Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Fruit en groente invriezen
Het kan vaak direct na het plukken worden ingevroren, waardoor de voedingsstoffen en vitaminen niet verloren gaan. Hoe eerder je het fruit invriest, hoe beter, zodat het proces waarbij de voedingswaarden afnemen gestopt wordt.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Overmatig natrium, suiker en verzadigde vetten, schadelijke conserveringsmiddelen, verlies van voedingsstoffen en ongezonde kookmethoden behoren tot de verborgen gevaren van diepvriesmaaltijden. Bovendien kunnen deze maaltijden gevolgen hebben voor de gezondheid van het hart, het mentale welzijn en de portiecontrole.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Over het algemeen maakt het niet zoveel uit of je verse of bevroren producten kiest voor je smoothie. Beide tellen mee voor je vijf stuks fruit per dag en als je door bevroren producten te gebruiken je dagelijkse inname verhoogt, dan moet dat wel goed zijn .
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Eet dus vaker bevroren fruit!
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Bevroren fruit en groenten zijn een geweldige optie. Ze zijn goedkoper, langer houdbaar en bevatten vaak net zoveel voedingsstoffen en smaak als verse .
Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.
Diepvries fruit ontdooien
De beste manier hiervoor is om het fruit gewoon uit de diepvries te halen en te wachten tot dat het ontdooid is. Op die manier behoudt het fruit smaak en textuur. Heb je minder tijd? Dan kun je het bevroren fruit ook ontdooien in een microgolfoven op ontdooistand.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Gepureerde fruit- en groentendrankjes zijn geen alternatief voor vers fruit en groenten. Gepureerde fruit- en groentendrankjes bevatten minder voedingsstoffen (vooral vezels) dan vers fruit of groenten. Hoe meer het fruit wordt gemixt, hoe meer vezels en voedingsstoffen er verloren gaan.
Eén portie uit de fruitgroep staat gelijk aan 1 kopje vers fruit, 1 kopje bevroren fruit, 1 kopje 100% vruchtensap of 1/2 kopje gedroogd fruit. Streef daarom naar ongeveer 2 kopjes vers of bevroren fruit per dag of 1 kopje gedroogd fruit per dag.
Zowel vers als bevroren fruit kunnen vergelijkbare voedingsstoffen leveren, maar de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het soort fruit en de manier waarop het is verwerkt .
Leg druiven een paar uur in de vriezer en je hebt een natuurlijke, verfrissende ijskoude traktatie. Druiven bieden zoetheid, smaak, antioxidanten en vitaminen. Hun hoge watergehalte houdt je gehydrateerd, waardoor ze een tandvriendelijke keuze zijn .
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Chemische veranderingen tijdens het bevriezen
Zelfs nadat we planten oogsten of dieren slachten, kunnen enzymreacties doorgaan en resulteren in ongewenste kleur-, smaak- en textuurveranderingen in het voedsel. Invriezen vertraagt, maar vernietigt niet, enzymen in fruit en groenten .