Zelf pindakaas maken is erg eenvoudig. In een blender of hand-mixer, mix je 500 gram geroosterde ongezouten pinda's, met suiker, en misschien een beetje zout. Tijdens het mixing voeg je drop bij drop extra olie toe, totdat je vindt dat de pindakaas de juiste smeuïgheid heeft.
Als het mengsel te droog dreigt te worden, doe er dan een scheutje olie bij, ook een scheutje gember siroop en/of citroensap kan het wat smeuïger maken en de gember is een heerlijke combi met de pinda. Het is niet goedkoper dan in de winkel, maar je weet wat er in zit en het plakt niet zo aan je verhemelte.
Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Wil je het nog wat smeuïger dan kan je er een klein scheutje olie doorheen doen. Heb je arachideolie in huis gebruik dat dan, en anders gewoon een scheutje zonnebloemolie of olijfolie.
Als je alleen pindakaas gebruikt, is hitte de sleutel. Pindakaas bevat van nature veel vet, maar dat vet is bijna vast bij kamertemperatuur. Om het zacht te maken, heb je wat hitte nodig. In mijn geval verwarmde ik twee eetlepels in een hittebestendige kom en roerde toen als een gek .
Je kunt proberen om de oude pindakaas op een bakplaat te leggen en deze voorzichtig te verwarmen in een oven op een lage temperatuur, rond de 250°F (120°C), gedurende een paar minuten . Dit kan helpen om het wat zachter te maken en wat van de oorspronkelijke textuur te herstellen.
Twee eenvoudige manieren om pindakaas te verdunnen
De National Peanut Board raadt aan om een beetje water toe te voegen voor wat extra vocht . Voeg het water langzaam toe en zorg ervoor dat u het niet overdrijft — te veel water kan de pindakaas dun maken. Een andere optie is om pindakaas te verwarmen om het vetgehalte vloeibaar te maken.
Als je knapperige pindakaas maakt, leg dan een handvol pinda's apart en voeg de resterende pinda's toe aan de keukenmachine. Als je het glad maakt, voeg dan alles toe . Verwerk op hoge snelheid tot het glad is. Het zou een paar minuten moeten duren en is klaar als het een bal in de kom heeft gevormd.
Laagje olie
Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden. Dit gebeurt dus vooral bij 100% pindakaas, omdat hier verder niets anders aan wordt toegevoegd dan pinda's.
De perfecte combinatie: hartig én zoet
Smeren maar met die combo's! Pindakaas en banaan zijn de beste vrienden door de combinatie van hartig en zoet. Probeer deze combo ook eens in een bananen-pindasmoothie, op wentelteefjes en in bananencupcakes met pindakaascrème.
In 100% pindakaas zit geen palmvet. Palmvet staat vanwege de impact op het milieu in een kwaad daglicht. Omdat er geen palmvet in 100% pindkaas zit, is hij duurzamer. Daardoor ontstaat wel vaak een laagje olie bovenop de 100% pindakaas in het potje.
Maar mocht je twijfelen, kun je 'm beter wel in de koelkast bewaren. Dan blijft-ie namelijk langer houdbaar en zo loop je geen risico om het te verspillen. Als je 100% natuurlijke pindakaas eet, dan is het verstandig om 'm gekoeld te bewaren.
Hierdoor ontstaat bij ons na verloop van tijd een laagje olie op de pindakaas. Dit is een natuurlijk proces en verder is de pindakaas hierdoor niet minder lang houdbaar wat betreft voedselveiligheid. Wel wordt de pindakaas hierdoor wat harder.
Zodra je pindakaas in de pan is afgemeten, zet je de pan op het fornuis en zet je de brander laag. Verwarm de pindakaas geleidelijk om te voorkomen dat het een verbrande smaak krijgt. Roer voortdurend. Roer voorzichtig met een lepel terwijl de pindakaas langzaam opwarmt.
Kook de pinda's minstens drie uur . Haal na drie uur een pinda eruit en proef het. Als het niet zacht genoeg is, blijf dan koken tot de gewenste zachtheid is bereikt.
Het enige wat je hoeft te doen is de pot pindakaas ondersteboven in de koelkast te bewaren . Als je klaar bent om te smeren of scheppen, draai je de pot om, open je hem en schep je hem op. Roeren is niet nodig!
Je kunt je harde pindakaasresten in de nieuwe pot stoppen
Als je de oude, harde pindakaas uit de pot schraapt, en bovenin de nieuwe pot stopt, zorgt die olie ervoor dat de harde restjes weer zacht worden.
Als je nou alleen olie, pinda's, beetje zout, beetje suiker door elkaar doet, dan krijg je dit. Die pindakaas is hartstikke vloeibaar.
Dat is geen teken van bederf, maar is een natuurlijk verschijnsel als de olie zich scheidt . U kunt dit eenvoudig oplossen door de olie terug in de pindakaas te roeren totdat u de gewenste consistentie hebt bereikt. Om te voorkomen dat de olie zich scheidt, kunt u proberen de pot pindakaas ondersteboven te bewaren, zodat de olie gelijkmatiger wordt verdeeld.
Dus, aangezien er geen extra ingrediënten zijn, wat zorgt er dan voor dat beetje extra crunch in onze crunchy peanut butter? Om onze gladde pindakaas in crunchy peanut butter te veranderen, voegen we stukjes echte gemalen pinda's toe om de notenboter wat extra textuur te geven .
Als je pindakaas niet glad en vloeibaar genoeg wordt, mix of verwerk je hem niet lang genoeg . Ik heb altijd een keukenmachine gebruikt met ongezouten (ongekruide) droge geroosterde pinda's en krijg ultragladde pindakaas, die ik in de koelkast bewaar.
In een keukenmachine
Voeg wat water toe aan het mengsel. De hoeveelheid water hangt af van hoe dun je het eindproduct wilt hebben – begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe naarmate je verdergaat. Pulseer de keukenmachine een paar seconden per keer totdat je de gewenste consistentie hebt.
Roer de pindakaas een paar minuten continu door tot het romig wordt en bewaar het dan in de koelkast . Als het nog steeds niet dikker is geworden, maal dan nog wat pinda's en voeg ze toe aan de pindakaas en meng tot zowel de boter als de pinda's goed met elkaar vermengd zijn en bewaar het dan in de koelkast.
Als het te dik is, voeg dan meer olie toe, een theelepel per keer , totdat je tevreden bent met de consistentie. Veganistische pindakaas: Gebruik ahornsiroop in plaats van honing om de pindakaas zoeter te maken.
Begin met iets minder dan gelijke delen warm water op notenboter en voeg meer water toe indien nodig , totdat de saus de gewenste consistentie heeft. Je wilt hem dunner om te besprenkelen en dikker om te dippen.