amerikaanse dieet.
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort.
Er is steeds meer bewijs dat een hoog zoutgehalte de differentiatie, activering en functie van meerdere immuuncellen kan moduleren .