De enzymen en micro-organismen worden zo van hun basis ontdaan door het vacumeren en het gebrek aan zuurstof in een verpakking vermindert een snel verouderingsproces van het voedsel. Op deze manier zijn vacuüm verpakte voedingsmiddelen drie tot vijf keer langer houdbaar dan conventioneel verpakte producten.
Nadelen vacumeren
Een primair nadeel is de noodzaak om specifieke vacuumzakken aan te schaffen, die slechts eenmalig gebruikt kunnen worden. De vacuumzakken zijn van kunststof dus dit kan als argument worden gebruikt dat het geen bijdrage is voor het milieu.
De houdbaarheid van uw voedsel wordt aanzienlijk verlengd wanneer u het vacuüm verpakt. Door voedsel vacuüm te verpakken, blijft het 3 tot 5 keer langer houdbaar dan voedsel dat in plastic bakjes of zakken wordt bewaard . De exacte tijd dat voedsel vacuüm verpakt blijft, varieert afhankelijk van of u het in de koelkast, vriezer of voorraadkast bewaart.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Methodes zijn koelen, invriezen, drogen, toevoegen van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, wecken, verhitten en het toevoegen van conserveermiddelen. Er bestaan ook nieuwe houdbaarheidstechnieken, zoals hogedrukpasteurisatie waarbij micro-organismen dood gaan onder hoge druk.
Open voedseldozen of blikken voorzichtig, zodat u ze na elk gebruik goed kunt sluiten. Verpak koekjes en crackers in plastic zakken en bewaar ze in luchtdichte bewaardozen. Leeg geopende verpakkingen van suiker, gedroogd fruit en noten in schroefdekselpotten of luchtdichte bewaardozen om ze te beschermen tegen ongedierte.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Fabrikanten van vacuümsealer raden aan om geen rauwe uien, verse champignons of verse knoflook te verpakken vanwege de zorgen over botulinum. Sommige voedingsmiddelen zijn niet goed te sealen, zoals bakkerijproducten en vloeibare producten .
Het National Center for Food Preservation waarschuwt dat er risico's zijn met vacuümverpakte voedselproducten . Sommige schadelijke bacteriën die alleen groeien in een omgeving zonder lucht, kunnen veel beter en sneller groeien in vacuümverpakte producten dan wanneer ze niet vacuümverpakt waren.
Voedsel bewaren door vacuümverpakken
Het proces van het vacuüm verpakken van voedsel omvat het verwijderen van zuurstof uit de container of zak om een luchtdichte vacuümafdichting te creëren . Dit wordt gedaan met een vacuümverpakmachine en kan worden gebruikt voor elk type vochtig of droog voedsel zoals zeevruchten, vlees, groenten of granen.
Verlengt de levensduur van brood
Ja, je kan broodproducten invriezen in dichte zakjes, of zelfs in de zakjes waarin je ze koopt. Maar vacuüm sluiten verlengt de versheid aanzienlijk.
Je kunt verschillende soorten voedsel vacuüm verpakken, zoals vlees, vis, groenten, fruit en zelfs soepen en sauzen. Het vacuüm verpakken van voedsel kan helpen om de houdbaarheid te verlengen, de smaak te behouden en voedselverspilling te verminderen.
Botulinum vormt de toxine sneller bij hogere temperaturen dan bij lagere temperaturen. Daarom is de door de FDA aanbevolen bewaartemperatuur 38 graden Fahrenheit of lager in de koelkast of bevroren, onder het vriespunt .
Niettemin zijn sommige strikt anaerobe bacteriën (vooral Clostridium sp.) en facultatieve anaerobe bacteriën (zoals enterobacteriën en melkzuurbacteriën) in staat om te groeien in vacuümverpakt vlees , wat uiteindelijk zal leiden tot bederf of zelfs de voedselveiligheid in gevaar zal brengen.
In een bijna zuurstofloze omgeving zoals vacuümverpakking produceert, vermenigvuldigen de bederfbacteriën zich niet erg snel, waardoor het verlies van voedselkwaliteit wordt vertraagd . Sommige pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën houden echter van omgevingen met weinig zuurstof en reproduceren goed in vacuümverpakt voedsel.
Kan gekookt voedsel vacuüm verpakt worden? Ja, met uitzondering van tomaten (zie FAQ #2 hieronder). Gekookt voedsel moet minimaal op kamertemperatuur zijn voordat het vacuüm verpakt wordt, anders loop je het risico op bacteriegroei.
Kaas, boter en andere zuivelproducten kunnen vacuüm worden verpakt met een vacuümsealer, zolang ze niet te vochtig zijn voordat ze worden verpakt . Het is aan te raden om kaas in kleinere porties te snijden om het ontdooien te vergemakkelijken. Etensresten kunnen ook gemakkelijk worden ingevroren dankzij vacuümverpakking, om later te nuttigen.
Een andere geweldige manier om aardappelen te bewaren is om ze in plakjes of blokjes te snijden (afhankelijk van waar je ze voor gebruikt) en ze te drogen. Zodra ze gedroogd zijn, kun je ze vacuüm verpakken .
Spullen voor in een noodpakket
In een noodpakket heeft u bijvoorbeeld een zaklamp en contant geld nodig. En een radio op batterijen of een opwindbare radio. Als de stroom uitvalt en er geen internetverbinding mogelijk is, kan uw regionale radiozender nog wel uitzenden. U kunt dan luisteren naar de rampenzender.
Vergeet niet om andere niet-bederfelijke producten bij de hand te hebben, zoals chili uit blik, soep en spaghetti, trailmix, instant pudding, mosterd, ketchup, vinaigrette-achtige saladedressing, koekjes en misschien snoep . Plan vooruit om ongebruikte blikproducten in een goed gekoelde koelbox te bewaren.
Door levensmiddelen die u langdurig wilt bewaren op een koele, droge en donkere plek te bewaren, waar ongedierte niet bij kan, wordt de houdbaarheid verlengd en blijft de kwaliteit beter behouden.
Mylar-zakken – Dit is misschien wel de eenvoudigste manier om uw geconserveerde voedsel te verpakken. Het enige dat u nodig hebt om te beginnen zijn de zakken en een impulssealer. Mylar-zakken zijn goed in het blokkeren van licht en lucht, maar u wilt er wel voor zorgen dat u zoveel mogelijk lucht verwijdert voordat u de zakken sluit. Zuurstofabsorbers zijn het beste!
Om houdbaar te zijn, moet bederfelijk voedsel worden behandeld met hitte en/of gedroogd om voedselgebonden micro-organismen te vernietigen die ziektes kunnen veroorzaken of voedsel kunnen bederven . Voedsel kan worden verpakt in steriele, luchtdichte containers. Alle voedingsmiddelen bederven uiteindelijk als ze niet worden geconserveerd.