Wij raden U aan het product X niet na de houdbaarheidsdatum te gebruiken, want de organoleptische kwaliteiten van het product kunnen veranderd zijn.
Kijk, ruik en proef na deze datum om zelf te beoordelen of het product nog goed is. Bij twijfel adviseren we het product niet meer te gebruiken.
Zachte kaas (roomkaas) blijft tot twee weken goed , terwijl een medium of harde kaas (cheddar) drie tot zes maanden goed kan blijven. Het Egg Safety Center meldt dat de data op eierdozen geen houdbaarheidsdata zijn, maar richtlijnen.
Het eten van bedorven roomkaas kan leiden tot de volgende symptomen van voedselvergiftiging: Misselijkheid . Braken . Diarree .
Je moet het niet gebruiken na die datum. Dat is niet veilig. Het product kan ziekteverwekkers bevatten die je niet ziet, ruikt, of proeft. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een TGT-datum.
Roomkaas die continu gekoeld is, kan meerdere weken bewaard worden. " Roomkaasverpakkingen die niet geopend zijn, kunnen tot twee tot drie weken na de houdbaarheidsdatum gebruikt worden ", zegt Edwards. "Na opening is het het beste om roomkaas binnen tien dagen te gebruiken.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) mogen gekoelde voedingsmiddelen zoals roomkaas niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur worden bewaard vanwege het risico op besmetting met salmonella, E. coli, stafylokokken en andere schadelijke bacteriën.
Zodra u merkt dat de kaas beschimmeld is, gooit u deze weg. Als u schimmel op een blok harde of halfzachte kaas ziet, kunt u deze veilig afsnijden, samen met een straal van 2,5 cm eromheen. Hoewel zeldzaam, kunnen mogelijke symptomen van het eten van schimmel misselijkheid, braken, diarree, kortademigheid en allergische reacties zijn.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Hoewel het invriezen van roomkaas de textuur en consistentie verandert, kan het een gemakkelijke en effectieve manier zijn om de houdbaarheid te verlengen. Roomkaas en andere roomkaasproducten kunnen in de originele verpakking worden ingevroren of in een luchtdichte container worden bewaard tot 2 maanden .
Zachte kazen zoals Brie en Camembert hebben een kortere houdbaarheid. Ongeopend blijven ze meestal een paar weken tot een paar maanden langer houdbaar dan hun 'ten minste houdbaar tot'-datum als ze in de koelkast worden bewaard .
Hoewel meel vaak nog prima te gebruiken is na deze datum, kan de kwaliteit van uw meel toch afnemen. Meel kan, als u het na de houdbaarheidsdatum bewaart, wat ranzig worden doordat de vetten van het meel te lang in aanraking zijn geweest met zuurstof.
De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Kaas schimmel wegsnijden
Bij harde kazen kan je het beschimmelde deel dus gewoon weg snijden en de rest opeten. Snijd wel ruim om de schimmel heen, het Voedingscentrum adviseert om ongeveer 1 centimeter om de schimmelplek heen te snijden.
Het defect heeft geen invloed op de smaak of veiligheid , maar het heeft wel belangrijke economische gevolgen. De roze kleur op het oppervlak of in de kaas kan ertoe leiden dat producten niet op de markt worden gebracht of zelfs van de markt worden gehaald.
Wat als je per ongeluk toch schimmel eet? In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid.
Roomkaas kan een broedplaats voor bacteriën worden als het langere tijd buiten de koelkast wordt bewaard. Als het besmet raakt en toch wordt gegeten, kunt u voedselvergiftiging oplopen .
Over het algemeen is roomkaas 90 tot 180 dagen houdbaar na productie , zegt Bryan Quoc Le, Ph. D., voedingswetenschapper, voedingsconsultant en auteur van 150 Food Science Questions Answered. Als de productiedatum niet op uw verpakking roomkaas staat, controleer dan de houdbaarheidsdatum.
Over Salmonella-infecties
Iedereen die roomkaas heeft gegeten en symptomen van Salmonella-infectie heeft ontwikkeld, moet medische hulp zoeken . Zieke mensen moeten hun artsen vertellen over de mogelijke blootstelling aan Salmonella-bacteriën, omdat speciale tests nodig zijn om salmonellose te diagnosticeren.
Eenmaal geopend, moet u proberen het binnen 10-14 dagen op te eten voor de beste kwaliteit en smaak. Bedorven roomkaas is gemakkelijk te herkennen - vergeling, droge plekken, overmatige ophoping van vloeistof, wazige grijze of groene schimmel en een zure of scherpe geur zijn veelvoorkomende indicatoren.
Consumenten, met name personen met een hoog risico op listeriose, wordt geadviseerd om ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten gemaakt van ongepasteuriseerde melk te vermijden. Zachte kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk, waaronder commerciële cottage cheese, roomkaas en bewerkte mozzarella, worden over het algemeen als veilig beschouwd .
Roomkaas mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur (of hoger dan 40 graden Fahrenheit) blijven staan, omdat het dan een speeltuin wordt voor nare bacteriën zoals salmonella. Niemand wil naar de eerste hulp vanwege de worteltaart. Als het langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan, gooi het dan weg. Beter voorkomen dan genezen.
House merkt op dat de houdbaarheid van tarwebloem tot 24 maanden kan bedragen als je de bloem op de juiste manier bewaart , wat betekent dat je de bloem in "een luchtdichte verpakking op een koele, droge plek" bewaart. Ze voegt toe: "Voor tarwebloem is de vriezer een uitstekende optie, maar zorg er wel voor dat de bloem op kamertemperatuur komt ...
Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Volkorenmeel bevat dan weer de hele tarwekorrel en is daarom vetter dan witte bloem.