Soep dikker maken door inkoken Met inkoken bereik je snel een dikkere soep. De soep wordt ook rijker van smaak doordat het vocht verdwijnt. Kijk daarom wel uit voor het enige nadeel: dat je soep te zout wordt bijvoorbeeld. Voeg daarom kruiding pas aan het einde toe.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Hoe je spliterwtensoep dikker maakt. De aardappel zou je spliterwtensoep perfect dik en romig moeten maken. Als de soep echter nog te dun is naar jouw smaak, kun je hem dikker maken met volle room (hoewel dit de smaak een beetje kan veranderen) of een maïzenapapje .
Je kunt ze direct gebruiken in verschillende maaltijden, maar het bekendst zijn de spliterwten toch wel voor de snert! Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Voeg bloem of maïzena toe
Doe een eetlepel van beide in een kleine kom en roer er 2-3 eetlepels soep door tot je een glad mengsel hebt. Roer dit terug in de soep en breng het aan de kook. Laat het een paar minuten koken zodat de zetmeelkorrels kunnen barsten en dikker worden en de bloemsmaak eruit kan koken.
Mogelijkheden zijn room, kokosmelk, yoghurt of zelfs gepureerde avocado . Als u kokosmelk kiest, wees u er dan van bewust dat het een zoete kokossmaak zal geven, wat niet voor elke soep geschikt is. Yoghurt zal het pittig maken.
3 kopjes water voor 1 kopje spliterwten. de gewenste textuur. Voor spliterwten die hun vorm behouden, kook gedurende 20 minuten. Voor een gladde puree, kook gedurende 40 minuten of langer.
Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen
Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip. Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
Wanneer je 1 kilo erwten wilt weken, houdt rekening met ongeveer met anderhalf tot twee liter water. Week de erwten ongeveer 12 uur. Na het weken kan je de spliterwten afgieten en verwerken in een gerecht.
U kunt de dikte van de soep aanpassen door er een beetje water aan toe te voegen om de soep dunner te maken of door er met een lepel bouillon uit te scheppen om de soep dikker te maken.
Maizena: mix en fix!
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Voeg instant aardappelpuree vlokken toe. Voeg een lepel aardappelvlokken toe aan het einde van de kooktijd , en het zal de boel dikker maken. Je kunt deze truc zelfs gebruiken met gerechten zoals gebraden rundvlees of ander langzaam gegaard of onder druk gegaard vlees met smaakvolle sappen die je wilt omzetten in een jusachtige textuur.
Is de soep toch nog te dun? Dan kun je altijd een beetje maïzena toevoegen om de soep te binden.
Dikker maken
Zelfgemaakte soep en saus is toch het lekkerst. Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Spliterwten absorberen veel water tijdens het koken, dus controleer de soep regelmatig en voeg indien nodig vloeistof toe . De erwten hoeven alleen gekookt te worden tot ze zacht zijn. Maar als je een gladdere, romigere textuur wilt, kook ze dan langer tot ze zacht worden en uit elkaar vallen.
Erwtensoep is goed in te vriezen. Laat de soep dan helemaal afkoelen en doe gelijk in de diepvriezer. Eenmaal ontdooit voeg je eventueel wat water toe om hem wat minder dik te maken.
Schep het schuim dat naar de bovenkant van het water stijgt af. Wees hier heel ijverig in; het schuim bevat de kleine stukjes stof en vuil die je niet van de droge spliterwten hebt kunnen afspoelen . Hoe meer schuim je kunt verwijderen, hoe beter je eindproduct.
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan.
Groene spliterwten zijn minder zetmeelrijk en hebben een zoetere smaak dan gele spliterwten . De gele erwten hebben een aardse, nootachtige smaak. Ze zijn milder en subtieler dan groene spliterwten. Gele spliterwten zijn de beste variëteit om te gebruiken als je geen intense erwtensmaak wilt in wat je ook kookt.
Een zak spliterwten van 450 gram bevat ongeveer 2 kopjes , genoeg voor twee porties van deze soep, en kost ongeveer $ 1.
Hun kleur kan na een lange tijd vervagen, maar hun smaak wordt hier doorgaans niet door beïnvloed. Gekookte spliterwten kunnen tot een week in de koelkast worden bewaard, of tot 6 maanden in de vriezer .
De beste soorten zetmeel om te gebruiken zijn die welke uitzetten bij contact met water en samenbinden om een rijkere consistentie te bieden. Bloem, aardappel, linzen, maïszetmeel, rijst, pasta, noedels en brood bevatten allemaal de nodige zetmelen om soep te verdikken.
Arrowrootpoeder (ook wel arrowrootmeel of arrowrootzetmeel) levert verdikkende resultaten op die vergelijkbaar zijn met maizena. Arrowroot maakt een prachtig glanzende saus en u kunt dezelfde hoeveelheid arrowroot gebruiken als maizena.
Verdikkingsmiddel: Een van de belangrijkste toepassingen van aardappelzetmeel is als additief voor verschillende voedingsmiddelen. Koks gebruiken het om soepen, stoofschotels en jus te verdikken en om vlees en kaas te binden en de houdbaarheid ervan te verlengen. Aardappelzetmeel voegt ook vocht en textuur toe aan cakes, brood en pastanoedels.