Kruiden die goed bij broccoli passen, naast peper en zout, zijn knoflook en nootmuskaat. Combineer je broccoli met vis, dan kun je ook denken aan dille en dragon.
Knoflook en boter maken broccoli onweerstaanbaar. Bak de broccoli gewoon in een pan met een beetje boter, wat uien en geraspte knoflook en voilà! Voeg indien gewenst een scheutje citroen toe.
Zuurkool gaat net als de eerder genoemde wintergroenten ook erg goed samen met laurier, tijm, knoflook en kruidnagel. Andere kruiden die zuurkool complementeren zijn karwijzaad (voor een kruidige, anijsachtige smaak), provençaalse kruiden (voor een Franse touch), of kerrie (voor zuurkool met een Oosterse smaak).
U kunt groenten bakken in een klein beetje smaakvolle olijfolie, of opstoven in een heel klein beetje sesam- of notenolie, nadat ze zijn gestoomd. Gewoon noten of zaden erover strooien kunnen veel smaak toe te voegen. Probeer sesamzaad, geroosterde pijnboompitten of fijngehakte walnoten of pecannoten.
Knoflook, rozemarijn, chilipeper, Cajun en tijm doen het erg goed als ze over geroosterde groenten worden gestrooid. Mediterrane groenten zijn ook een favoriet in de oven! Vergeet niet om halverwege te roeren om de groenten te bevochtigen met hun eigen gekruide sappen.
Zet mediterrane kruiden (zoals Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano, lavendel) niet samen met groene kruiden, de mediterrane kruiden hebben immers minder water nodig.
Verse peterselieblaadjes kun je bijvoegen bij bijvoorbeeld vis en aardappels. Bij groenten als wortels, doperwten, sperziebonen en bloemkool past peterselie ook goed. Of gebruik het kruid bij rauwkost. Peterselie is bij stoofgerechten ook een goede toevoeging.
Rundvlees, boter, cheddar kaas, kip, curry, eend, ei, fetakaas, geitenkaas, oestersaus, parmezaanse kaas, pasta, pesto, varkensvlees, garnalen, rijst, salami, sojasaus, tahin, tofu, kalkoen, yoghurt.
Alleen al door broccoli 20 minuten in de oven te zetten met een beetje olijfolie en sesamolie , zoals Alex Bluett doet, tilt u het automatisch naar nieuwe hoogten. Ik schat dat 70% van de broccolihaters van gedachten verandert nadat ze het hebben geroosterd.
Broccoli bevat vitamine A, C, B2, B6, K en mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en magnesium. Heel groen fastfood dus, want in 3 tot 5 minuten koken is broccoli al beetgaar. Blijft de pan langer op het vuur staan, dan wordt de groente al snel te zacht en verandert de textuur en smaak.
Elke combinatie van knoflook, zout, peper en klassieke kruiden (basilicum, rozemarijn, salie, peterselie, dragon, tijm, etc.) is een zekere manier om deze groenten goed te behandelen.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Welke kruiden doe je op bloemkool? Kruiden die goed bij bloemkool passen zijn paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en knoflookpoeder. Deze kruiden vind je terug in ons recept. Als alternatief kan je eventueel experimenteren met uienpoeder, kerrie, tijm, dragon, peterselie en nootmuskaat.
Samenvattend kunnen we stellen dat patiënten niet moeten proberen om geneesmiddelen met een smalle therapeutische breedte (digitalis, theofylline, lithium en warfarine) te mengen met kaliumverlagende kruiden (zoethout en aloë), kruidenstimulantia (ephedra, cafeïne, guarana, groene thee) en kruiden die de bloedplaatjesaggregatie remmen (ginkgo, bosbesblad, gember, zilverkaars en ...
Wat moet je in huis hebben? Specerijen: komijn, koriander, paprikapoeder (liefst gerookt: pimentón), kerrie, oregano (het enige groene kruid dat in gedroogde versie beter werkt dan vers), cayennepeper en/of chilivlokken (voor instant pit), een bolletje nootmuskaat (altijd vers raspen!
Gebruik vers citroensap, peterselie, versgemalen peper en een snufje zout om groenten te laten knallen. Voeg gedroogde kruiden vroeg in het kookproces toe, zodat de smaak zich kan ontwikkelen terwijl ze vocht absorberen. Strooi er na het koken verse koriander, peterselie of tijm over om het groentegerecht af te maken met een explosie van smaak en kleur.
Voeg geen zout, suiker, room en sauzen toe. Breng uw groenten op smaak met citroensap, knoflook, gember, peper en kruiden of specerijen in plaats van zout.
Groenten pekelen of er zout overheen strooien voordat u ze kookt, is een eenvoudige en veilige manier om meer smaak vrij te maken.
Dille is een bekend eenjarig kruid, met een kruidige, anijsachtige, frisse smaak, die goed past bij visgerechten en komkommer.
Schil en snijd de groenten in gelijke stukken. Leg de groenten op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Strooi de gedroogde kruiden, knoflookpoeder, zout en peper over de groenten. Meng alles goed door elkaar zodat de groenten gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden en olie.