Zuurkool is één van die ingrediënten die veel gezondheidsvoordelen bieden en wordt daarom met recht steeds populairder onder gezondheidsbewuste mensen. Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme.
Zuurkool bevat veel vitamine C, vitamine K en vezels. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Bovendien is vitamine C van belang voor het in stand houden van de goede structuur van je bindweefsels en helpt het je weerstand goed te houden.
In tegenstelling tot veel andere geconserveerde producten bevat zuurkool vitamine C. Het werd niet voor niets in de 18e eeuw soms meegenomen op zee om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast vindt u in zuurkool ook redelijk wat vitamine B, ijzer, calcium en zink.
Dit keer was het zuurkool maken. Zelf gemaakte zuurkool is niet alleen veel lekkerder, maar het bevat juist de gunstige darmbacteriën. Veel gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool uit de supermarkt, wordt uiteindelijk weer verhit of gepasteuriseerd waardoor de gezonde bacteriën en enzymen weer verloren gaan.
We kunnen u vertellen: alle zuurkool verpakt in blik of glazen pot is gepasteuriseerd. De zuurkool die verpakt wordt in de zakjes en emmers en verkocht worden onder het merk Kramer zijn NIET verhit en daarmee echt verse zuurkool!
Schoonmaken. Om zuurkool iets milder van smaak te maken, kun je de kool voor gebruik even afspoelen onder de kraan. Maar hierbij was je helaas ook een deel van de voedingswaarde vitamines en het aroma eraf. Je kunt de zuurkool wat fijner snijden als je die te grof vindt.
Door zuurkool te eten kan de darmflora herstellen en onze gezondheid verbeteren. Vooral rauwe en onbewerkte zuurkool biedt de meeste voordelen. Gepasteuriseerde zuurkool bevat niet langer de levende micro-organismen (die doodgaan door verhitting), waardoor de gewenste effecten vaak uitblijven.
Van twee kilo witte kool, maak je één kilo zuurkool. Omdat het zo snel groeit en er eigenlijk alleen zout en tijd aan toe worden toegevoegd, is het zo goedkoop.
Zuurkool heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem vanwege een hoog vitamine C-gehalte, een sterke antioxidant. 100 gram zuurkool bevat maar liefst 25 mg vitamine C. Ook onze botten en organen hebben er veel baat bij, want zuurkool is een rijke bron van calcium, magnesium en ijzer.
Zuurkool is licht verteerbaar en wordt daarom beter verdragen door de meeste maag- en darm patiënten dan witte kool. Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang.
Eet niet teveel rauwe zuurkool
Ondanks dat rauwe zuurkool boordevol goede stoffen zit, is het niet verstandig om hier dagelijks hele grote hoeveelheden van te eten. Dat komt doordat zuurkool ook heel veel natrium bevat.
Zuurkool kan bijdragen aan een gezonder hart. Dat komt doordat het een goede hoeveelheid vezels en probiotica bevat, die beide de cholesterolwaarden kunnen helpen verlagen (66, 67, 68, 69). Probiotica zoals die in zuurkool kunnen ook de bloeddruk ietwat verlagen.
Zuurkool is gesneden witte kool die door melkzuurbacteriën gefermenteerd is. De zure smaak wordt gevormd tijdens het fermentatieproces. Er is ook zuurkool van rode kool. Je kunt verschillende soorten zuurkool kopen in de winkel zoals wijnzuurkool en kruidenzuurkool.
Boerenkool vs zuurkool
Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje met 336 kcal. Dat valt natuurlijk allemaal wel mee voor een avondmaaltijd, maar mocht je een beetje op je calorieën willen letten, dan kun je dus het best voor zuurkool gaan.
De Zuurkool uit vat die je bij Groentebroer.nl koopt is een heerlijke, oer-Hollandse vatzuurkool van Kramer en Zn. Dat is wel wat anders dan zuurkool uit een vacuümzak uit de supermarkt.
Zuurkool bevat fyto-chemicaliën die ontstaan tijdens het fermentatieproces. Dit zijn biologisch actieve stoffen die een gunstige invloed op de gezondheid hebben. Het eten van zuurkool is een uitstekende manier om de darmflora gezond te houden.
Bittere groentes hebben een positieve invloed op de leverfunktie, zodat de leverpatiënt elke dag een rauwkostsalade dient te eten waarin bijvoorbeeld witlof, andijvie of radijs voorkomt. Ook het eten van zuurkool is aan te raden, maar dit moet dan wel gemaakt zijn met rechtsdraaiende melkzuurbakteriën.
Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium. De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
Omdat de probiotica in zuurkool de werking van verschillende hormonen helpen regelen, kan deze gezonde groente je ook nog eens om je eetlust te beheersen en eetbuien te verminderen. Zuurkool is dus ook nog eens heel gezond voor je gewicht. Dat is fijn als je snel wilt afvallen, maar dan wel op een gezonde manier.
Zuurkool, een veelzijdige groente. Je kunt zuurkool rauw eten, maar ook bakken, stoven, in de oven bereiden, stomen en natuurlijk koken. Op deze pagina vind je alles over het koken van zuurkool. Met gekookte zuurkool maak je heerlijke gerechten.
Licht verteerbaar zijn: Bloemkool, zuurkool, koolraap, witlof, asperges in blokjes, spinazie, andijvie, snijboontjes, sperzieboontjes, worteltjes, dop-erwtjes, rode bietjes, selderij, schorseneren, rabarber, raapstelen, postelein, fijne tuinboontjes.
Door de combinatie van stoffen die zuurkool bevat, wordt het hart en zenuwstelsel versterkt. * Zuurkool bevat veel melkzuren en enzymen. Deze stoffen zorgen voor een mooie en stralende huid.
Hartgezondheid. Probiotica, die dus ook in zuurkool zit, kan je bloeddruk verlagen en de gezondheid van je hart verbeteren. Dit komt onder andere doordat zuurkool vezelrijk is en dus veel probiotica bevat. Daarnaast bevat zuurkool vitamine K2, wat het risico op hartziektes verkleint.
Zuurkool kun je gewoon rauw eten, dus koken is niet per se nodig. Maar door zuurkool te koken, wordt zowel de smaak als structuur zachter. Je hoeft zuurkool maar 5 minuten te koken.
Waarom is gefermenteerd voedsel gezond? Door fermentatie neemt ons lichaam moeilijk verteerbaar voedsel makkelijker op. De goede bacteriën kunnen stoffen die onze spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Hierdoor heb je minder last van krampen, buikpijn en een opgeblazen gevoel.