WAAROM MEER FRUIT, GROENTEN EN WATER OP SCHOOL? Groenten en fruit zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze leveren de nodige energie voor dagdagelijkse activiteiten, en laten jongeren toe optimaal te ontwikkelen.
Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma helpt kinderen meer groente en fruit te eten. Gezond eten geeft kinderen genoeg energie en belangrijke voedingsstoffen om goed te groeien en zich te ontwikkelen. De school is de perfecte plek om over voedsel en gezond en duurzaam eten te leren.
In groente en fruit zit namelijk veel vitamine C en foliumzuur. Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en foliumzuur voorkomt bloedarmoede en is belangrijk bij de groei. Twee essentiële dingen voor jouw kindje!
Leerlingen leren gezondere keuzes te maken in wat ze eten en drinken. Dat draagt bij aan een gezondere leefstijl. En leerlingen met een gezondere leefstijl presteren beter op school. Leerlingen krijgen meer kans om gezonde eetgewoontes en een gezond eetpatroon te ontwikkelen.
Fruit is een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat fruit een positief effect heeft op je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.
Fruit levert weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Daarnaast bevat fruit een groot aantal bioactieve stoffen, zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Fruit levert ook koolhydraten, voornamelijk in de vorm van suiker. Daarnaast bevat fruit fruitzuren.
Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte. Hoe dat precies werkt, is nog niet duidelijk.
Veel jongeren willen gezondere en duurzamere keuzes maken, en daar willen ze bij geholpen worden. Ze geven aan graag te zien dat de producten in de kantine gezonder en duurzamer zijn. Een afwisselender aanbod vinden ze fijn, net als het makkelijk aanbieden van groente en fruit.
De vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten die in fruit en groenten zitten, bieden de volgende voordelen: Bevorderen een goede gezondheid en beschermen tegen ziektes, zowel nu als in de toekomst. Om de gezonde groei en ontwikkeling van het kind te verzekeren. Versterken het immuunsysteem van een kind en helpen ziektes te bestrijden.
Betrek ze bij het kookproces: Laat je kinderen meehelpen bij het kiezen van groenten en fruit in de winkel en betrek ze bij het bereidingsproces. Kinderen vinden het vaak leuk om te proeven van wat ze zelf hebben klaargemaakt.
Wij eten fruit en groenten omdat ze een bron zijn van vitaminen en mineralen voor ons lichaam, die ons helpen bij de verdediging tegen ziektes .
De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje. Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden.
Tips om je kind meer groente, fruit en vis te laten eten
Groente, fruit en vis zijn goed voor je kind. Er zitten onmisbare voedingsstoffen in waardoor je kind zich goed kan ontwikkelen en goed kan groeien.
Fruit bevat fructose, ook wel fruitsuikers genoemd. Die fructose kan bij een te hoge inname zorgen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Ook kan je tandglazuur beschadigd raken bij het overmatig eten van fruit.
Vanaf 9 jaar mag je 200 gram fruit per dag. Een kind tussen de 4 en 8 jaar heeft aan 150 gram genoeg. Op de foto's zie je hoeveel 200 gram is. Een banaan is 100 gram en 2 kiwi's samen ook.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Een gevarieerde en evenwichtige voeding is essentieel om prestaties te leveren en beter te leren. Haal je brandstof daarom uit volkoren- en graanproducten, rijst, peulvruchten, groenten, fruit en eieren. Dat zijn voedingsmiddelen die je lichaam traag opneemt en die je bloedsuikerspiegel constant houden.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wraps, bagels, sandwich of belegde broodjes, maar ook een (pasta) salade, couscous of gezonde pannenkoeken zijn een goede invulling voor de hoofdmaaltijd. Het gaat erom dat het goed vult en voedzaam is. Het is ook handig om de leftovers van de vorige dag mee te geven in de lunchtrommel.
Een warme maaltijd op school: goed voor kleuter, wapen tegen kinderarmoede. Gratis of goedkope gezonde voeding op school aanbieden is een wapen in de strijd tegen kinderarmoede en voor meer onderwijskwaliteit. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Hiva-KULeuven en HoGent.
De rol van fruit
Een van de belangrijkste functies van een vrucht is om de zaden te verspreiden en de plant in staat te stellen zich voort te planten . Daarom produceren alle bloeiende planten vruchten, ongeacht of de vrucht eetbaar, zoet of zacht is.
Zonde, want fruit is een gezonde snack boordevol vitamines, mineralen en vezels. Het verkleint de kans op allerlei ziektes, boost je dagelijkse energiebatterij en zorgt dat je sneller vol zit. De vuistregel is om twee stuks fruit per dag te eten, maar dagelijks 200 gram fruit is de officiële richtlijn.