Zoek de pit. De stengel zit aan het uiteinde van de mango en de pit loopt van de stengel naar het andere uiteinde. Snijd aan beide kanten op 0,5 cm van de pit van boven naar beneden, zo krijg je twee platte halve cirkels aan vruchtvlees met de schil eraan.
Snijd de vrucht voorzichtig in de lengte doormidden. In een van de helften zit de pit. Die bestaat uit twee delen: een schil met daarin de eigenlijke pit, die zal gaan kiemen en groeien. De pit zit verborgen onder een laag vruchtvlees.
“De vrucht heeft een platte pit. Zet hem rechtop en snij met een flink mes naar beneden, rakelings links en rechts langs de pit”, legt Van Boven uit. Mango's zijn het hele jaar verkrijgbaar. “Nu heb je twee gladde helften met schil en een pit waar nog vruchtvlees omheen zit.
Je moet vooral rekening houden met de grote ovaalvormige pit. Snijd aan beide kanten van de pit een zijkant van de mango af. Maak daarna met een mes een ruitpatroon in het vruchtvlees, net tot aan de schil. Nu kan je de helften makkelijk binnenstebuiten keren en zo alle blokjes vruchtvlees eraf snijden.
Alle delen van een mango — het vruchtvlees, de schil en de pit — zijn eetbaar. Desalniettemin, omdat de pit in een rijpe mango vaak hard en bitter is, wordt deze meestal weggegooid. De pit is plat en bevindt zich in het midden van de vrucht. Omdat je er niet in kunt snijden, moet je eromheen snijden.
Een mango heeft één lange, platte pit in het midden van de vrucht .
Mango's hebben een platte pit direct in het midden , die je niet kunt doorsnijden. De vrucht zelf heeft de vorm van een ovaal. Wanneer je de mango in drieën snijdt, maak dan twee parallelle plakjes aan beide kanten van de pit in het midden, die ongeveer ¾ inch dik is.
Of je kunt een klein schilmesje gebruiken om de stukjes van de schil af te snijden . Snijd de pit weg: Neem het mangostuk met de pit, leg het plat op de snijplank. Gebruik een schilmesje om de pit eruit te snijden en de schil te verwijderen.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
"Mangozaden zijn de grote, harde en platte zaden die in het midden van een mangovrucht zitten . Ze zitten meestal in een vezelige schil en worden meestal niet gegeten vanwege hun harde textuur. De zaden bevatten het embryo van de mangoboom en kunnen worden gebruikt voor voortplanting om nieuwe mangobomen te laten groeien.
Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar. Voor gebruik kun je het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden.
De pit van een onrijpe, groene mango is zacht en kan gemakkelijk met een mes worden gesneden, vergeleken met de taaie, vezelige pit van een rijpe mango. " Mangopitten kunnen worden gegeten, maar het is het beste om ze uit een onrijpe mango te halen . Pitten van rijpe mango's zijn meestal hard en bitter," zegt Mathis.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
Ondersteunt de spijsvertering
In mango's vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Daarnaast bevat de vrucht stoffen die de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Ook de vezels in mango dragen hun steentje bij. Samenvatting: Mango heeft een positief effect op de darmen.
Slaap lekker hapje
Tryptofaan is een eiwit wat je uit je eten kan halen. Zo zijn zilvervliesrijst, nootjes, zaadjes en tropische vruchten zoals kokos, banaan, mango en ananas rijk aan tryptofaan. In je lichaam wordt tryptofaan onder andere omgezet in melatonine.
Zoek de steel aan één kant van de vrucht. De platte pit of pit loopt van de steel naar het andere uiteinde van de vrucht . Snijd aan beide kanten van de pit. Snijd de mango helemaal door tot ongeveer ¼ inch van de steel aan één kant, zodat je een platte halve cirkel van vrucht overhoudt — of lob — met de schil eraan.
Schil de mango met een goed scherp mesje of met een dunschiller. Het beste kun je nu de mango net naast de pit snijden. Doe dit ook met de andere kant. Snijd dan schuin langs de pit de rest van het vruchtvlees weg en snijd het fruit in stukken naar wens.
Om het meeste uit je mango's te halen, moet je weten hoe je ze moet snijden. Begin met het doormidden snijden van de mango van boven naar beneden met een scherp mes. Snijd dan zoveel mogelijk vruchtvlees eraf en ga zo dicht mogelijk bij de pitjes. Zodra je al het vruchtvlees van het pitgedeelte van de mango hebt gesneden, gooi je het pitgedeelte weg.
In tegenstelling tot bruinzwarte stukjes vruchtvlees zijn de witte luchtzakjes in mango's geen teken van overrijpheid of een mango die bedorven is. Ze hebben echter wel invloed op de smaak van de mango. De witte zakjes in mango's zijn stukjes zetmeel die nooit in suiker zijn veranderd omdat ze te vroeg aan heet water zijn blootgesteld .
Mango pit planten stap 1: Pit openbreken
Maak je fruitsalade en vergeet niet om de pit te bewaren. Een mangopit zit normaal gezien onder de harige vezels en restjes fruit. Dat gaat natuurlijk rotten als je het zo in de grond steekt.
Elke mango heeft een lange, platte pit in het midden . Als je van plan bent om de vrucht alleen te eten, kun je rond de pit van de mango snijden om al dat heerlijke vruchtvlees te krijgen. Maar wat je misschien niet weet, is dat er verschillende toepassingen zijn voor mangopitten.