Chocola. Het eten van chocola voor het slapen gaan is niet aan te raden. Door de stoffen theobromine en cafeine, die in chocola zitten, zal je alertheid verhoogd worden. Dit is nou niet echt iets waar je op zit te wachten voor het slapen gaan.
Chocolade
Pak jij in de avond nog weleens een stukje chocolade? Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Voedingsmiddelen die een goede nachtrust belemmeren
Let op verborgen suikers in bewerkte voedingsmiddelen. Overmatig veel vleeswaren, vlees, vis, eieren of kaas. De consumptie van alcohol kan ervoor zorgen dat u snel in slaap valt maar schaadt de kwaliteit van de diepe slaap.
Kies verstandig voor een betere nachtrust
Kies dus voor lichte, voedzame snacks zoals een banaan, kiwi, een glas warme melk of een beetje drop om je te helpen ontspannen en sneller in slaap te vallen.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
1. Chocolade. Hoge niveaus cafeïne in chocolade maken het een slechte keuze voor late-night snacking. Tijdens de laatste stadia van de slaap kan cafeïneconsumptie ervoor zorgen dat er vaker snelle oogbewegingen (REM) optreden, wat de reden is dat je je waarschijnlijk suf voelt de ochtend na de nacht ervoor .
Heel globaal kun je bij het eten van pure chocolade ongeveer 7 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht aanhouden als grens waarboven ziekteverschijnselen op kunnen treden, bij melkchocolade is dit ruim 60 gram per kg lichaamsgewicht, een groot verschil dus.
Er is niets beter dan na een grote maaltijd een chocoladereep naar binnen werken. Deze chocolade zit echter vol met toegevoegde suikers en vetten. Als je 's avonds chocolade eet, krijg je die extra calorieën binnen die je later heel moeilijk weer kwijtraakt . 100 gram pure chocolade bevat 546 calorieën.
Eten en drinken
Alcohol heeft een verstorende werking op de slaap. Drink vanaf 4 tot 6 uur voor het slapen gaan geen zwarte thee, koffie, cola, energiedrankjes en eet geen chocola.
Je persoonlijke chemie, eetpatronen en wat je die dag hebt gegeten, bepalen grotendeels je trek in de avond. Misschien heb je te weinig magnesium, calorieën of vet in chocolade . Misschien ben je licht gedehydrateerd en moet je de vloeistoffen in je systeem vasthouden, wat natrium zou doen.
Misschien heb je last van extreme vermoeidheid. Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
Bepaalde voedingsstoffen en hormonen helpen de slaap te bevorderen. Tryptofaan, te vinden in kalkoen en vis, bevordert de productie van serotonine. Melatonine (te vinden in zuivel en kersen) maakt je slaperig, kalium (te vinden in bananen) en magnesium (ook te vinden in bananen en amandelen) helpen de spierontspanning te bevorderen.
Melatonine speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden wanneer het donker wordt. Kersen zijn een natuurlijke bron van dit melatonine. Ze helpen je niet alleen om moe te worden, maar zorgen er ook voor dat je beter en dieper slaapt.
Niet meer drinken na 20:00 uur ′s avonds of uiterlijk twee uur voor het slapen gaan. Beperk het drinken van cafeïnehoudende dranken, koolzuurhoudende dranken en alcohol in de avonduren. Drink niet meer dan 2 liter per dag. Plas leeg voor het slapen gaan.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Door water te drinken voor het slapen, verhoog je je stofwisseling. Je zet calorieën sneller om in energie. Je lichaam warmt dan op waardoor je beter slaapt én ondertussen ook nog calorieën verbrandt. Omdat je tijdens je dutje geen extra calorieën binnenkrijgt maar wel verbrandt, val je misschien ook nog wel wat af!
Ook al helpt paracetamol op zichzelf niet om beter te slapen, valt men toch sneller in slaap.” Daarnaast kan de pijnstillende werking ervan bij degenen die met pijn kampen inderdaad wel degelijk helpen om beter in slaap te komen.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.