Wat wel scheelt, is dat het drinken van water uit een beschimmelde drinkfles op zich geen kwaad kan. 'De meeste soorten schimmels zijn vrij onschuldig en ons immuunsysteem is goed in het afvoeren van deze ziekteverwekkers,' legt de immunoloog uit. Maar ranzig, dat is het wel. En zo smaakt het ook.
'Meeste soorten zijn vrij onschuldig'
Een beetje water drinken uit een beschimmelde drinkfles kan niet zo lekker zijn, maar veel kwaad kan het waarschijnlijk niet. „Zolang je er niet van blijft drinken en je fles meteen schoonmaakt”, aldus dr. Phipatanakul.
Wat zijn de gevolgen van het drinken van bedorven water? Het drinken van bedorven water kan aanleiding geven tot tal van gezondheidsproblemen. Als gevolg van het drinken van bedorven water kunnen mensen diarree krijgen met buikpijn en misselijkheid, door de bacteriële en parasitaire ziekten die het kan veroorzaken.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
Schimmel kan uw maag en spijsverteringsstelsel irriteren. Als u per ongeluk water met schimmel erin drinkt, kunt u zich misselijk voelen, maagkrampen krijgen of diarree krijgen . Allergische reacties. Sommige mensen zijn allergisch voor schimmel.
Reacties op schimmel kunnen variëren
Net als andere allergieën van de bovenste luchtwegen kan een reactie op schimmel zich uiten via verschillende symptomen, waaronder: Niezen. Jeukende neus en keel. Keelpijn .
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Beschimmeld brood eten kan weinig kwaad maar is ook niet echt gezond. Spot je dus een gekleurd vlekje op een van de boterhammen? Dan gooi je best het hele brood weg. In zachte etenswaren gaat de verspreiding van schimmels namelijk vaak snel en onzichtbaar.
Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp . Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot: kortademigheid, een verhoogde temperatuur, braken of piepende ademhaling, volgens de Cleveland Clinic.
Of krijgen micro-organismen de overhand? Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc's noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne).
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
V: Wat moet u doen als u beschimmeld water drinkt?
A: Als u merkt dat u beschimmeld water drinkt, is het belangrijkste om onmiddellijk medische hulp te zoeken . Schimmel bevat veel potentieel schadelijke toxines en sporen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken als ze worden ingenomen.
Ja, sommige soorten schimmel kunnen in water groeien, maar daarvoor zijn specifieke omstandigheden nodig. Om te groeien heeft schimmel vocht, warmte en een voedselbron nodig. Stilstaand water op een warme locatie gedurende een langere periode kan dus een ideale omgeving voor schimmelgroei bieden.
Vul je fles voor de helft met witte azijn en de andere helft met warm zeepsop. Laat het een nacht staan en spoel het vervolgens de volgende ochtend grondig schoon met water. Vergeet niet hetzelfde te doen met de dop, het belangrijkste stuk om de reinigen maar ook diegene die je het meest vergeet.
Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Zoals Sauro opmerkte: "Schimmel in kleine hoeveelheden kan sommige mensen niet schaden, maar het kan anderen ziek maken", waardoor het een risico is dat te hoog lijkt om te nemen. " Als je tekenen van schimmel ziet, gooi het brood dan weg ", voegde Sauro toe.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
De zwarte schimmel wordt ook wel eens de giftige schimmel genoemd. De sporen van de zwarte schimmel zijn zeer toxisch. In de beginfase, zie je ze vaak al snel over het hoofd, maar de vochtige oppervlakken worden al snel bedekt door de wolachtige zwarte schimmel.
De schimmel Candida auris is extreem resistent voor schimmeldodende middelen. Hij verspreidt zich snel en als je een zwakke weerstand hebt kan het ook dodelijk zijn. Met name in de Verenigde Staten rukt de schimmel op en ook in landen om ons heen wordt 'ie gesignaleerd.
Is witte schimmel gevaarlijk? Vergis je niet, witte schimmel heeft gezondheidsrisico's, maar het is net zo gevaarlijk als elke andere kleur schimmel . Blijvende blootstelling aan welke vorm van schimmel dan ook kan een ernstige bedreiging vormen voor uw gezondheid met symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, allergieën en luchtweginfecties.
Wat wel scheelt, is dat het drinken van water uit een beschimmelde drinkfles op zich geen kwaad kan. 'De meeste soorten schimmels zijn vrij onschuldig en ons immuunsysteem is goed in het afvoeren van deze ziekteverwekkers,' legt de immunoloog uit. Maar ranzig, dat is het wel. En zo smaakt het ook.
Je herbruikbare waterfles kan een aantal vieze geheimen met zich meedragen: bacteriën, ophopingen en schimmel. Als je je herbruikbare waterfles – en de dop, het rietje of andere onderdelen – niet goed schoonmaakt aan het einde van elke dag, loop je het risico ziek te worden .
Als u symptomen van voedselvergiftiging of griepachtige symptomen heeft, zoals snotteren of verstopping, en u kunt niet achterhalen waarom, dan kan uw herbruikbare waterfles de boosdoener zijn . En de afwezigheid van schimmel in uw fles betekent niet dat uw waterfles kiemvrij is, aldus het rapport.