Aardbeien langer vers houden: zo doe je het Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
In de koelkast zijn aardbeien een paar dagen houdbaar. Haal de aardbeien uit de originele verpakking en leg ze naast elkaar op een vel keukenpapier, zodat vocht geabsorbeerd kan worden. Leg ze op een bord of doe ze in een bakje, maar sluit ze niet helemaal af. "Een aardbei is een ademend product.
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster van LocknLock in de koelkast.
Aardbeien zijn in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar. Ze blijven nog langer vers als ze elkaar niet aanraken: leg ze op een bord met een velletje keukenpapier eronder en spreid ze goed uit. Zijn ze toch overrijp geworden, dan kun je dit ermee maken.
Zorg er dan voor dat je de steeltjes aan de kroontjes laat zitten en spoel de aardbeien voorzichtig af in een bak met koud water. Stromend water kan ze doen kneuzen, waardoor bruine plekjes ontstaan. Door de kroontjes te laten zitten, voorkom je dat de aardbeien water absorberen en daardoor smaak verliezen.
Doe de aardbeien in het azijnwater en laat ze ongeveer vijf minuten weken. Spoel ze daarna grondig af in een vergiet en leg ze op een handdoek om te drogen . Zodra de bessen grondig zijn gedroogd, kunt u ze maximaal twee weken in de koelkast bewaren in een bak waarin lucht kan circuleren.
Volgens Cornell University, zal het plaatsen van bessen in een oplossing van 1 eetlepel zout in 1 kopje water gedurende 15 minuten de larven die in het fruit nestelen, verwijderen. Spoel de bessen grondig af om alle resterende zoutheid en die ongewenste gasten te verwijderen.
Het belangrijkste bij het bewaren van aardbeien is dat ze droog zijn . Nadat u ze snel hebt laten uitlekken en zoveel mogelijk overtollige vloeistof hebt gedroogd met keukenpapier of zelfs een slacentrifuge, bewaart u uw bessen in een luchtdichte container voor toekomstige snacks!
Spoelen met azijnoplossing : Week aardbeien een paar minuten in een azijnoplossing (één deel witte azijn en drie delen water). Giet ze vervolgens af, dep ze droog en leg ze op een schone papieren handdoek in een glazen bak. Doe het deksel er losjes op en bewaar ze in de koelkast.
Aardbeien bewaren in een glazen pot kan ze wekenlang vers houden. Doe ongewassen bessen in een pot (een Mason jar is hier perfect voor), sluit af met een deksel en zet hem in de koelkast . Dat is alles. Je bessen blijven minstens twee weken vers en smaakvol, soms langer.
Aardbeien absorberen snel water. Zodra de oppervlakken verzadigd zijn, worden ze snel papperig of gaan ze schimmelen . Wacht met het schoonmaken van aardbeien tot vlak voordat u ze gaat gebruiken. Spoel de bessen snel af in koud water en behandel ze heel voorzichtig.
Verspreiding voorkomen
Laat deze aangetaste vruchten niet in de buurt van de boom composteren, want dan komen er nog steeds sporen in de lucht. Het beste is om aangetaste vruchten met het groenafval af te voeren. De grauwe schimmel verspreid zich snel door de boom als aangetaste vruchten niet verwijderd worden.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Azijnbad , vers tot 2 weken houdbaar
Een van de geweldige dingen aan azijn is dat het schadelijke bacteriën vernietigt, dus als je je aardbeien erin dompelt, blijven ze langer vers. En maak je geen zorgen dat je bessen naar azijn gaan smaken. Je wast het er toch af.
Aardbeien die je een paar dagen wilt bewaren kun je het beste in de koelkast zetten. Haal ze liever wel uit het doosje en bewaar ze in een bakje, schaaltje of een diep bord waar je een stuk keukenpapier inlegt om het eventuele vocht op te vangen. Dek het bakje we af met bijvoorbeeld huishoudfolie.
“Het blijkt dat de beste manier om aardbeien vers te houden is om ze pas te wassen als je ze gaat eten, en ze in een afgesloten pot in de koelkast te bewaren, zodat de schimmel geen zuurstof krijgt .”
Dek ze losjes af en bewaar ze op 35 graden voor het beste resultaat . Verwijder de doppen niet en was de bessen niet totdat u ze gaat gebruiken. Wanneer de doppen voor gebruik worden verwijderd, verliezen de bessen wat van hun vocht. Te vroeg wassen kan ze kneuzen en de bessen verliezen hun versheid.
Voor het inmaken van aardbeien heb je een waterbadcanner nodig . Dit is gewoon een grote pot met een deksel en een rek erin om te voorkomen dat je potten direct in contact komen met de warmtebron. Ik heb deze, die mijn favoriet is omdat hij duurzaam is en een glazen deksel heeft.
Spoelen met zout water: Het schoonmaken van aardbeien met zout water is een geweldige manier om fruitvliegjeslarven uit uw biologische fruit te verwijderen .
Volgens Welty kunnen consumenten vaststellen of de vliegenlarven zich in een stuk fruit bevinden door het fruit in een plastic opbergzak met ritssluiting of in een bakje van een liter gevuld met warm, zout water te leggen en 15 minuten te wachten .
Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Doe de bessen in een vergiet en dompel ze een paar seconden onder in de grote kom met water en appelazijn. Zorg ervoor dat de bessen volledig onder water staan. Haal ze eruit, laat ze uitlekken en doe ze in een kom met keukenpapier om te drogen. Zet ze maximaal 1 week in de koelkast.