Ook kun je fruit schoonmaken met azijn. Door fruit met natuurazijn schoon te maken blijft het fruit niet alleen langer goed, ook verwijder je daarmee aanwezige bacteriën en schimmels.
Het toevoegen van azijn aan uw fruit en groente kan helpen met het extra effectief verwijderen van bacteriën. Het is bekend dat schoonmaken met alleen water zo'n 98% van de bacteriën verwijdert van groenten en fruit, maar het toevoegen van azijn zal geen kwaad doen aan het proces.
Het heersende idee is dat het pesticiden, beschermende wassen en microben verwijdert en uw producten langer vers houdt. In tegenstelling tot het wassen van verse producten met zeep of ontsmettingsmiddelen (die resten kunnen achterlaten en gastro-intestinale stoornissen kunnen veroorzaken als ze worden geconsumeerd), is het wassen van fruit met azijn volkomen veilig .
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Fruit schoonmaken met azijn
Pak hiervoor een kom en doe er koud water en een dopje natuurazijn in. Meng door elkaar en doe de stukken fruit er vervolgens bij. Laat de boel vijf minuten staan en spoel het fruit daarna af onder stromend water.
Wrijf de producten voorzichtig schoon terwijl u ze onder stromend water houdt . U hoeft geen zeep of wasmiddel te gebruiken. Gebruik een schone groenteborstel om stevige producten, zoals meloenen en komkommers, te schrobben. Droog producten af met een schone doek of keukenpapier om de bacteriën die aanwezig kunnen zijn verder te verminderen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Onderzoek laat zien dat het wassen van voeding met azijn effectief werkt om voedselvergiftiging te voorkomen. Volgens de onderzoekers helpt een mengsel van (appel)azijn, tafelzout en warm water om je fruit en groente bacterievrij te krijgen.
Kleding wassen met azijn: kan dat? Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt. Bovendien wordt het water 'zachter', door het kalk dat het azijn eruit verwijdert.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
Azijn voorkomt de groei van ongewenste bacteriën en geeft de opgelegde groenten een frisse, licht zure smaak. Vaak wordt er ook nog suiker aan het azijnmengsel toegevoegd om de zure smaak wat af te vlakken of om er bewust een zoetzure versie van te maken.
Het is belangrijk om alle groenten en fruit te wassen voordat u ze eet. Zo weet u zeker dat ze schoon en veilig zijn om te eten .
Baking soda verwijdert pesticiden
Groente en fruit wassen onder stromend water verwijdert wel vuil en bacteriën, maar niet alle pesticiden. Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda.
Hoewel het makkelijk is om een appel rechtstreeks uit de fruitschaal te eten zonder te schillen of snijden , is het het beste om hem eerst te wassen . Dit helpt om de schil schoon te maken, die resten van pesticiden en ziekteverwekkende bacteriën kan herbergen.
Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. In een grote kom laat je de groenten en fruit enkele minuten weken. Spoel ze vervolgens af onder stromend water en dep ze droog.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Azijn is een natuurlijke manier om fruit en groente schoon te maken . U kunt uw fruit en groente weken of besproeien met azijn.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.