Met andere woorden: het papje Maizena wat je bij stap 1 hebt gemaakt, moet opgewarmd worden tot 95 graden Celsius voordat het een saus of soep kan binden. Voeg het toe aan je saus of soep, roer goed en wacht tot het verdikt.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Het is belangrijk om op te merken dat de saus moet sudderen op ongeveer 200 graden F om de verdikkende eigenschappen van het maizena volledig te activeren. Als het deze temperatuur niet bereikt, zal het niet dikker worden. Wanneer je de gewenste consistentie hebt bereikt, stop dan met het toevoegen van de slurry en haal de pan van het vuur.
Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar. Je krijgt dus minder maar een meer geconcentreerde saus.
Hoe reduceer je een saus? Om een saus of siroop te reduceren, breng je je bouillon, soep of wijn aan de kook in een brede, onbedekte pan of pot. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en roer je af en toe. Blijf sudderen tot de vloeistof de gewenste dikte heeft.
Stoofpot binden met zetmeel
Een van de beste manieren voor het binden van een stoofpotje is om er zetmeel aan toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoof indikt. Zetmeel toevoegen kan op verschillende manieren en op verschillende momenten tijdens de bereiding.
Gebruik een eetlepel maizena gemengd met een eetlepel koud water (ook wel een maizena-slurry genoemd) voor elke kop medium-dikke saus . Meng de maizena en het water grondig door elkaar. Onze testkeuken raadt aan om de maizena en het water in een Mason-pot te schudden voor eenvoudig mengen. Giet het mengsel in uw saus zodra het is gemengd.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Inkoken doe je op matig tot hoog vuur om vocht te laten verdampen uit een gerecht. Zo kun je de saus indikken en wordt de smaak krachtiger.
Maizena of pijlwortel
Arrowroot en maizena zijn glutenvrije alternatieven voor het indikken met bloem. Ze houden je saus ook helder en wolkvrij. Je hebt ongeveer 1 eetlepel nodig voor elke kop vloeistof in het recept. Meng de maizena met gelijke delen water tot een papje en giet het in de pan.
Maizena: Maak een papje van half water, half maizena en klop tot het glad is . Maizena is een krachtig verdikkingsmiddel, dus begin met het kloppen van niet meer dan 1 eetlepel van het mengsel per 2 kopjes sudderende saus; roer en laat 2 minuten sudderen, controleer de dikte en herhaal met meer papje indien nodig.
De meeste Creoolse sauzen bevatten een roux die NIET glutenvrij is. Ik maak mijn saus dikker door hem te laten sudderen tot hij zo dik is als ik wil .
Wil je liever een wat dikkere jus? Dan kun je ervoor kiezen om wat bloem of maizena toe te voegen. Zorg er wel voor dat je dit eerst aanmaakt met wat water en voeg het daarna pas toe aan de pan. Je kunt zo zelf experimenteren met de dikte van de jus.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Smelt de boter op middelhoog vuur en kook de bloem 1 minuut om de rauwe bloemsmaak eruit te koken. Dit pasta-achtige mengsel in de pan wordt een roux genoemd en dit is wat de saus dikker maakt.
Met gelatine kun je baksels stijf en stevig maken, maar je kunt er ook sauzen mee indikken. Week één of twee blaadjes (niet te veel dus) gelatine een paar minuten in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine daarna uit en voeg het toe aan de warme saus. Roer totdat het mengsel dikker wordt.
Maar als je een deksel op de pan doet, blijft de warmte in de pan. Het helpt je eten sneller te koken. Minder tijd koken resulteert in minder energieverbruik. Dus ja, een deksel op je potten en pannen doen tijdens het koken zorgt ervoor dat je eten sneller gaart , wat energie bespaart.
Als u de voorkeur geeft aan een mals en vochtig resultaat, is afgedekt bakken de betere optie . Als u een knapperige buitenkant en krachtigere smaken wenst, is onbedekt bakken het beste.
De makkelijkste manier om een saus dikker te maken is door de hoeveelheid vloeistof te verminderen . Dit kan door je saus te laten sudderen of aan de kook te brengen - doe dit onbedekt, zodat de stoom kan ontsnappen.
Voeg gelijke delen maizena en koud water toe aan een kleine kom en meng grondig. Zodra de roux glad is, roer je het door je saus en verwarm je het tot het suddert . Voor elke kwart saus die dikker moet worden, begin je met ongeveer 1-2 theelepels maizena.
Maak in plaats daarvan een mengsel met gelijke delen maizena en koud water en klop dit door je saus . Zorg ervoor dat je de saus verwarmt nadat je de maizena hebt toegevoegd tot het kookt of bijna kookt, omdat het zetmeel in maizena wordt geactiveerd door hitte en dit zorgt ervoor dat het goed indikt.
Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.