Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje). Wil je zoet broodbeleg? Neem dan een beetje jam, honing, stroop of vruchtenhagel.
Vlees magere vleessoorten (zoals mager rundvlees, mager rundergehakt, magere runderlap, bieflap, tartaar, rosbief, magere hamlap, fricandeau), mager kalfs-, lams- en paardenvlees, konijn, haas, kip en kalkoen zonder vel, lamsvlees.
WASHINGTON - Het eten van kip zou wel eens goed kunnen zijn voor de darmen. Dat stelt althans een Amerikaans onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology.
Rood vlees en vlees met veel vet zijn moeilijk te verteren. Stap over naar makkelijker te verteren voeding zoals; kip en vis. Onoplosbare vezels houden je spijsvertering in beweging. Deze zijn te vinden in groenten en volkoren producten.
Kip is over het algemeen makkelijk te verteren . Het bevat ook geen vezels, waardoor het een goede keuze is voor mensen met spijsverteringsproblemen, zoals PDS. Gebakken of gegrilde kip zonder vel is een gezonde optie, omdat het het minste vet bevat.
Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje).
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Milde producten zoals rijst, aardappelen of toast. Als je buikpijn hebt die wordt veroorzaakt door een virus of als je constant naar het toilet moet, kun je het beste milde producten zoals rijst, aardappelen en toast eten. Deze producten verzwaren je maag namelijk niet als deze wat gevoelig is.
- Friet, gebakken aardappelen, pannenkoek en pizza zijn zwaar verteerbaar. - Indische en Chinese gerechten zijn vaak sterk gekruid en zwaarder verteerbaar. Nagerecht: Vla, pudding, pap, yoghurt, kwark, vers fruit of fruit uit blik, appelmoes.
In principe is veel fruit lichtverteerbaar, omdat er veel water in zit. Daarnaast bevat fruit bevat veel vezels. Die zijn weliswaar niet verteerbaar, maar stimuleren wel de opname van voedingsstoffen in je lichaam. Neem bijvoorbeeld een appel, banaan, peer of meloen.
Voedingsmiddelen die veel (harde) vezels bevatten, verteren beter als ze fijn gesneden of gemalen zijn. Ook de hoeveelheid is belangrijk: neem bij voorkeur kleinere porties, gespreid over 5 à 6 maaltijden per dag. Wees matig met vet. Vooral bewerkt of verhit vet is zwaar verteerbaar.
Het eten van veel rood en bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker. Daarom adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om het eten van rood en bewerkt vlees te beperken. Maar kip en gevogelte zijn voorbeelden van mager, wit vlees. Daarom past kip in een gezond voedingspatroon.
Yoghurt is een licht verteerbaar zuivelproduct. Mensen verdragen gefermenteerde melkproducten over het algemeen dan ook beter dan ongezuurde melk.
Magere eiwitbronnen zoals kip en vis zijn een geweldige aanvulling op een maagvriendelijk dieet . Ze zijn gemakkelijk te verteren en veroorzaken geen ongemak zoals vet vlees. Zorg ervoor dat u ze op een manier kookt die uw maag-darmkanaal niet irriteert, zoals grillen of bakken.
Ze suggereert " licht gekruide kalkoen, vis of kip " en "gekookte of gepocheerde eieren" als voedsel om naar te grijpen als u last heeft van maagklachten. Dergelijke eiwitten worden zelfs aanbevolen als onderdeel van het flauwe dieet, dat kan worden gebruikt om verschillende gastro-intestinale symptomen aan te pakken, variërend van maagzweren tot braken.
Campylobacter. Deze bacterie is minder bekend, maar veroorzaakt meer ziektegevallen dan salmonella. Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Kip is een dierlijke vezel. Als je wilt dat het verteerbaar is , marineer de kip dan in rauw papayasap gedurende ten minste 1-2 uur (hoe langer hoe beter) en prik er gaatjes in zodat het sap in het vlees trekt. Dan is het gemakkelijk te verteren. Kook de kip niet te lang op hoog vuur, maar op een laag vuur.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Het duurt ongeveer 2-3 uur voordat het lichaam kip volledig heeft verteerd. De proteïne in kip is meestal gemakkelijker af te breken door de maag. b) Rood vlees: Rood vlees, zoals rundvlees, heeft iets meer tijd nodig om te verteren dan kip. Het kan ongeveer 3-4 uur duren voordat het lichaam rood vlees volledig heeft verteerd.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Bromelaïne kan in poedervorm worden gekocht om taai vlees malser te maken. Het is ook algemeen verkrijgbaar als gezondheidssupplement om mensen te helpen die moeite hebben met het verteren van eiwitten ( 4 ).