Kersen zijn rijk aan belangrijke vitaminen en mineralen. Een portie zoete kersen bevat 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Bij rode kersen is dat zelfs 25%. Kersen zijn ook een goede bron van vitamine A, koper, mangaan, kalium en ijzer.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Naast dierlijke en plantaardige eiwitten zijn ook fruitsoorten zoals druiven, bosbessen, granaatappels, kersen en aardbeien erg goed voor mensen met ijzergebreksanemie . Daarom moet u 100-200 g rijp fruit per dag gebruiken.
Avocado, aardbeien, watermeloen, rozijnen, dadels, vijgen, pruimen, gedroogde abrikozen en gedroogde perziken zijn ijzerrijke vruchten. IJzer is een mineraal dat het lichaam gebruikt om hemoglobine te maken, een proteïne in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert.
Wat betreft de voedingswaarde bevat een kopje kersen: 15 milligram calcium (1% van de dagelijkse waarde). 0,42 milligram ijzer (2% van de dagelijkse waarde) . 13 milligram magnesium (3% tot 4% van de dagelijkse waarde).
Hollandse Kersen bevatten naast vitamines veel vezels. Die bevorderen een goede darmwerking. Als je te veel kersen eet kan het dus zijn dat je vaker naar de wc moet dan normaal. Neem dagelijkse een gezonde portie en ervaar hoe het voor u mag zijn.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Onvoldoende inname van ijzer, verhoogde vraag, slechte absorptie of bloedverlies kunnen lage ferritine veroorzaken. U kunt ferritineniveaus verhogen door een ijzerrijk voedsel te combineren met een bron van vitamine C, verborgen lever te gebruiken, een zacht ijzersupplement te nemen en te koken met gietijzeren pannen .
Mango's bevatten een hogere hoeveelheid ijzer vergeleken met sinaasappelen en bananen . Het is echter belangrijk om op te merken dat mango's weliswaar ijzer bevatten, maar dat het mogelijk geen significante bron van ijzer is vergeleken met andere voedingsmiddelen zoals vlees, peulvruchten en verrijkte granen.
Pantotheenzuur: 0,351 mg, 7% van de ADH. Riboflavine: 0,053 mg, 4% van de ADH. IJzer: 0,478 mg, 3% van de ADH .
Kinderen en adolescenten hebben bijvoorbeeld, als ze opgroeien, voldoende voedingsstoffen en calorieën nodig om zich goed te ontwikkelen en een consumptie van 10 tot 15 kersen per dag wordt aanbevolen. Volwassenen kunnen 15 tot 20 kersen per dag consumeren, of zelfs 25, afhankelijk van de persoon.
Deze antioxidanten kunnen u beschermen tegen verschillende ziektes, waaronder niet-alcoholische leververvetting. Maar als u NAFLD wilt behandelen, hebt u echt een verandering in uw levensstijl nodig. Kersen zijn niet alleen goed voor uw lever, maar ze kunnen ook goed zijn voor uw dieet.
Veel thee, koffie en mogelijk ook melkproducten kunnen de opname van ijzer verminderen.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■ in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden. Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.
Bananen kunnen veel vezels bevatten, maar weinig ijzer (ongeveer 0,4 mg/100 g vers gewicht). Bananen zijn een populair fruit over de hele wereld en een basisvoedsel in veel landen, met name in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Bananen worden botanisch gezien beschouwd als een bes en voedzaam voedsel, maar ze bevatten niet veel ijzer.
Het consumeren van vitamine-C-rijk voedsel kan helpen bloedarmoede te voorkomen, een aandoening die optreedt wanneer uw lichaam onvoldoende hoeveelheden van het mineraal ijzer heeft. Hoewel sinaasappelen geen goede bron van ijzer zijn , zijn ze een uitstekende bron van vitamine C, wat het vermogen van uw lichaam om ijzer op te nemen verbetert ( 7 ).
Broccoli
Broccoli is ongelooflijk voedzaam. Een portie van 1 kopje (156 gram) gekookte broccoli bevat 1 mg ijzer , wat 6% van de ADH is (43). Bovendien bevat een portie broccoli ook 112% van de ADH voor vitamine C, wat je lichaam helpt het ijzer beter op te nemen (9, 44).
Consistente dagelijkse ijzersuppletie zou binnen ongeveer twee weken een verschil moeten beginnen te maken, en na een maand kunt u een merkbare impact op uw prestaties en herstel waarnemen. Bij sommige mensen duurt het echter maanden voordat de ferritinespiegels stijgen , dus wees consistent en geduldig.
Bepaalde groenten, waaronder aardappelen en bladgroenten, noten, zaden en peulvruchten , kunnen u helpen uw benodigde ijzerinname te bereiken met een vegetarisch dieet. IJzer is een noodzakelijke voedingsstof voor veel lichaamsfuncties.
vlees - rundvlees, lamsvlees, varkensvlees en kangoeroe . gevogelte - kip, kalkoen en eieren . zeevruchten - zalm, sardines en tonijn . orgaanvlees - lever, nier en paté .
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
Garnalen, langoustines en vissoorten zoals zeeduivel, schartong, roodbaars, rog, makreel, leng en sardienen leveren ongeveer evenveel ijzer als een stukje kip of varkensvlees. Een portie gekookte mosselen (200 g zonder of 1 kg met schelpen) levert ongeveer 60 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer.